Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 12:23
Abonamente

Opinii & Editoriale 18 Decembrie 2015, ora 06:01    Din editia print

Marime Font

Cum mi-am făcut, în sfârșit, dreptate în procesul cu poliția

Marți, Judecătoria sectorului Râșcani a declarat nul procesul-verbal pe care mi l-a întocmit poliția, care îmi incrimina că aș fi consumat băuturi alcoolice și aș fi tulburat liniștea în locuri publice în noaptea de 12 spre 13 decembrie, trecut. Totodată, polițistul Vitalie Oboroceanu a fost sancționat administrativ de către șefii săi.

 
 
 

Mai întâi de toate le mulțumesc colegilor mei de la alte mass-media care m-au susținut în acest caz, în special după ce executorul judecătoresc Corneliu Vînaga mi-a pus sechestru fără nici un drept legal pe toate bunurile imobile, mi-a aplicat un șir de alte interdicții și mi-a blocat toate conturile bancare.

Atunci, trezindu-mă blocat din toate părțile, am ajuns pentru prima dată în viață în situația în care m-am văzut nevoit să mă adresez în judecată. Anterior, dacă am și avut vreun conflict cu cineva, porneam de la principiul că fiecare om greșește și nu ne face față să ne războim prin judecăți, dacă avem rațiune si răbdare. De fapt, și de data aceasta, am refuzat să depun vreo plângere contra polițiștilor Vitalie Oboroceanu și Igor Munteanu, deși acțiunile lor în acea noapte au fost certate atât cu legea, cât și cu bunul simț. Chiar nu am crezut că ei vor avea tupeul să trimită la executare un proces-verbal, în care erau expuse niște contravenții, de care eu nu eram nici câtuși de puțin vinovat. Dar n-a fost să fie… Și atunci singura mea portiță de scăpare a rămas a fi judecata.

Polițiști care apără agresorii


Amintesc cum a avut loc întâmplarea din noaptea spre 13 decembrie 2014. Veneam acasă la mine împreună cu doi colegi, Ramin Mazur și Natalia Jurminscaia. După ce am ieșit din taxi în curtea blocului, ne-am gândit să bem câte o bere afară. Nici nu reușisem să deschidem cu toții sticlele, când ne-am trezit cu doi polițiști în față. Erau Vitalie Oboroceanu și Igor Munteanu. Primul ne-a cerut documentele și s-a arătat supărat că i-am prezentat legitimații de jurnaliști. După aia, fără explicații, el a rupt legitimația lui Ramin, după care s-a apucat să-mi facă un proces-verbal pentru consum de alcool. N-a avut sens să-i lămuresc că berea nu este băutură alcoolică conform legii, iar când l-am rugat să noteze în procesul-verbal că aș fi băut „bere” și nu „băuturi alcoolice”, el a refuzat cu încăpățânare.
Vitalie Oboroceanu (în stânga) și Igor Munteanu (dreapta)

În acest timp, un individ care ne urmărea de la etajul patru al aceluiași bloc i-a anunțat pe polițiști, strigând și tulburând liniștea din jur, că noi am fi făcut gălăgie și l-am fi trezit din somn. După aia, Oboroceanu și Munteanu au pierdut cu noi peste două ore, în loc să-și facă conștiincios meseria și să caute infractori. Acest lucru ne-a făcut să presupunem că omul de la etajul patru este prieten cu ei și că anume acesta i-a și chemat, probabil, pentru a ne scurge de vreun bacșiș. Pentru că altă explicație pur și simplu nu există…

Ulterior, la rugămintea polițiștilor, cel de la etajul patru a coborât să semneze procesul-verbal în calitate de martor. Deși a ieșit într-un loc public, acesta s-a făcut foc și pară când a văzut că Ramin îl filmează și a sărit la bătaie la fotograful nostru. Culmea este că cei doi polițiști n-au mișcat un deget pentru a-l opri pe agresor. Deși erau obligați să-i întocmească imediat acestuia un proces-verbal pentru huliganism, și chiar dacă le-am cerut în mod repetat acest lucru, ei au refuzat să o facă…

Martorii „infracțiunii”…


Eu am refuzat să semnez procesul-verbal și, în scurt timp, am și uitat de el. Nimeni nu mi l-a trimis prin poștă și crezusem că polițiștii l-au aruncat la gunoi, ca să nu se facă de rușine. Dar în vara acestui an am aflat că documentul este trimis deja la executare. Pe neprins de veste, mi-au fost blocate conturile bancare, m-a fost sechestrat apartamentul și astfel n-am avut altă ieșire decât să mă adresez în judecată.
Atunci când, în sfârșit, mi-a fost dat să văd procesul-verbal, am constatat că Vitalie Oboroceanu m-a sancționat cu 700 de lei. Adică cu 200 de lei pentru consum de alcool, ci cu 500 de lei pentru tulburarea liniștii în locurile publice... Priviți și vedeți fața adevărată a polițiștilor din Moldova! Dacă un oarecare individ manifestă un comportament arogant în privința ta și te agresează în plină stradă, acesta poate fi tolerat de poliție, iar tu, victima, să fii amendat pentru tulburarea liniștii...

De fapt, în acest caz, încălcările polițiștilor se țin lanț. Chiar și procesul-verbal sus-numit conține corectări (data este schimbată), greșeli (numele meu este indicat drept „Pădurari”) și gafe intenționate. De exemplu, legislația prevede că, în cazul în care contravenientul refuză să semneze procesul-verbal, sunt necesare semnăturile a doi martori, care în nici un caz nu pot fi polițiștii de la fața locului. Însă martorii lui Oboroceanu sunt omul de la etajul patru și polițistul care îl însoțea, Igor Munteanu.

Maxian nu cunoaște legea?


Poziția lui Oboroceanu în judecată a fost de-a dreptul ciudată. O ținea una și bună că realmente consumul de bere se sancționează și dădea de înțeles că șeful său, Marin Maxian, ar putea să nu cunoască legea, dacă a declarat presei contrariul. În acest sens, polițistul se apăra cu o hotărâre de Guvern din 2012, care stipulează că băuturile alcoolice au o concentrație alcoolică de minimum 15%. Și asta chiar dacă concentrația de alcool în bere este de doar 5%.

Întrebat de ce nu l-a oprit pe omul de la etajul patru, când acesta îl agresa pe Ramin Mazur și de ce nu i-a întocmit bătăușului un proces-verbal pentru huliganism, polițistul a sărit în apărarea acestuia. El a spus că nu vede nicio încălcare în acțiunile celui de la etajul patru, pentru că acesta doar a încercat să astupe cu mâna obiectivul camerei, pentru a nu fi filmat. Întrebat de ce colegul său, Munteanu, a semnat ca martor, Oboroceanu a răspuns, spre stupefacția instanței, că acesta nu era agent constatator. Iar când a venit vorba despre legitimația lui Ramin, polițistul a luat apă în gură și a spus că nu el a rupt-o…

Vitalie Oboroceanu este un băiat tânăr și are viața înainte. Îmi pare rău că l-am purtat prin judecăți, dar el a căutat acest lucru cu lumânarea. Și astfel a dovedit încă odată cum sunt instruiți polițiștii noștri și câtă încredere putem avea în ei.

Berea se bea oriunde


Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare, susține că Vitalie Oboroceanu a fost deja sancționat cu mustrare pentru comportamentul său din noaptea pe 13 decembrie 2014. Anume aici se ascunde problema cea mai gravă. Adică, cu toate că omul a fost pedepsit anume pentru aceasta, el consideră în continuare că berea este băutură alcoolică și consumul acesteia este interzis în locurile publice… În realitate, consumul de bere este permis oriunde și în prezent. El va fi interzis în 2016, după intrarea în vigoare a pachetului de legi antifumat și a celor privind băuturile alcoolice.

Ar fi foarte bine dacă am crede că Vitalie Oboroceanu minte pentru a se apăra. De altfel, ar trebui să ne păzim de poliție ca de dracul.

Cum a fost sancționat Oboroceanu


Marin Maxian

Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare: „L-am sancționat administrativ pe dl Vitalie Oboroceanu, cu mustrare. Aceasta înseamnă că timp de un an nu i se achită adaosul suplimentar la salariu pentru rezultate în serviciu. Adică, pierde din salariu. Mai mult, pe parcursul unui an de zile el nu poate să avanseze în funcție, nici în grad.

Cât privește consumul de bere în locurile publice, în lege au fost operate modificări, care apreciază berea ca băutură alcoolică, dar care încă nu au intrat în vigoare. Astfel, consumul de bere în locurile publice este permis deocamdată. Drept răspuns la deșteptăciunea dlui Oboroceanu, care v-a spus că eu nu cunosc legea, a fost judecătorul, care a luat în considerare ceea ce v-am spus eu, dar nu el”.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md