Actualitate

Cum fac rost de arme criminalii moldoveni

În noaptea de Crăciun pe stil vechi, un tânăr de 25 de ani a fost omorât cu sânge rece, iar altul, cu doi ani mai în vârstă, a fost rănit, după ce vecinii lor au tras în ei cu pistolul. Tragedia a avut loc într-un bloc de locuit din sectorul Botanica al Capitalei. Oamenii legii au constatat că infractorii dețineau armele ilegal, iar fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, a declarat că unul dintre ucigași ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală, specializată pe săvârșirea omorurilor la comandă. În urma acestui caz, am încercat să aflăm cum unii moldoveni, certați cu legea, fac rost de arme.

 
Ghenadie Cosovan, fostul viceministru de Interne

Motivul crimei de la Botanica a fost unul banal. Victimele s-au adunat în acea seară, împreună cu familiile, la un prieten comun, pentru a sărbători Crăciunul și ziua de naștere a acestuia. Când au ieșit la balconul de pe etaj să fumeze, unul dintre ei a scuipat afară și, ghinion, a nimerit peste un alt tip care de asemenea fuma alături de cineva cu cinci etaje mai jos. Înfuriați, cei de jos au ridicat scările ca să pună lucrurile la punct, dar în scurt timp au ajuns cu toții la un numitor comun. Puțin mai târziu, când tinerii de sus au ieşit iarăși la o țigară, ceilalți doi îi așteptau pe palier, cu degetele pe trăgace. Deși martorii au declarat că ucigașii împușcau la întâmplare, pentru una din victime, rănile au fost fatale. Soţia decedatului este însărcinată cu primul copil.

Rudele suferinzilor au anunțat imediat poliția și Salvarea. Ajungând la fața locului, oamenii legii au reținut suspecții, care erau tată și fiu, în vârstă de 56 și 33 de ani. Bărbatul rănit a fost internat în spital în stare gravă.

Procurorii îi învinuiesc pe cei doi de omor calificat, vătămare corporală gravă şi păstrare ilegală a armelor de foc. Dacă instanţa îi va găsi vinovaţi, ei riscă să stea la închisoare de la 15 până la 20 de ani sau să fie condamnați la detenție pe viață.

Și armele folosite de Proca proveneau din regiunea separatistă

Ghenadie Cosovan, ex-viceministru de Interne, susține că l-a recunoscut pe unul dintre reținuți ca fiind membru al unei grupări criminale organizate, specializată în omoruri la comandă. „Rolul său era de a duce killerii la locul faptei și a-i aduce înapoi. În 2006-2007, a fost condamnat la câțiva ani de pușcărie pentru banditism, dar se vede că a fost eliberat deja. Alți membri ai grupării au primit câte 15-20 de ani de închisoare sau au ajuns la răcoare pe viață. Dacă și ăsta rămânea după gratii, această tragedie putea fi prevenită”, consideră fostul viceministru.

Cosovan explică omorul de la Botanica prin psihologia interlopului, pentru care cele mai înjositoare gesturi sunt să i se arate degetul mijlociu, să fie numit kaziol (țap – rus.) sau să fie scuipat. Aceasta ar fi venit la pachet cu starea avansată de ebrietate a agresorilor. Potrivit ex-viceministrului, armele folosite de către infractorii aveau amortizor, la fel ca și celelalte care au fost folosite de grupare pentru asasinate la comandă. „Din imaginile pe care le-am văzut, am înțeles că dețineau două tipuri de arme: „Scorpion” și „Makarov”. Au făcut rost de ele ușor, pentru că acestea sunt fabricate și asamblate în regiunea transnistreană. Modelele respective se numără printre preferatele killerilor, pentru că sunt ieftine, costă în jur de 300-500 de dolari, și, după comiterea crimei, le aruncă imediat. Armele pe care le-a folosit killerul Proca în România și la Londra tot provenea din regiunea separatistă”, afirmă Cosovan.

Aceeași sursă spune că cele 22 de mii de tone de muniții și arme din depozitele Armate a 14-a de la Colbasna nu au parte de un control riguros, iar autoritățile R. Moldova n-au capacitatea să intervină. În viziunea lui Ghenadie Cosovan, Chișinăul a creat filiere deosebit de periculoase pentru traficanții de arme prin intermediul legii care face referire la dreptul de portarmă. „Am demonstrat, împreună cu colegii, că la noi chiar și unii hoți în lege aveau arme obținute pe căi legale. Fenomenul corupției joacă un rol important și în această sferă, din păcate”, a conchis fostul demnitar.

„Armele deținute ilegal ajung aici din străinătate”

La rândul său, Vasile Gondiu, administratorul magazinului de arme „Cartuș”, spune că cei care lucrează oficial în domeniul importului și comercializării armelor și munițiilor cu destinație civilă nu pot admite cazuri de comerț ilegal. Potrivit lui, fiecare armă importată trece pe la Serviciul Vamal, unde sunt notate numerele și modelele care ajung pe teritoriul statului. Ulterior, Serviciul Criminalistic efectuează cercetarea balistică pentru fiecare armă în parte și doar apoi toate unitățile sunt introduse în registrul de stat al armelor și stau la evidență contabilă strictă.

„Este imposibil ca din mâinile armurierilor să fie comercializate arme ilegal. Toți suntem conștienți că, pentru o mică abatere, apare temei de retragere a licenței și nimeni nu-și dorește acest lucru. Armele deținute ilegal în R. Moldova ajung aici din străinătate, prin diferite căi – fie au fost furate, fie au fost cumpărate pe piața neagră. Există și posibilități de procurare prin intermediul regiunii transnistrene”, menționează Gondiu.
Șeful de la „Cartuș” se arată convins că persoane cu anumite devieri psihice nu pot obține un certificat de portarmă, pentru că înainte de toate sunt obligați să treacă mai multe expertize, inclusiv medicale, care stabilesc dacă persoana este aptă să dețină o armă.

Peste 57 de mii de moldoveni dețin arme legal

Potrivit șefului Secţiei supraveghere circulaţie armament a Direcției activități licențiate din cadrul Inspectoratului General de Poliție, Ion Țurcan, armele şi muniţiile cu destinaţie civilă reprezintă elemente necesare societăţii pentru practicarea sportului sau vânatului, pentru autoapărare, apărare şi pază a bunurilor şi valorilor, cât şi pentru curmarea sau descurajarea intenţiilor criminale. Conform evidenţei deţinute de către poliţie, în prezent, puțin peste 57 de mii de persoane fizice dețin legal peste 70 de mii de arme.

Conform legii, permisul de procurare a armelor letale şi neletale supuse autorizării şi, după caz, permisul de portarmă, se acordă persoanelor care au cetăţenia R. Moldova, au împlinit vârsta de 21 de ani, au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică de mânuire a armei de foc, dispun de condiţii pentru păstrarea armei, sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi a folosi arme, nu sunt învinuite în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie și nu au antecedente penale.

În aceeași categorie se încadrează și cei cărora nu le-a fost anulat, în ultimii cinci ani, dreptul de procurare, deţinere sau, după caz, de port şi folosire a armelor letale, nu au fost condamnate prin hotărâre judecătorească irevocabilă pentru infracţiuni comise cu intenţie, cu folosirea armelor sau a muniţiilor, a substanţelor şi materialelor explozive sau toxice, nu prezintă pericol pentru ordinea publică, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, precum şi în privinţa cărora a fost aplicat ordinul de restricţie de urgenţă sau ordonanţa de protecţie.

Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma, conform legii, posesorul riscă o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de portarmă. Ulterior, obţinerea unui nou permis se permite doar peste cinci ani.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *