Sănătate

Cum menţinem casa răcoroasă

În perioada de vară când soarele alintă din plin, locuinţele reuşesc în doar câteva ore să se încălzească într-atât încât e absolut insuportabil să stai închis în casă.

Desigur, dacă aveţi climatizor, situaţia e mult mai bună. Însă cheltuielile pe care le veţi suporta pentru procurarea, instalarea şi deservirea aparatului de aer condiţionat pot afecta simţitor bugetul dvs. În plus, dacă sunteţi preocupaţi de problema mediului ambiant, atunci ar trebui să cunoaşteţi faptul că compuşii de clor care sunt folosiţi în calitate de agenţi frigorifici în majoritatea aparatelor afectează negativ stratul de ozon al planetei.

De aceea, în continuare veţi găsi câteva trucuri simple despre cum să menţinem locuinţa răcoroasă când afară e caniculă. Aceste sfaturi vă vor ajuta să economisiţi banii dvs. şi să aşteptaţi liniştiţi factura pentru lumină la sfârşitul lunii.

O metodă alternativă de menţinere a unei temperaturi acceptabile în locuinţă este aşa-numita răcire naturală (pasivă). Răcirea pasivă presupune folosirea unor metode non-mecanice pentru păstrarea unei temperaturi confortabile în interiorul casei.

Cel mai simplu mod de a păstra locuinţa răcoroasă este să nu permiteţi temperaturii să se ridice. Cea mai evidentă sursă de căldură e cea a soarelui care pătrunde în casă prin acoperiş, pereţi şi geamuri. Alte surse de căldură pot fi electrocasnicele sau circulaţia deficitară a aerului.

Aşadar, vorbind despre metodele concrete de stopare a căldurii, trebuie de menţionat faptul că lumina soarelui are proprietatea de a se reflecta, de a fi blocată, de aceea de căldura acumulată în exces se poate scăpa. De asemenea, se poate de limitat timpul de funcţionare a aparatelor din casă care generează căldură. Tot de ce veți avea nevoie va fi pelicula care reflectă lumina solară, draperii mai groase şi stabilizarea circulaţiei aerului.

Totuşi pentru a menţine răcoarea în casă nu sunt suficiente draperiile şi curentul. E necesară o circulaţie mai intensă a aerului. Ventilatoarele pot fi o opţiune bună, atât din punctul de vedere al costurilor, al energiei consumate, cât şi al efectelor pe care le au. O variantă bună sunt şi ventilatoarele de tavan. Cu ajutorul lor puteţi obţine o reducere a temperaturii cu cel puţin 2°C. În ultimul timp e foarte actuală procurarea şi montarea produselor eco (izolarea, sisteme de iluminat şi tehnică eco).

Sfaturi practice

1. Ziua (mai ales când nimeni nu e acasă) închideţi toate uşile şi geamurile. Trageţi perdelele şi închideţi jaluzelele. Puteţi deschide geamurile doar seara, când reveniţi acasă, pentru ca să lăsaţi în locuinţă aerul proaspăt. De asemenea, lăsaţi deschis oberlihtul şi geamurile pentru toată noaptea. Astfel vă veţi asigura un somn liniştit.

2. Să păstraţi aerul răcoros vă vor ajuta nişte cearceafuri umede puse în ferestre. Deoarece acestea repede se usucă, se recomandă să fie stropite regulat cu ajutorul unui pulverizator. Printre altele, dacă veţi picura în apă câteva picături de ulei cu aromă răcoritoare (de mentă, grapefruit, lămâie sau portocală), atunci pe lângă temperaturi mai joase veţi obţine şi un miros plăcut în locuinţă.

3. În timpul caniculei, scoateţi covoarele din casă, iar podeaua spălaţi-o de câteva ori pe zi cu apă rece. De asemenea, ştergeţi periodic mobila şi clanţele de la uşă cu o cârpă umedă. Puneţi pe alocuri vase sau găleţi cu apă rece sau procuraţi un umidificator de aer. Toate aceste proceduri ajută doar dacă în cameră nu nimereşte lumina solară. Luaţi aminte că nivelul înalt de umiditate poate provoca apariţia mucegaiului, aşa că procedurile de umezire a aerului trebuie făcute periodic.

4. Dacă noaptea nu puteţi adormi, atunci ţineţi cont de faptul că cel mai bun somnifer e schimbarea temperaturii corpului. Faceţi un duş răcoritor şi mergeţi la culcare. Pe lângă aceasta, puteţi să acceleraţi procesul de adormire stropind cearceaful cu apă rece.

5. Stând în faţa televizorului, înmuiaţi-vă picioarele într-un vas cu apă rece. Noi simţim temperatura prin membre – cu cât sunt mai reci, cu atât mai mult avem senzaţia de răcoare.

6. Ţineţi uşa la bucătărie închisă. În timp ce gătiţi, includeţi hota şi deschideţi geamul.

7. Procuraţi un ventilator!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *