Externe

Cum este ucisă justiţia în Rusia

Presa occidentală a catalogat, de multe ori până acum, mandatul preşedintelui rus Dmitri Medvedev ca un timp de liberalizare, o perioadă în care guvernul rus a mai scăzut din autoritatea manifestată asupra poporului. Unii chiar sugerează că, o dată cu Medvedev, o nouă eră de perestroika urmează să înceapă. Dar „modelul" asasinatelor îndreptate asupra „celor care fac probleme" în Rusia, care a început cu ceva ani în urmă, când expertul în drepturile omului Nikolai Girenko şi jurnalista Anna Politkovskaia au fost ucişi, nu a fost rezolvat în mod eficient. De fapt, chiar în 2009, în cel de-al doilea an al lui Medvedev ca preşedinte, a avut loc o serie de astfel de asasinate devastatoare.

Stanislav Markelov, Natalya Estemirova, Maksharip Aushev şi Ivan Khutoskoi erau toţi în viaţă la începutul anului 2009, hotărâţi să îmbunătăţească sistemul drepturilor omului în Rusia şi să dezvăluie adevărul despre abuzurile existente. Markelov era un avocat care se ocupa frecvent de cazuri legate de încălcarea drepturilor omului pe care nimeni altcineva nu era dispus să şi le asume. Acestea au fost de multe ori cazuri legate de războiul şi violenţele care au loc în Cecenia sau teroarea neo nazistă în creştere de pe străzile din Moscova, Sankt Petersburg şi alte oraşe din Rusia.

Estemirova era un activist-cheie pentru grupul Memorial din Cecenia, hotărât să informeze ruşii despre adevărul istoriei lor moderne şi care a investigat răpirile şi asasinatele extrajudiciare care au avut loc în această zonă. Ea era o sursă esenţială de informaţii despre situaţia din Cecenia.

Aushev era un activist al opoziţiei din Inguşetia şi jurnalist, conducea un influent site local de ştiri apărut după ce Magomed Yevloyev a fost îm-puşcat mortal în custodia poliţiei, în 2008. Khutoskoi era un lider din Moscova, activist antifascist, care asigura se-cu-ri-tatea la concertele antifasciste, precum şi la conferinţele de presă ale lui Markelov.

Toată munca lor a fost oprită de către asasini. Cerem guvernului rus să rupă acest lanţ de tragedii umane o dată pentru totdeauna. Dacă este în continuare per-misă uciderea unor oameni al căror unic scop este păstrarea demnităţii umane, Rusia îşi va pierde speranţa pentru un viitor mai bun. Auto-rităţile ruseşti nu reuşesc să îndeplinească sarcina centrală a oricărui guvern: aceea de a proteja viaţa şi siguranţa fizică a tuturor cetăţenilor săi. Mai mult decât atât, nici una dintre aceste crime nu a fost investigată în mod cores-pun-ză-tor şi nici unul dintre autori nu a fost adus în faţa justiţiei. Astfel de scutiri de pedeapsă creează o atmosferă în care aceste atacuri continue sunt practic acceptate. Faptul că forţele de securitate ruse sunt presupuse a fi fost implicate în unele cazuri demonstrează gravitatea problemei.

Aceste acuzaţii trebuie să fie serios investigate în cazul în care preşedintele Medvedev pretinde că doreşte ca pro-misiunea lui de a avea o societate bazată pe domnia legii să nu sune absurd. Cu cât mai multe autorităţi demonstrează deter-minarea lor de a-i proteja pe toţi cetăţenii, cu atât mai mult acest lucru va întări cooperarea cu Rusia pe plan internaţional.

Cerem preşedintelui Federaţiei Ruse să îndemne guvernul să protejeze oamenii în pericol şi să garanteze investigaţii rapide şi eficiente în cazurile uciderii unor activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi jurişti care au pledat pentru in-de-pen-denţa în gândire. Liderii politici trebuie să vorbească tare şi clar împotriva acestor teribile crime.

Ei trebuie să sublinieze marele pericol pe care îl reprezintă pentru să-nă-tatea societăţii ruse, dar şi a statului, situaţiile când oamenii care acţio-nează în interes public sunt reduşi la tăcere prin crimă.
Şi comunitatea inter-naţională trebuie să găsească modalităţi de a oferi sprijin, protecţie şi adăpost pentru apărătorii drep-turilor omului din Rusia, care par a fi pe cale de dispariţie.

VACLAV HAVEL, primul preşedinte al Republicii Cehe şi artizanul divorţului de catifea cu Slovacia

Copyright: Project Syndicate, 2010.
www.project-syndicate.org

Sursa: România Liberă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *