Astăzi 8 Aprilie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 4 Iulie 2020
Abonamente

Moldova 17 Martie 2014, ora 06:51

Partea neștiută a Armatei NaționaleCum își pregătește R. Moldova viitorii pacificatori

Marime Font

La 8 martie 41 de militari moldoveni au plecat în Kosovo. Aceștia participă la misiunea internațională de menținere a păcii în zonă.  

Reprezentanți de la Ministerul Apărării menționează că această operațiune este o premieră absolută pentru R. Moldova. Tinerii au fost selectați în baza mai multor criterii: experiență în domeniu, pregătire tactică, teoretică, fizică și psihologică. Puțini dintre noi își imaginează cum sunt antrenați acești militari pentru a atinge randament maxim. Citiți mai jos cum și unde sunt pregătiți pacificatorii moldoveni, care sunt condițiile de trai, ce mănâncă și ce îi motivează să-și dorească o carieră în acest domeniu.

Șeful statului şi Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti a declarat anterior că Republica Moldova și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini comunitatea internațională în eforturile sale de instaurare a unui climat de pace și destindere la nivel global. La plecare, președintele le-a ordonat tinerilor să-și îndeplinească misiunea și datoria cu cinste, onoare și profesionalism.

Loading...


Doritori de a merge în Kosovo au fost mulți, însă au fost selectați doar cei mai buni militari. Toți 41de ofițeri și subofițeri se vor afla în acea zonă de conflict șase luni. Pentru fiecare zi, militarii vor fi remuneraţi cu 50 de dolari, adică 1.500 de dolari pe lună.

Până să plece într-o asemenea misiune, militarii sunt pregătiți într-un regim special. Tinerii din Batalionul 22 de menținere a păcii care au rămas acasă spun că visează și ei să plece într-o asemenea misiune. Într-o vizită de studiu am avut posibilitatea să discutăm cu mai mulți dintre ei.

Selectați 41 de militari din 150 de candidați

Comandantul interimar al Batalionului 22, locotenentul-colonel Mircea Bujor povestește că cel mai important criteriu de selectare a militarilor care au plecat a fost experiența acumulată pe parcursul anilor. Bujor spune că tinerii au participat atât la instruiri pe teritoriul țării, cât și în Germania, Macedonia, Ucraina sau România.

„Pregătirile militarilor au început încă în luna iunie a anului trecut. Atunci se discuta despre posibilitatea de a participa la acțiuni militare de menținere a păcii în Kosovo. Acolo militarii trebuie să se stabilească și să aibă grijă de punctele de control și de trecere. Această misiune le va oferi băieților posibilitatea de a obține o experiență nouă. Toți militarii care au plecat în această misiune au peste doi ani de practică în acest domeniu. Ne bucură faptul că între militari permanent există o concurență constructivă. Toți își doresc să fie cei mai buni, iar atunci când apare posibilitatea de a pleca într-o misiune sunt selectați cei care fac față tuturor cerințelor. Spre exemplu, cei 41 de militari au fost selectați din 150 de candidați”, punctează locotenent-colonelul.


Militarii din Batalionul 22 de Menținere a Păcii ascultă ordinile superiorilor

Mulți militari rămân să lucreze în bază de contract

În același timp, Vasile Pugăcescu, comandantul Companiei II de Infanterie Motorizată, mărturisește că secretul succesului militarilor moldoveni sunt instruirile pe poligoane, ședințele tactice de menținere a păcii, pregătirea fizică și disciplina.

„După ce urmează un anumit curs, fiecare militar este verificat și la final susține un test. Militarii care au plecat în Kosovo trebuie să fie gata pentru orice situație neprevăzută, de aceea la selecție s-a pus accentul pe pregătirea psihologică. Personal nu văd niciun fel de riscuri la care s-ar supune militarii acolo. La fel, nici nu cred că ei vor întâmpina dificultăți pentru că au fost bine instruiți, iar acum în Kosovo este liniște. Vârsta tinerilor care au plecat este între 22 și 27 de ani. La noi toți militarii din batalion doresc să plece într-o misiune reală și asta mă bucură”, subliniază Pugăcescu.

La rândul său, comandantul a participat la 23 de aplicații naționale și internaționale. Cea mai lungă deplasare a avut-o în ianuarie curent în Germania. Acolo a învățat cum să pregătească efectivul ce urma să plece în Kosovo.

Superiorii din cadrul Batalionului 22 de Menținere a Păcii spun că acesta este unicul din țară care pregătește militari pentru acest tip de misiuni. Ei evidențiază că mulți dintre cei care termină serviciul militar obligatoriu, la scurt timp revin și încep să activeze în bază de contract. Programul de muncă a acestora este de la 8.00 până la 17.00. Salariul unui începător constituie 3200 de lei, în timp ce un comandant de grupă câștigă circa patru mii de lei.

„Tindeți să fiți bărbați adevărați”

Tudor Sărăteanu este un militar de 21 de ani care activează în bază de contract în același batalion. Tânărul este din orașul Chișinău și spune că de mic și-a dorit să ajungă militar și să aibă o carieră în domeniu.

„Armata este un lucru important pentru fiecare dintre noi. Toți trebuie să-și îndeplinească datoria față de țara în care s-au născut. Aici avem un program foarte încărcat și asta mă bucură pentru că doar așa vom deveni mai puternici și mai pregătiți. Am revenit în armată pentru că aici este o echipă de profesioniști de la care am ce învăța. Toți suntem o familie unită. Părinții sunt mândri de mine, iar dacă voi merge într-o misiune internațională de menținere a păcii, ei oricum mă vor susține”, povestește emoționat sergentul inferior Sărăteanu.

Tânărul își dorește ca oamenii să înțeleagă cât de importantă este armata pentru un stat și să aprecieze eforturile militarilor. Iar celor care nu doresc să facă armata Tudor le sugerează să fie mândri că s-au născut aici și totodată mereu să tindă să fie bărbați adevărați.


Etajul unde sunt cazați militarii din Campania 2, Infanterie Motorizată. De pod sunt agățate mai multe tăblițe pe care scrie: „Nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci întreabă-te ce poți face tu pentru țară”

„Armata mi-a schimbat atitudinea și comportamentul”

Un alt tânăr care recent a terminat serviciul militar în termen și activează acum în bază de contract este caporalul Dumitru Popescu. Tânărul de 21 de ani știe că va avea aici un salariu stabil și este mulțumit.

„Am decis să rămân în armată, fiindcă îmi doresc să realizez mai multe lucruri importante în viață. Activitatea noastră este orientată spre asigurarea dezvoltării și prosperării țării în care trăim. Cât am trăit în cazarmă m-am simțit foarte bine. Am avut condiții de trai decente, mâncare gustoasă și suficientă. Părinții și-ar face griji dacă ar trebui să plec într-o misiune de pace peste hotare, dar ei au încredere în mine și știu că voi face față, indiferent de situație. Celor care se gândesc să nu facă serviciul militar le-aș recomanda să mediteze mai mult. Mie, spre exemplu, armata mi-a schimbat atitudinea față de viață, dar totodată și comportamentul, în general”, subliniază mândru caporalul Popescu.

Bunicul și tatăl l-au făcut să îndrăgească armata

Soldatul Victor Țulan își satisface serviciul militar în termen și în luna aprilie va avea un an de când a fost încorporat în armată, însă tânărul a decis să rămână și mai departe în armată.

„M-am adaptat foarte repede aici. Nu am avut nici o clipă dubii atunci când a trebuit să vin în armată. Cei care m-au motivat au fost bunelul și tatăl. Ambii au făcut serviciul militar și m-au făcut să înțeleg cât de important este acest lucru. Visul fiecărui militar din batalionul nostru este să ajungă într-o misiune de pacificare peste hotare. Pentru aceasta mai avem mult de muncit și încă multe de învățat, dar sper că vom face față”, povestește cu entuziasm soldatul Țulan.


Cazarma Batalionului 22 de Menținere a Păcii. Paturile unde dorm militarii

Pe tot parcursul serviciului militar Victor a trăit în cazarmă și s-a simțit destul de bine. Potrivit lui condițiile de trai sunt bune, iar bucatele sunt gustoase și servite la timp.

Cantina Batalionului 22. Bucătarul de serviciu demonstrează că în cratiță se gătește cu adevărat carne. Lucrătorii cantinei la fel sunt militari. Zilnic aici muncesc mai mult de 10 oameni. Pe tot parcursul zilei, la un anumit interval de timp, tinerii dezinfectează încăperea

Meniul militarilor din Batalionul 22 de Menținere a Păcii din capitală este elaborat pentru o săptămână întreagă și conține diferite produse și feluri de mâncare. În ultimele cinci zile, militarii au mâncat carne de pasăre, salată de roșii, ciorbă de legume, pește prăjit, cartofi înăbușiți, pilaf cu carne de porc, gulaș din carne de vită, salată de varză, pârjoale, supă de mazăre, terci din grâu, ceai, compot, pâine, unt și altele. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 8 Aprilie 2020, ora: 14:32

Grav accident la periferia orașului Comrat. Un șofer de autocamion a ajuns la spital după ce vehiculul său încărcat cu pământ s-a răsturnat. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de șapte aprilie, în jurul orei 17.45.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 13:13

Pasca se face în Joia Mare. Este pâinea cea mai aleasă a anului. Pe vremuri, în bucătăriile sărmanilor, unde nu era brânză, se folosea o mână de mălai mărunţel, fiert în lapte dulce. Cea mai răspândită formă pentru pască este cea rotundă, pentru că se crede că scutecele cu...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 8 Aprilie 2020, ora: 13:10 de Irina Nechit

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

– Stimate Lică Sainciuc, ca grafician, ce credeți despre forma coronavirusului? Această „coroană” vă bântuie vizual? 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 12:12

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

Extrapolând discuția spre o posibilă cooperare între guvernare și opoziție, Veaceslav Berbeca consideră că acest lucru nu este ușor de realizat în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 11:42

ultima oră A decedat Valeriu Muravschi, ex-premier al R. Moldova

A decedat Valeriu Muravschi, ex-premier al R. Moldova

Fostul Prim-ministrul al R. Moldova Valeriu Muravschi a decedat. Informatia a fost confirmata pentru PRO TV de feciorul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 11:19

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Conform declarații de avere, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei pe lună, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media”, SRL, a câștigat anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 11:07

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

„Prioritățile noastre vor fi achitarea salariilor, pensiilor, plăților sociale și ajutoarelor de șomaj”, a declarat astăzi Președintele R. Moldova Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 10:35

Directorul Autorității Aeronautice Civile a fost demis de către Ministerul Economiei. Acesta a fost „selectat” prin concurs

Directorul Autorității Aeronautice Civile a fost demis de către Ministerul Economiei. Acesta a fost „selectat” prin concurs

Autoritatea Aeronautică Civilă rămâne fără conducere. Demisia actualului director a fost cerută de ministerul Economiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 10:29

Prima țară europeană care dă STARTUL revenirii economice. De joi se DESCHID magazinele și atelierele

Prima țară europeană care dă STARTUL revenirii economice. De joi se DESCHID magazinele și atelierele

Paralizate de criză, economiile europene fac paşi pentru revenirea la un program de lucru normal. Cehia devine primul stat în care viaţa se reîntoarce treptat la cea de dinainte de pandemie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 10:13

BREAKING NEWS / Două decese din cauza la COVID-19, în total 24 de oameni au murit

BREAKING NEWS / Două decese din cauza la COVID-19, în total 24 de oameni au murit

Două persoane au decedat în ultimele ore. Prima victimă este un bărbat de 71 de ani din Cahul. Acesta a fost internat pe 2 aprilie la Institutul de Medicină Urgentă. A doua victimă este un bărbat de 62 de ani din Glodeni. Pacientul a fost internat cu două zile în urmă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 09:56

Persoanele care lucrează de ACASĂ consumă mai mult alcool şi mănâncă nesănătos

Persoanele care lucrează de ACASĂ consumă mai mult alcool şi mănâncă nesănătos

Persoanele nevoite să lucreze de acasă în timpul pandemiei de coronavirus sunt mai predispuse consumului de alcool şi a mâncărurilor nesănătoase, dar şi apariţiei problemelor de somn, arată un nou studiu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 09:15

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Lumea e afectată de pandemie, dar ne ferim de boală, de virusul care o provoacă sau de familia din care face parte? 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 09:12

Deputații din PSRM-PDM ar fi ȘTIUT că în Parlament este o persoană cu coronavirus dar au ascuns informația

Deputații din PSRM-PDM ar fi ȘTIUT că în Parlament este o persoană cu coronavirus dar au ascuns informația

Deputata Platformei DA Arina Spătaru afirmă că deputaţi au primit ieri, 7 aprilie, un mesaj din partea secretariatului Parlamentului Republicii Moldova prin care au fost avertizaţi că în Parlament ar exista mai multe persoane testate pozitiv la COVID-19. Politiciana precizează că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 08:59

Orașul din Ucraina în care au fost săpate în avans 600 de morminte pentru morții de coronavirus

Orașul din Ucraina în care au fost săpate în avans 600 de morminte pentru morții de coronavirus

Autoritățile din orașul ucrainean Dnipro au săpat peste 600 de gropi de morminte, pentru a se pregăti de posibilitatea unui număr mare de victime din cauza pandemiei de coronavirus, deși în regiunea Dnipropetrovsk nu a fost înregistrat niciun deces, iar Ucraina a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 08:49

Boris Johnson, a doua noapte la terapie intensivă. CARE ESTE STAREA SA

Boris Johnson, a doua noapte la terapie intensivă. CARE ESTE STAREA SA

Șeful guvernului britanic, Boris Johnson, a petrecut a doua noapte la terapie intensivă, fiind tratat în continuare de Covid-19.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 08:09

Coronavirus: 1939 de morţi într-o singură zi în SUA, cel mai ridicat bilanţ la nivel global

Coronavirus: 1939 de morţi într-o singură zi în SUA, cel mai ridicat bilanţ la nivel global

Numărul persoanelor care au decedat în ultimele 24 de ore pe teritoriul SUA în urma infecţiei cu noul coronavirus a ajuns la 1939 de persoane, potrivit datelor furnizate marţi seara de Universitatea Johns Hopkins, transmite miercuri AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 07:33

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Anastasia Vasilieva, doctoriţa care a adunat în jurul ei 2.000 de colegi şi a dat alerta în Rusia în legătură cu epidemia covid-19, a devenit noua ţintă a regimului Putin. Femeia de 36 de ani a fost convocată deja la Comitetul de anchetă, arestată, interogată şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 07:25

Președintele PSRM CAHUL a decedat din cauza COVID-19

Președintele PSRM CAHUL a decedat din cauza COVID-19

Vasile Mihailov, consilier municipal şi raional Cahul, Preşedintele OT Cahul a PSRM, s-a stins din viaţă în această seară, la un spital din Chişinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 07:10

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

„Cat se cheltuie acolo pentru o zi de internare? 7000 lei? Glamurneniko. (Am sters numele pentru ca odata am postat o picuratoare improvizata dintr-o butylka legata cu bint dintr-un spital pentru copii si in 5 min a tabarat conducerea spitalului peste fata ceea si au terorizat-o cat a stat...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 8 Aprilie 2020, ora: 05:59 de Mihai Taşcă

Călăii bunelului - idolii nepotului Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC

Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)