Astăzi 16 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 15 Ianuarie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 18 Decembrie 2015, ora 06:01    Din editia print

Marime Font

Cum mi-am făcut, în sfârșit, dreptate în procesul cu poliția

Marți, Judecătoria sectorului Râșcani a declarat nul procesul-verbal pe care mi l-a întocmit poliția, care îmi incrimina că aș fi consumat băuturi alcoolice și aș fi tulburat liniștea în locuri publice în noaptea de 12 spre 13 decembrie, trecut. Totodată, polițistul Vitalie Oboroceanu a fost sancționat administrativ de către șefii săi.

Mai întâi de toate le mulțumesc colegilor mei de la alte mass-media care m-au susținut în acest caz, în special după ce executorul judecătoresc Corneliu Vînaga mi-a pus sechestru fără nici un drept legal pe toate bunurile imobile, mi-a aplicat un șir de alte interdicții și mi-a blocat toate conturile bancare.

Atunci, trezindu-mă blocat din toate părțile, am ajuns pentru prima dată în viață în situația în care m-am văzut nevoit să mă adresez în judecată. Anterior, dacă am și avut vreun conflict cu cineva, porneam de la principiul că fiecare om greșește și nu ne face față să ne războim prin judecăți, dacă avem rațiune si răbdare. De fapt, și de data aceasta, am refuzat să depun vreo plângere contra polițiștilor Vitalie Oboroceanu și Igor Munteanu, deși acțiunile lor în acea noapte au fost certate atât cu legea, cât și cu bunul simț. Chiar nu am crezut că ei vor avea tupeul să trimită la executare un proces-verbal, în care erau expuse niște contravenții, de care eu nu eram nici câtuși de puțin vinovat. Dar n-a fost să fie… Și atunci singura mea portiță de scăpare a rămas a fi judecata.

Polițiști care apără agresorii


Amintesc cum a avut loc întâmplarea din noaptea spre 13 decembrie 2014. Veneam acasă la mine împreună cu doi colegi, Ramin Mazur și Natalia Jurminscaia. După ce am ieșit din taxi în curtea blocului, ne-am gândit să bem câte o bere afară. Nici nu reușisem să deschidem cu toții sticlele, când ne-am trezit cu doi polițiști în față. Erau Vitalie Oboroceanu și Igor Munteanu. Primul ne-a cerut documentele și s-a arătat supărat că i-am prezentat legitimații de jurnaliști. După aia, fără explicații, el a rupt legitimația lui Ramin, după care s-a apucat să-mi facă un proces-verbal pentru consum de alcool. N-a avut sens să-i lămuresc că berea nu este băutură alcoolică conform legii, iar când l-am rugat să noteze în procesul-verbal că aș fi băut „bere” și nu „băuturi alcoolice”, el a refuzat cu încăpățânare.Vitalie Oboroceanu (în stânga) și Igor Munteanu (dreapta)

În acest timp, un individ care ne urmărea de la etajul patru al aceluiași bloc i-a anunțat pe polițiști, strigând și tulburând liniștea din jur, că noi am fi făcut gălăgie și l-am fi trezit din somn. După aia, Oboroceanu și Munteanu au pierdut cu noi peste două ore, în loc să-și facă conștiincios meseria și să caute infractori. Acest lucru ne-a făcut să presupunem că omul de la etajul patru este prieten cu ei și că anume acesta i-a și chemat, probabil, pentru a ne scurge de vreun bacșiș. Pentru că altă explicație pur și simplu nu există…

Ulterior, la rugămintea polițiștilor, cel de la etajul patru a coborât să semneze procesul-verbal în calitate de martor. Deși a ieșit într-un loc public, acesta s-a făcut foc și pară când a văzut că Ramin îl filmează și a sărit la bătaie la fotograful nostru. Culmea este că cei doi polițiști n-au mișcat un deget pentru a-l opri pe agresor. Deși erau obligați să-i întocmească imediat acestuia un proces-verbal pentru huliganism, și chiar dacă le-am cerut în mod repetat acest lucru, ei au refuzat să o facă…

Martorii „infracțiunii”…


Eu am refuzat să semnez procesul-verbal și, în scurt timp, am și uitat de el. Nimeni nu mi l-a trimis prin poștă și crezusem că polițiștii l-au aruncat la gunoi, ca să nu se facă de rușine. Dar în vara acestui an am aflat că documentul este trimis deja la executare. Pe neprins de veste, mi-au fost blocate conturile bancare, m-a fost sechestrat apartamentul și astfel n-am avut altă ieșire decât să mă adresez în judecată.
Atunci când, în sfârșit, mi-a fost dat să văd procesul-verbal, am constatat că Vitalie Oboroceanu m-a sancționat cu 700 de lei. Adică cu 200 de lei pentru consum de alcool, ci cu 500 de lei pentru tulburarea liniștii în locurile publice... Priviți și vedeți fața adevărată a polițiștilor din Moldova! Dacă un oarecare individ manifestă un comportament arogant în privința ta și te agresează în plină stradă, acesta poate fi tolerat de poliție, iar tu, victima, să fii amendat pentru tulburarea liniștii...

De fapt, în acest caz, încălcările polițiștilor se țin lanț. Chiar și procesul-verbal sus-numit conține corectări (data este schimbată), greșeli (numele meu este indicat drept „Pădurari”) și gafe intenționate. De exemplu, legislația prevede că, în cazul în care contravenientul refuză să semneze procesul-verbal, sunt necesare semnăturile a doi martori, care în nici un caz nu pot fi polițiștii de la fața locului. Însă martorii lui Oboroceanu sunt omul de la etajul patru și polițistul care îl însoțea, Igor Munteanu.

Maxian nu cunoaște legea?


Poziția lui Oboroceanu în judecată a fost de-a dreptul ciudată. O ținea una și bună că realmente consumul de bere se sancționează și dădea de înțeles că șeful său, Marin Maxian, ar putea să nu cunoască legea, dacă a declarat presei contrariul. În acest sens, polițistul se apăra cu o hotărâre de Guvern din 2012, care stipulează că băuturile alcoolice au o concentrație alcoolică de minimum 15%. Și asta chiar dacă concentrația de alcool în bere este de doar 5%.

Întrebat de ce nu l-a oprit pe omul de la etajul patru, când acesta îl agresa pe Ramin Mazur și de ce nu i-a întocmit bătăușului un proces-verbal pentru huliganism, polițistul a sărit în apărarea acestuia. El a spus că nu vede nicio încălcare în acțiunile celui de la etajul patru, pentru că acesta doar a încercat să astupe cu mâna obiectivul camerei, pentru a nu fi filmat. Întrebat de ce colegul său, Munteanu, a semnat ca martor, Oboroceanu a răspuns, spre stupefacția instanței, că acesta nu era agent constatator. Iar când a venit vorba despre legitimația lui Ramin, polițistul a luat apă în gură și a spus că nu el a rupt-o…

Vitalie Oboroceanu este un băiat tânăr și are viața înainte. Îmi pare rău că l-am purtat prin judecăți, dar el a căutat acest lucru cu lumânarea. Și astfel a dovedit încă odată cum sunt instruiți polițiștii noștri și câtă încredere putem avea în ei.

Berea se bea oriunde


Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare, susține că Vitalie Oboroceanu a fost deja sancționat cu mustrare pentru comportamentul său din noaptea pe 13 decembrie 2014. Anume aici se ascunde problema cea mai gravă. Adică, cu toate că omul a fost pedepsit anume pentru aceasta, el consideră în continuare că berea este băutură alcoolică și consumul acesteia este interzis în locurile publice… În realitate, consumul de bere este permis oriunde și în prezent. El va fi interzis în 2016, după intrarea în vigoare a pachetului de legi antifumat și a celor privind băuturile alcoolice.

Ar fi foarte bine dacă am crede că Vitalie Oboroceanu minte pentru a se apăra. De altfel, ar trebui să ne păzim de poliție ca de dracul.

Cum a fost sancționat Oboroceanu


Marin Maxian

Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare: „L-am sancționat administrativ pe dl Vitalie Oboroceanu, cu mustrare. Aceasta înseamnă că timp de un an nu i se achită adaosul suplimentar la salariu pentru rezultate în serviciu. Adică, pierde din salariu. Mai mult, pe parcursul unui an de zile el nu poate să avanseze în funcție, nici în grad.

Cât privește consumul de bere în locurile publice, în lege au fost operate modificări, care apreciază berea ca băutură alcoolică, dar care încă nu au intrat în vigoare. Astfel, consumul de bere în locurile publice este permis deocamdată. Drept răspuns la deșteptăciunea dlui Oboroceanu, care v-a spus că eu nu cunosc legea, a fost judecătorul, care a luat în considerare ceea ce v-am spus eu, dar nu el”.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:45

 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Prlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:41

 Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi, după respingerea acordului Brexitului în Parlamentul britanic, că ”riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:39

 Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:21

 Reunită în şedinţă specială, marţi seara, Camera Comunelor a respins, cu o largă majoritate, acordul negociat de guvernul de la Londra şi oficialii UE pentru Brexit, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:16

Trei primari din raionul Străşeni acuză Asociaţia Promo-LEX de falsificarea datelor în cel mai recent raport de monitorizare a perioadei electorale. Aleșii locali resping categoric afirmațiile potrivit cărora cineva le-ar fi cerut să asigure semnături pentru înregistrarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:11

Moldova continuă să majoreze exporturile de mărfuri. În 11 luni din anul trecut, în străinătate au fost livrate produse în valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari sau cu 13,5% mai mult decât în ianuarie-noiembrie 2017. Doar în ultima lună de toamnă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 17:01

În 11 luni ale anului trecut, mortalitatea în Rusia a depășit rata natalității cu 193.000 de persoane, a anunțat, marți, la sesiunea Forumului Gaidar, vicepremierul rus Tatiana Golikova, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Se pare că de așa-numitele filtre la care făcea referire Maia Sandu înainte de întocmirea listei electorale, au trecut nu doar transfugi din PL și PLDM, dar chiar și din Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc. Astfel, candidatul blocului ACUM pentru circumscripția nr. 6,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 14:50

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Anul 2019 vine cu schimbări importante în cariera deputatului Constantin Codreanu, Președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării. Parlamentarul a vorbit într-un interviu acordat publicației QMagazine că acestea vor avea consecințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 13:26

Svetlana Conea, unul dintre candidații binomului PAS - PPDA, despre care presa a scris că ar fi certată cu legea, și-a prezentat averea. Potrivit declarației, în 2018, Conea a ridicat o pensie de 12 mii de lei pe lună, mai mare decât pensia medie în multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 11:23

În anul 2015, ministrul de atunci al Educației, Maia Sandu, s-a opus aprobării unui proiect care prevedea majorarea alocației lunare pentru familiile cu copii cu 200 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 10:21

Un bărbat din Bălți a ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Nord a CNA şi procurorilor anticorupție, după ce ar fi cerut şi primit 7000 de lei de la o femeie pentru organizarea eliberării unui permis de conducere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:31

Ninsorile căzute în cantităţi excepţionale au creat haos în Austria şi Bavaria, unde viaţa publică este complet paralizată în regiuni vaste.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:18

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu societatea pe acțiuni „Belavtodor” din Belarus, care prevede reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale, inclusiv traseul Chișinău-Leușeni. Mai exact, pe acest traseu ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Ianuarie 2019, ora: 05:33

Horoscop 15 ianuarie 2019. Multe surprize frumoase pentru nativi astăzi. Ieşiţi din casă, chiar dacă vremea rece nu vă prea convinge şi mergeţi la plimbare. În oraş, poate chiar în parc, dacă vă îmbrăcaţi destul de gros încât să rezistaţi gerului, ori...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 15 Ianuarie 2019, ora: 00:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Ieri, în ajun de Sfântul Vasile, la cel mai grandios Târg de Crăciun din ţară, la OrheiLand, mii de oameni, telespectatori fideli ai posturilor noastre de televiziune, au așteptat cu sufletul la gură extragerea pentru desemnarea câștigătorului marelui premiu al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:27

 Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a avertizat luni că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar fi 'o catastrofă', el precizând însă că Madridul dispune de planuri de urgenţă pentru a face faţă unei astfel de situaţii, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:20

 Preşedintele armean Armen Sarkissian l-a desemnat luni pe reformatorul Nikol Pashinyan în funcţia de prim-ministru, cu ocazia primei sesiuni a parlamentului rezultat din alegerile legislative anticipate convocate de liderul mişcării din mai pentru a-şi consolida puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Uniunea Europeană ar urma să amâne Brexitul până cel puțin în luna iulie, considerând că premierul britanic Theresa May nu va obține aprobarea Parlamentului în ceea ce privește acordul negociat de Londra și Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 13:49

Președintele Organizației de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Anastasia Cojocari, afirmă că vrea ca în Parlamentul Republicii Moldova să o reprezinte „oameni care au trecut prin filtrele vremii, nu desenate, nu trecute prin blat și ghidate de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)