Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:00
Abonamente
 
 
 

Social 23 Aprilie 2017, ora 16:14

Cum explică salvamontiştii din Neamţ tragedia din Retezat Citeste mai mult: adev.ro/ooupju

Marime Font

Accidentul din munţii Retezat, în urma căruia doi tineri alpinişti şi-au pierdut viaţa surprinşi de o avalanşă, are o explicaţie, potrivit Salvamont Neamţ.

Doi copii au murit în Masivul Retezat în urma unei avalanşe produse sâmbătă, 22 aprilie, în zona Lacului Bucura. Aceştia se aflau într-un gup de şapte persoane surprinse de straturile de zăpadă care s-au desprins. Victimele avalanşei au fost doi alpinişti profesionişti: Dor Geta Popescu (13 ani), multiplă recordmană mondială şi europeană, şi Erik Gulacsi (12 ani), recordman european.

Reprezentanţii Salvamont Neamţ şi-au arătat compasiunea faţă de tragedia din weekend şi au încercat să explice de ce s-a ajuns aici. „Trecând peste tragedia în sine, peste dramatismul situaţiei, peste poveşti şi legende precum că muntele îşi ia din când în când jertfa, există un mare semn de întrebare, un mare DE CE?“, spun salvamontiştii din Neamţ, într-o postare pe Facebook.Specialiştii serviciului de salvare montană din Neamţ au atras atenţia că acest lucru s-a întâmplat pentru că nu au fost respectate avertizările colegilor de la Salvamont Hunedoara. „DE CE...când de zile întregi SALVAMONT Hunedoara emitea avertizări de pericol iminent de avalanşă? Mai mult de atât, aceste avertizări sunt emise pentru turistul obişnuit, nu pentru alpinişti cu mare experienţă care au călcat în picioare vârfuri de mii de metri...DE CE?“ Răspunsul celor de la Salvamont Neamţ vine la finalul postării: „Există o lege a muntelui uitată de mult şi de mulţi, ultima din cele 10: . R.I.P Geta Popescu“.

Cele zece porunci (legi) ale turismului pe munte În literatura de specialitate, de mai bine de opt decenii sunt cunoscute anumite reguli care trebuie respectate în drumeţiile montane. Unul dintre ghidurile de etică montană a fost creat de austriacul Luis Trenker, o figură importantă în lumea alpinismului în anii de glorie de la începutul secolului XX, anii marilor premiere din Alpi. Un fragment din cartea sa Meine Berge („Munţii mei“), scrisă în 1931, conţine recomandările lui Trenker care au fost sursă pentru cele 10 porunci ale turismului pe munte:
1. Să nu întreprinzi o ascensiune ce-ţi depăşeşte puterile. Tu trebuie să învingi muntele, nu el pe tine!
2. Să pregăteşti în amănunt orice excursie, fie că vei merge singur, ori cu prietenii sau cu ghizii.
3. Să nu uiţi în munţi că eşti o fiinţă civilizată.
4. Să nu profanezi peisajul pe care îl străbaţi şi să nu împodobeşti Natura cu cioburi de sticlă, hârtiuţe, cutii de sardele şi alte rămăşite.
5. Fii bun camarad! Dacă eşti conducător, evită să fii autoritar sau încăpăţânat, încrezut sau îngâmfat, dă dovadă de spirit de înţelegere şi răbdare.
6. Respectă cabana tot aşa cum îţi respecţi propria casă.
7. Nu fura! Nu fura altora nici liniştea, nici singurătatea ce-o caută, nici perspectiva.
8. Nu minţi, nu exagera, nu fi lăudăros! Chiar şi ascensiunea cea mai dificilă este puţin lucru faţă de alte realizări omeneşti.
9. Apăra onoarea asociaţiei tale şi nu numai a aceleia a cărei insignă o porţi, ci şi a acelei mari comunităţi care ţi-a făcut accesibilă lumea munţilor.
10. Nu profana munţii prin mania recordurilor. Înţelege-le sufletul!


Sursa: Adevărul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md