Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:21
Abonamente

Opinii & Editoriale 18 Decembrie 2015, ora 06:01    Din editia print

Marime Font

Cum mi-am făcut, în sfârșit, dreptate în procesul cu poliția

Marți, Judecătoria sectorului Râșcani a declarat nul procesul-verbal pe care mi l-a întocmit poliția, care îmi incrimina că aș fi consumat băuturi alcoolice și aș fi tulburat liniștea în locuri publice în noaptea de 12 spre 13 decembrie, trecut. Totodată, polițistul Vitalie Oboroceanu a fost sancționat administrativ de către șefii săi.

Mai întâi de toate le mulțumesc colegilor mei de la alte mass-media care m-au susținut în acest caz, în special după ce executorul judecătoresc Corneliu Vînaga mi-a pus sechestru fără nici un drept legal pe toate bunurile imobile, mi-a aplicat un șir de alte interdicții și mi-a blocat toate conturile bancare.

Atunci, trezindu-mă blocat din toate părțile, am ajuns pentru prima dată în viață în situația în care m-am văzut nevoit să mă adresez în judecată. Anterior, dacă am și avut vreun conflict cu cineva, porneam de la principiul că fiecare om greșește și nu ne face față să ne războim prin judecăți, dacă avem rațiune si răbdare. De fapt, și de data aceasta, am refuzat să depun vreo plângere contra polițiștilor Vitalie Oboroceanu și Igor Munteanu, deși acțiunile lor în acea noapte au fost certate atât cu legea, cât și cu bunul simț. Chiar nu am crezut că ei vor avea tupeul să trimită la executare un proces-verbal, în care erau expuse niște contravenții, de care eu nu eram nici câtuși de puțin vinovat. Dar n-a fost să fie… Și atunci singura mea portiță de scăpare a rămas a fi judecata.

Polițiști care apără agresorii


Amintesc cum a avut loc întâmplarea din noaptea spre 13 decembrie 2014. Veneam acasă la mine împreună cu doi colegi, Ramin Mazur și Natalia Jurminscaia. După ce am ieșit din taxi în curtea blocului, ne-am gândit să bem câte o bere afară. Nici nu reușisem să deschidem cu toții sticlele, când ne-am trezit cu doi polițiști în față. Erau Vitalie Oboroceanu și Igor Munteanu. Primul ne-a cerut documentele și s-a arătat supărat că i-am prezentat legitimații de jurnaliști. După aia, fără explicații, el a rupt legitimația lui Ramin, după care s-a apucat să-mi facă un proces-verbal pentru consum de alcool. N-a avut sens să-i lămuresc că berea nu este băutură alcoolică conform legii, iar când l-am rugat să noteze în procesul-verbal că aș fi băut „bere” și nu „băuturi alcoolice”, el a refuzat cu încăpățânare.Vitalie Oboroceanu (în stânga) și Igor Munteanu (dreapta)

În acest timp, un individ care ne urmărea de la etajul patru al aceluiași bloc i-a anunțat pe polițiști, strigând și tulburând liniștea din jur, că noi am fi făcut gălăgie și l-am fi trezit din somn. După aia, Oboroceanu și Munteanu au pierdut cu noi peste două ore, în loc să-și facă conștiincios meseria și să caute infractori. Acest lucru ne-a făcut să presupunem că omul de la etajul patru este prieten cu ei și că anume acesta i-a și chemat, probabil, pentru a ne scurge de vreun bacșiș. Pentru că altă explicație pur și simplu nu există…

Ulterior, la rugămintea polițiștilor, cel de la etajul patru a coborât să semneze procesul-verbal în calitate de martor. Deși a ieșit într-un loc public, acesta s-a făcut foc și pară când a văzut că Ramin îl filmează și a sărit la bătaie la fotograful nostru. Culmea este că cei doi polițiști n-au mișcat un deget pentru a-l opri pe agresor. Deși erau obligați să-i întocmească imediat acestuia un proces-verbal pentru huliganism, și chiar dacă le-am cerut în mod repetat acest lucru, ei au refuzat să o facă…

Martorii „infracțiunii”…


Eu am refuzat să semnez procesul-verbal și, în scurt timp, am și uitat de el. Nimeni nu mi l-a trimis prin poștă și crezusem că polițiștii l-au aruncat la gunoi, ca să nu se facă de rușine. Dar în vara acestui an am aflat că documentul este trimis deja la executare. Pe neprins de veste, mi-au fost blocate conturile bancare, m-a fost sechestrat apartamentul și astfel n-am avut altă ieșire decât să mă adresez în judecată.
Atunci când, în sfârșit, mi-a fost dat să văd procesul-verbal, am constatat că Vitalie Oboroceanu m-a sancționat cu 700 de lei. Adică cu 200 de lei pentru consum de alcool, ci cu 500 de lei pentru tulburarea liniștii în locurile publice... Priviți și vedeți fața adevărată a polițiștilor din Moldova! Dacă un oarecare individ manifestă un comportament arogant în privința ta și te agresează în plină stradă, acesta poate fi tolerat de poliție, iar tu, victima, să fii amendat pentru tulburarea liniștii...

De fapt, în acest caz, încălcările polițiștilor se țin lanț. Chiar și procesul-verbal sus-numit conține corectări (data este schimbată), greșeli (numele meu este indicat drept „Pădurari”) și gafe intenționate. De exemplu, legislația prevede că, în cazul în care contravenientul refuză să semneze procesul-verbal, sunt necesare semnăturile a doi martori, care în nici un caz nu pot fi polițiștii de la fața locului. Însă martorii lui Oboroceanu sunt omul de la etajul patru și polițistul care îl însoțea, Igor Munteanu.

Maxian nu cunoaște legea?


Poziția lui Oboroceanu în judecată a fost de-a dreptul ciudată. O ținea una și bună că realmente consumul de bere se sancționează și dădea de înțeles că șeful său, Marin Maxian, ar putea să nu cunoască legea, dacă a declarat presei contrariul. În acest sens, polițistul se apăra cu o hotărâre de Guvern din 2012, care stipulează că băuturile alcoolice au o concentrație alcoolică de minimum 15%. Și asta chiar dacă concentrația de alcool în bere este de doar 5%.

Întrebat de ce nu l-a oprit pe omul de la etajul patru, când acesta îl agresa pe Ramin Mazur și de ce nu i-a întocmit bătăușului un proces-verbal pentru huliganism, polițistul a sărit în apărarea acestuia. El a spus că nu vede nicio încălcare în acțiunile celui de la etajul patru, pentru că acesta doar a încercat să astupe cu mâna obiectivul camerei, pentru a nu fi filmat. Întrebat de ce colegul său, Munteanu, a semnat ca martor, Oboroceanu a răspuns, spre stupefacția instanței, că acesta nu era agent constatator. Iar când a venit vorba despre legitimația lui Ramin, polițistul a luat apă în gură și a spus că nu el a rupt-o…

Vitalie Oboroceanu este un băiat tânăr și are viața înainte. Îmi pare rău că l-am purtat prin judecăți, dar el a căutat acest lucru cu lumânarea. Și astfel a dovedit încă odată cum sunt instruiți polițiștii noștri și câtă încredere putem avea în ei.

Berea se bea oriunde


Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare, susține că Vitalie Oboroceanu a fost deja sancționat cu mustrare pentru comportamentul său din noaptea pe 13 decembrie 2014. Anume aici se ascunde problema cea mai gravă. Adică, cu toate că omul a fost pedepsit anume pentru aceasta, el consideră în continuare că berea este băutură alcoolică și consumul acesteia este interzis în locurile publice… În realitate, consumul de bere este permis oriunde și în prezent. El va fi interzis în 2016, după intrarea în vigoare a pachetului de legi antifumat și a celor privind băuturile alcoolice.

Ar fi foarte bine dacă am crede că Vitalie Oboroceanu minte pentru a se apăra. De altfel, ar trebui să ne păzim de poliție ca de dracul.

Cum a fost sancționat Oboroceanu


Marin Maxian

Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare: „L-am sancționat administrativ pe dl Vitalie Oboroceanu, cu mustrare. Aceasta înseamnă că timp de un an nu i se achită adaosul suplimentar la salariu pentru rezultate în serviciu. Adică, pierde din salariu. Mai mult, pe parcursul unui an de zile el nu poate să avanseze în funcție, nici în grad.

Cât privește consumul de bere în locurile publice, în lege au fost operate modificări, care apreciază berea ca băutură alcoolică, dar care încă nu au intrat în vigoare. Astfel, consumul de bere în locurile publice este permis deocamdată. Drept răspuns la deșteptăciunea dlui Oboroceanu, care v-a spus că eu nu cunosc legea, a fost judecătorul, care a luat în considerare ceea ce v-am spus eu, dar nu el”.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 13 Noiembrie 2018, ora: 00:01

Odată cu venirea toamnei și a vântului, pielea și mai ales buzele se usucă mai mult și mai des. Schimbările de temperatură, încălzirea contribuie, precum și anumite alimente, precum ananasul, papaya sau portocalele, contribuie și ele.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Noiembrie 2018, ora: 00:01

Creierul este un organ complex, care coordonează toate funcțiile importante ale organismului. Este foarte important să îl menții sănătos. Află care sunt greșelile zilnice care îți afectează creierul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 23:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)