Ultima oră

Cum functioneaza fabrica voturilor de aur

Lui Vadim Vacarciuc i s-a propus orice suma doreste, iar Ana Gutu s-a pomenit cu un „dosar penal”. Opozitia s-a tinut de cuvant, nu a votat un presedinte comunist. Dar la fel de important e ca deputatii PL, PLDM, AMN au rezistat presiunilor. Pentru multi parea o enigma faptul ca, pe de o parte, liderii celor trei partide declarau ca niciunul din deputatii lor n-au fost abordati de comunisti, iar, pe de alta parte, Tkaciuk afirma ca PCRM dispune deja de mai multe „voturi de aur”. Gheata tacerii a fost sparta de catre primarul de Chisinau si vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca, care a declarat la PRO TV ca Vadim Vacarciuc si Ana Gutu ar fi fost „curtati” de comunisti.

Pornind de la declaratia lui Chirtoaca, am incercat sa aflam in ce mod PCRM incearca sa cumpere „votul blestemat”, precum il numeste Urecheanu. Si am inteles ca – dupa ce dictatorul a neglijat conditiile Opozitiei pentru negocieri -, strategiile comunistilor exclud discutiile directe, operand fie prin intermediari, fie cu presiuni indirecte. Cel putin asa arata cazurile Anei Gutu si al lui Vadim Vacarciuc.

Astfel, din spusele lui Vacarciuc, acesta ar fi fost invitat la o cafea de un cunoscut de-al sau, insa discutia s-a petrecut atat de repede ca cei doi n-au reusit nici sa comande cafeaua. Iata cum ne relateaza deputatul cele intamplate: „Eram la Balti, cand m-a sunat un om pe care-l cunosc de vreo patru ani. Stiam ca nu face parte din niciun partid si am ramas socat, dupa ce am aflat ce vrea. Nici vorba de ceai sau de cafea, m-a intrebat imediat cati bani vreau ca sa ma vand. I-am spus ca nu discut despre asta. El a zis ca mi se ofera cat doresc, dar totusi, ca existe niste limite. „Nici nu poate fi vorba”, i-am spus si am vrut sa plec. El ma ruga sa accept, adaugand ca are afaceri cu cineva din parlament, insa a refuzat sa-mi dea vreun nume”.
Ana Gutu, care e prorector la ULIM, a ramas nedumerita cand la universitate a venit o scrisoare de la Ministerul Educatiei, in care se cereau informatii despre dosarul penal deschis pe numele sau. „N-am avut niciodata dosare, n-am primit nicio citatie… Poate ca ei mi-au deschis unul acum, dar pentru ce? Nu fac o tragedie din asta – ei vor sa ne sperie, iar datoria noastra e sa nu le acordam atentie, sa nu ne fie frica si sa rezistam”.
 

Am aflat, de asemenea, ca altor deputati, care vor sa ramana in anonimat, li s-au propus fotolii de ministri, dar tot ei ne-au asigurat ca nu vor trada in niciun caz. „Sa crape toti comunistii de pe lume, ca noi n-o sa tradam”, ne asigura Urecheanu. Si Ghimpu, si Filat sustin ca nu vor accepta niciun compromis. Mai mult, daca comunistii n-ar fi incercat sa negocieze cu deputatii din Opozitie pana la 20 mai, Voronin nu avea sa fie atat de iritat in acea zi, iar Tkaciuk nu avea sa se lanseze in spectacol, repetand ca „voturile de aur” exista, insa PCRM nu le-a utilizat, ca sa nu „miroase prost si sa arate urat”. Nici Stepaniuc n-ar fi starnit povesti bizare despre „coalitii monstruoase”. Fata pamantie a lui Voronin de dupa votarea de miercuri, si comportamentul sau agresiv in timpul sedintei nu au demonstrat decat furie si ura fata de oamenii care nu-si pot calca pe demnitate. Deprinsi cu teroarea, minciuna si frica, comunistii se pare ca erau convinsi ca se vor gasi cu usurinta cativa lasi printre cei care au fost anterior „curtati”. De aceea, victoria Opozitiei la aceasta prima etapa nu poate fi pusa la indoiala – deputatii au rezistat promisiunilor ademenitoare, santajului, altor presiuni si au ramas cu obrazul curat. Daca comunistii spera sa-si castige „voturile de aur” prin asemenea metode, conchidem ca ei se afla in ananghie si se pregatesc de anticipate.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *