Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 20:51
Abonamente

Social 6 Aprilie 2017, ora 09:37    Din editia print

Cum își propune statul să aibă grijă de copii

Marime Font

Veronica și Gheorghe sunt orfani de mici copii. Au crescut în școala-internat din satul Cupcini, raionul Edineț. După ce au terminat cele nouă clase, au apucat drumurile. De aproape zece ani, cei doi locuiesc pe străzi, fără a avea familie, studii, locuință sau loc de muncă. Mai nou, au un bebeluș de aproape trei luni. Aflați într-o situație de risc, autoritățile cunosc situația lor, dar nu reușesc să-i ajute, chiar dacă asta e responsabilitatea lor.

Veronica are 25 de ani, iar Gheorghe 27. Cei doi și-au găsit o cocioabă în comuna Ciorescu, de lângă Capitală, iar plata pentru chirie le dă mari bătăi de cap, pentru că banii pe care-i primește Gheorghe pentru munca „cu ziua” nu-i ajunge nici de mâncare.

„Noi ne-am întâlnit în gara de la Piața Centrală. Ea era beată, eu bomjuiam (n. red. aveam o viață de boschetar) pe drumuri. Eram și narcoman. Da, eu nu vreau să ascund ce a fost în trecut, dar acum eu sunt un alt om. Eu am copil mititel. Nu-mi permit să-l pierd. Nu vreau să ajungă copilul meu unde am ajuns eu cu Veronica. Ne-am săturat de drumuri. Umblam, ceream, trimiteam milioane de scrisori la toți, dar nimeni nu ne-a ajutat. Toată lumea ne vorbește. Vrem să-i facem botezul lui Daniel, dar nu avem nimic ”, povestește Gheorghe.


Sunt într-atât de săraci încât tot ce au avut la nașterea copilului au fost patru scutece și o salopetă micuță găsită lângă o biserică din centrul Chișinăului. „Am fost la naștere cu Veronica. Eram foarte emoționat. O țineam de mână și o susțineam. A fost tare greu, mai ales că nu aveam bani, nimic. Medicii au văzut că suntem cam sărăcuți și ne-au adus o pungă cu hăinuțe pentru copil”, spune tânărul.

Dar cea mai mare problemă a cuplului este locuința. Au acumulat aproape cinci mii de lei datorie din cauza chiriei pe care trebuiau să o plătească și proprietara casei îi alungă. Mai mult ca atât, tinerilor le este frică că o să le fie luat copilul, dacă nu o să aibă unde trăi.

Ce spun autoritățile

Primarul comunei Ciorescu, Ivan Scripnic, mărturisește că asistența socială din localitate a fost la ei și i-a ajutat cu ce a putut. „Le-am dus lemne și produse. A fost Gheorghe la noi și i-am propus să se angajeze în câmpul muncii, dar nu avea buletin de identitate. Dacă ar avea viză de reședință în comuna Ciorescu, noi am putea interveni și cu posibilitățile statului. Putem depune ancheta socială la Fondul Municipal de Susținere, apoi se poate de cerut ajutor bănesc de la Consiliul local din localitate. Dar mă gândesc că poate lor le este incomod să se adreseze la noi și să spună că au nevoie de ajutor. Noi îi vom susține”, reiterează oficialul.

Întrebat dacă acest cuplu și copilul lor, o familie social-vulnerabilă, ar putea primi o locuință, funcționarul spune că nu există nicio posibilitate. „Noi avem și lipsă de cadre în medicină, pentru că s-a planificat ca medicii să vină și să locuiască aici, respectiv s-a cerut locuință, cazare ceva, dar noi nu deținem nimic, nicio locuință”, a declarat primarul comunei Ciorescu pentru ziarul TIMPUL.

Responsabilii de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, la fel, cunosc situația lor, dar au rămas doar cu promisiunile. Raportul întocmit de ministerul de resort este din luna noiembrie a anului trecut, iar altul, mai recent, nu există. „Tinerii se află la un centru de plasament din orașul Durlești. Astăzi, Veronica a ridicat polița de asigurare medicală și mâine vor merge la medicul de familie din Durlești pentru evidența sarcinii. Ei nu sunt pregătiți cu nimic pentru nașterea copilului și cred că noi am putea interveni cu ceva”, se scrie în raportul ministerului din toamna 2016.
Totuși, cuplul nu a mai ajuns iarna aceasta în centrul de plasament. Recent, un grup de părinți s-au implicat activ în ajutorarea familiei și au făcut ceea ce nu au putut face autoritățile. „Gheorghe s-a angajat la prietena mea la o fabrică de cusătorie în Chișinău. O să îl înscrie cu viza de reședință la ea în apartament, pentru ca să îi facem toate actele necesare. Acum i-au dat salariu de 3 500 lei, dar pe parcurs, angajatorul i-a promis că o să fie mărit. În prima zi de muncă, bărbatul a venit pe bicicletă la muncă, chiar dacă noi i-am dat niște bani”, spune Cristina Mastac-Comerzan, membra unui grup care s-au implicat nemijlocit pentru a ajuta tânăra familie.

Acord pentru asigurarea bunăstării fiecărui copil

Însă pentru a preveni astfel de cazuri în care pot fi implicați copiii, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a semnat un acord de colaborare pentru asigurarea bunăstării fiecărui copil cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne. Prin urmare, în perioada martie-mai curent, în raioanele Călărași, Fălești și Ungheni este pilotat Modelul Național de Practici (MNP), care are drept scop unificarea eforturilor factorilor de decizie şi a profesioniştilor din patru sectoare: educaţie, sănătate, ordine publică şi asistenţă socială, în prevenirea apariției riscurilor şi asigurarea bunăstării fiecărui copil.

„Modelul Național de Practici este o inovație necesară pentru Republica Moldova, care vine să creeze un sistem bine pus la punct, bazat pe colaborare intersectorială, responsabil de copil şi familie. Este important să se intervină în etapele de dezvoltare timpurie a copilului, cu suportul necesar și adecvat. Cum va funcționa Modelul în practică? Persoana desemnată observă în mod sistematic bunăstarea fiecărui copil. În cazul în care apare o îngrijorare în comportamentul și starea emoțională a copilului, persoana desemnată planifică oferirea suportului pentru copil sau pentru familie, implicând resursele instituției în care lucrează. După o evaluare a situației, persoana implică și alți specialiști în rezolvarea problemei”, a declarat Stela Grigoraș, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Doar că cooperarea intersectorială este obligată prin lege încă din 2013. Potrivit Legii nr. 140 din 14.06.2013, privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți, și mai exact articolul 20 despre cooperarea intersectorială. Conform acesteia, angajaţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai structurilor, instituţiilor şi serviciilor din cadru sau subordonate acestora, care activează în domeniile asistenţei sociale, educaţiei, ocrotirii sănătăţii, organelor de drept în conformitate cu mecanismul de cooperare intersectorială aprobat de Guvern sunt obligaţi să transmită autorităţii tutelare competente sesizările privind copiii aflaţi în situaţie de risc, precum şi cele privind cazurile de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor în cadrul serviciilor sociale, al instituţiilor medicale, educaţionale, culturale. Ei sunt obligați să participe la activitatea echipelor multidisciplinare în procesul de evaluare iniţială şi complexă a situaţiei copilului la solicitarea autorităţii tutelare locale, precum şi la elaborarea şi implementarea planului individualizat de asistenţă; să realizeze măsuri de prevenire a situaţiilor de risc pentru copii.

„Nu am văzut niciun copil care să învinuiască părinții la cât de gravi și mizerabili ar fi ei”

Aflați în situații de risc au fost și doi copii dintr-un sat din raionul Ungheni. Părinții, consumatori de alcool, au uitat copiii închiși în casă și s-au dus la băut. Dar povestea lor este una fericită, întrucât asistența socială a intervenit și i-a scos din mediul respectiv. Potrivit șefului Direcției asistență socială și protecție a familiei din Ungheni, Tudor Rădeanu, părinții au fost decăzuți recent din drepturile părintești. „Pe copii i-am plasat în asistența parentală profesionistă și am început procedura de adopție a copiilor. Menționez că acestea sunt cazuri tipice care se întâlnesc deseori. Mama și tata fac abuz de alcool și aici persistă din start neglijare, violență, abuz psihologic, economic”, povestește responsabilul din Ungheni, fiind implicat împreună cu raionul în pilotarea Modelului Național de Practici.

Specialistul susține că au diverse pârghii în domeniul asistenței sociale și instrumente mai multe, comparativ cu alții, fapt ce le permite să soluționeze cât mai multe cazuri. „Noi avem un șir de servicii dezvoltate. Noi am fost printre primii care am reformat sistemul rezidențial (școlile-internat) și era o rezistență foarte mare din partea societății, profesorilor. Acum reușim și cu procesele de adopție. Avem deja vreo zece cupluri care au reușit să adopte. Și vreau să vă spun că este foarte frumos când vezi că copiii adoptați seamănă cu părinții adoptivi, sau părinții după ce au adoptat, reușesc să nască alți copii. Dar cel mai important ce vreau să vă spun e că în practica mea de 30 de ani nu am văzut niciun copil care să învinuiască părinții la cât de gravi și mizerabili ar fi ei, tot timpul îi iubesc”, a mărturisit Tudor Rădeanu.

Un studiu efectuat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în anul 2013, în Republica Moldova, fiecare al șaptelea copil se află în situaţie de risc. Din cei peste 170 mii de copiii în dificultate, două treimi sunt copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare, iar 37,4 la sută sunt orfani, cu părinţi în arest sau decăzuţi din drepturi.

În anul 2015 erau 37890 copii a căror părinți (unicul/ambii) erau plecați peste hotare.
La sfârșitul anului 2015 erau 15 275 copii rămași fără ocrotire părintească.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 20:51

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

 Autoritățile de la Chișinău sunt de părere că orice tentantivă de retragere sau distrugere a stocului de muniție păzit de Rusia în regiunea separatistă transnistreană trebuie făcute sub monitorizare internațională, nu doar a Rusiei, se arată într-o analiză Balkan...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:45

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon are interese personale și politice pentru a transmite aeroportul internațional Chișinău unui investitor rus, cel mai probabil din cercul său de interese, scrie cunoscuta publicație europeană eureporter. Astfel, Dodon își va achita...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:40

Liderul PPDA Andrei Năstase este un trișor, se preface că muncește și va fi taxat de electoratul din Capitală, la alegerile din 20 octombrie. De această părere este deputatul PSRM Grigore Novac, într-un articol publicat pe blogul său, în care comentează rezultatele ultimelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:08 de Dorin Dusciac

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Am auzit nu demult un intelectual de la Chișinău, care se arăta foarte entuziasmat în cadrul unui interviu televizat de creșterea numărului tinerilor unioniști. Aceasta ne-ar da de înțeles, în opinia dânsului, că Unirea este tot mai aproape. Deși am un respect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:06

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

O porțiune de pe promenada pariziană a Senei (din Quai Branly) va purta, începând de marți, numele Reginei Maria, potrivit unui anunț, pe Facebook, al ambasadei României în Franța.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 14:39

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) va fi reorganizată. CFM va fi separată în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și marfuri, prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 13:07

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Radio Liberty și echipa de anchetă Bellingcat au descoperit în surse deschise noi imagini ale agentului GRU Anatoli Cepiga, care, potrivit anchetatorilor britanici, a fost implicat în atacul chimic de la Salisbury, în urma căruia au fost otrăviti fostul ofițer GRU Sergei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:45

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Karl Schmidt este un model de primar eficient pentru candidatul la funcţia de primar al Capitalei, Ion Ceban. Acesta a depus flori la placa memorială a legendarului edil, care, în opinia lui Ceban, a lăsat cea mai mare frumoasă urmă în istoria Chișinăului. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 11:23

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM Din editia print

13 la sută din moldoveni beau în fiecare zi

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:22

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

 Consiliera fracțiunii PPDA în Parlament, Angela Arama, susține că moldovenii ar trebui să înceteze să ceară „unire cu frații români” și să cânte „noi suntem români”, pentru că România ar fi „țara cu cele mai mari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:57

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, scrie Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:54

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Liderul PPDA Andrei Năstase își insultă contracandidații săi din cursa pentru primăria Chișinău și refuză să participe la dezbaterile televizate. Portalul politics.md scrie că Năstase arată încă o dată că este un individ dezechilibrat și plin de complexe. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:26

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China încalcă legea atunci când vor să afle sexul viitorului lor copil. Guvernul de la Beijing a interzis astfel de analize, însă ele se pot face în Hong Kong. Au apărut și rețele de cărăuși, care duc în regiunea autonomă fiole cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:17

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație Sci-fi, filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită. Maratonul de proiecții speciale, petreceri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:16

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

 Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat, în contextul căderii guvernului Dăncilă, că este necesară înființarea unui minister special pentru relația cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:14

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

O copilă de 13 ani a decedat, iar alți trei tineri au fost internați în Secția de reanimare, în urma unui grav accident produs ieri-seară, în jurul orei 21.30, în satul Blândești, comuna Sculeni din raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:13

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis care a lovit Japonia și a provocat inundații și alunecări de teren a ajuns la 70 de morți, potrivit unei noi statistici prezentate marți de către televiziunea publică niponă, NHK, informează Le Figaro. Potrivit informațiilor prezentate de televiziunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:12

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Candidatul la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, are sprijinul mai multor sportivi cu renume din Republica Moldova. Aceștia speră că Ceban, ca un adevărat profesionist, va face ordine în Chișinău și va construi și amenaja terenuri și arene sportive.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:11

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

O promenadă pe malul râului Sena din Paris e reconfortantă. Iar o plimbare pe malul râului Bîc (Bâc) din Chişinău e în stare să te îngrozească. M-am dus deunăzi să văd Bîcul din preajma podului de la Circ, iar ceea ce am văzut m-a băgat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

Între 9 și 11 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a avut loc cea de-a șasea ediție a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC 2019). Evenimentul, susținut la nivel european de ENISA (European Union Agency for Cyberecurity), a fost organizat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

Aproximativ 12.000 de ucraineni au participat, luni, la Kiev, la Marşul împotriva capitulării, o acţiune de protest organizată de veteranii războiului din estul Ucrainei faţă de decizia noii conduceri a ţării de a accepta așa-numita "formulă Steinmeier" pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:07

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

Marți, 15 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați, care au pretins că ar fi polițiști și au cerut, prin șantaj, suma de 40.000 lei de la un locuitor din Chișinău, la care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)