Actualitate

Cum majoreaza Voronin salariile

Distrugerea edificiilor Parlamentului si Presedintiei l-a scos pe Voronin basma curata in fata alegatorilor
Foarte degraba promisiunile lui Voronin despre majorarea salariilor incepand cu 1 aprilie ar putea sa se rezume la o gluma preelectorala de prost gust. Pe de o parte, economistii afirma ca in curand guvernul nu va mai avea bani pentru salarii, din cauza crizei economice si a mentinerii artificiale a leului in raport cu valutele straine. Pe de alta parte, Voronin a anuntat deja ca va repara cladirile Parlamentului si Presedintiei din bugetul modest al Educatiei. RM ar putea deveni prima tara din lume fara pedagogi si, respectiv, cu cei mai neinstruiti copii…

„Criza abia incepe!”, ne preintampina unii experti in economie, precizand ca veniturile la Bugetul de stat sunt in continua cadere, ceea ce va conduce la o saracie totala. Veaceslav Ionita, expert la IDIS „Viitorul”, afirma ca in Bugetul pentru 2009, care prevede venituri de 17 miliarde de lei, in trei luni s-au acumulat doar 2,7 miliarde si, astfel, incepand cu luna aprilie, guvernul nu va mai dispune de bani pentru a achita salariile in sectorul bugetar. Singura solutie pentru a depasi dezastrul este, potrivit economistului, deprecierea valutei si o inflatie mare, ceea ce ar lovi extrem de dureros in imaginea PCRM.
 

Aceasta situatie pare sa fi intrat in planurile preventive ale clanului comunist, care – nu mai e un secret – a dat dovada de relativa intelegere fata de cetatenii RM doar pana la 5 aprilie. Si din acest punct de vedere, devastarea celor doua cladiri din centrul capitalei joaca numai in favoarea lui Voronin: era si de asteptat ca, dupa dezmatul bine controlat de organele de forta din 7-8 aprilie, dictatorul sa se spele pe maini, sa dea vina pe niste tineri nevinovati si sa porneasca un adevarat razboi civil, inclusiv contra propriilor alegatori… Iar declaratiile sale precum ca va reconstrui edificiile distruse din bugetul Educatiei denota mai intai de toate neputinta de a-si respecta propriile fagaduinte. Nu exista alta explicatie a faptului ca, anul trecut, Voronin se proclama un aprig sustinator al tinerilor, iar acum – din cate ne-au informat sursele noastre de la Universitatea de Medicina, bunaoara – din aprilie, studentii de aici vor primi burse de doua ori mai mici.
 

Astazi, o scurta analiza retrospectiva a Bugetului de stat pentru 2009 ne sporeste convingerea ca evenimentele din 7 aprilie au facut parte intr-adevar din strategia postelectorala a comunistilor. Dupa instaurarea in RM a unui regim stalinist, in care politia comite crime strigatoare la cer si, in consecinta, este premiata, se limpezesc motivele din care pentru intretinerea organelor de Interne in Buget s-au prevazut majorari cu 37,6% (!) in comparatie cu 2008, in timp ce armatei i-a revenit cu un procent mai putin decat in anul precedent. „Guvernul intuieste ca nu va avea suficienti bani pentru a satisface necesitatile tuturor bugetarilor si vor aparea tensiuni sociale. Simplu pana la genialitate: de ce sa majorezi salariile profesorilor, medicilor si altor bugetari, cand poti majora salariile politistilor, care iti vor „asigura ordinea publica”. Dupa modul cum sunt repartizati banii, devine clar din ce directie guvernarea se simte amenintata”, scria inca in septembrie Veaceslav Ionita. Deci, politiei i-a revenit 1,4 miliarde lei, ceea ce i-a si permis, probabil, ministrului Papuc sa promita, imediat dupa inabusirea protestelor tinerilor, prime de trei salarii si apartamente pentru politisti. Si administratia publica centrala a fost privilegiata substantial in Legea Bugetului pentru 2009. Alocatiile pentru Presedintie, Guvern si Parlament au fost majorate pana la 1 miliard de lei. O buna parte din acesti bani, precum si din Fondul de rezerva al Guvernului (care a crescut in acest an de trei ori in raport cu 2008), se pare ca au fost folositi deja de comunisti ilegal – in scopuri electorale. Astfel, 2,4 mld, din cele 17, prevazute la venituri, au revenit conducerii RM si organelor represive ale statului. Pentru invatamant, guvernantii au alocat doar 1,9 mlrd. lei, evaluandu-si propriile necesitati la un nivel mai inalt decat cele ale intregului sistem de educatie. Si tocmai din acesti bani Voronin a promis ca va reconstrui Presedintia si Parlamentul…
 

Nu putem trece cu vederea nici alta cifra socanta din Legea bugetului, care la fel face trimitere la represiunile comunistilor de ultima ora. Veniturile la Bugetul de stat nu se bazeaza pe o crestere economica, ci presupun, mai degraba, masuri represive ale guvernarii contra cetatenilor. Legea arata ca amenzile si sanctiunile administrative vor constitui 70 mln. lei, adica de doua ori mai mult decat in 2008 (!). O asemenea prevedere trezeste fireasca intrebare – de unde stiau autorii Legii ca in acest an politia va aplica amenzi si sanctiuni administrative mult mai multor oameni decat in anul trecut? Sau Bugetul de stat a insemnat, de fapt, o opera de finantare a terorii comuniste? In acest mod, putea fi bine conturata din timp falsificarea alegerilor, distrugerea cladirii Parlamentului si Presedintiei, anuntarea unei sume fabuloase pentru reconstructie (300 milioane de lei), din care o buna parte sa intre in buzunarul familiei Voronin, prin firma „Glorinal”, precum si maltratarea tinerilor, pentru a baga frica in oameni. Si, in ultima instanta, o scuza ticaloasa a despotului in momentul in care nu va mai avea bani pentru salarii, incriminandu-le toata vina sa partidelor de opozitie. Din pacate, ultimele declaratii si actiuni inumane ale lui Voronin si Papuc ne fac sa credem ca anume asa este…
 

Transferurile de la Buget se vor reduce cu cel putin 20%

Din aprilie, salariile bugetarilor ar putea sa scada treptat, ceea ce ar demonstra in fata lumii intregi ca Voronin si-a mintit fara scrupule propriii alegatori.Inainte de Paste, primarii satelor din RM au fost informati, prin circulare venite de la directiile finante locale, ca transferurile de la bugetul de stat catre unitatile administrativ-teritoriale se vor reduce cu cel putin 20%.

Astfel, primarilor li se indica sa gaseasca singuri bani pentru a acoperi diferenta. „Autoritatile administratiei publice locale urmeaza sa-si aprobe planuri proprii de masuri si actiuni intru optimizarea cheltuielilor, pentru incadrarea la cheltuieli in limita surselor disponibile si neadmiterea crearii datoriilor creditoare”, se mentioneaza in circulare. Motivul din care se fac aceste modificari este criza financiara globala, despre care Voronin si Grecianai ne asigurau (pana la 5 aprilie!) ca nu va atinge sub nicio forma RM.

„Impactul crizei financiare si recesiunii economice globale impune necesitatea revizuirii parametrilor aprobati pe anul curent atat la venituri, cat si la cheltuieli, inclusiv prin reducerea transferurilor din fondul de sustinere financiara de la Buget”, se mai arata in scrisorile adresate primarilor. Asadar, majorarea salariilor, promisa de Putere, a fost doar un joc preelectoral, care realmente inseamna o reducere drastica a lefilor mizere ale bugetarilor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *