Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Opinii & Editoriale 18 Decembrie 2015, ora 06:01    Din editia print

Marime Font

Cum mi-am făcut, în sfârșit, dreptate în procesul cu poliția

Marți, Judecătoria sectorului Râșcani a declarat nul procesul-verbal pe care mi l-a întocmit poliția, care îmi incrimina că aș fi consumat băuturi alcoolice și aș fi tulburat liniștea în locuri publice în noaptea de 12 spre 13 decembrie, trecut. Totodată, polițistul Vitalie Oboroceanu a fost sancționat administrativ de către șefii săi.

Mai întâi de toate le mulțumesc colegilor mei de la alte mass-media care m-au susținut în acest caz, în special după ce executorul judecătoresc Corneliu Vînaga mi-a pus sechestru fără nici un drept legal pe toate bunurile imobile, mi-a aplicat un șir de alte interdicții și mi-a blocat toate conturile bancare.

Atunci, trezindu-mă blocat din toate părțile, am ajuns pentru prima dată în viață în situația în care m-am văzut nevoit să mă adresez în judecată. Anterior, dacă am și avut vreun conflict cu cineva, porneam de la principiul că fiecare om greșește și nu ne face față să ne războim prin judecăți, dacă avem rațiune si răbdare. De fapt, și de data aceasta, am refuzat să depun vreo plângere contra polițiștilor Vitalie Oboroceanu și Igor Munteanu, deși acțiunile lor în acea noapte au fost certate atât cu legea, cât și cu bunul simț. Chiar nu am crezut că ei vor avea tupeul să trimită la executare un proces-verbal, în care erau expuse niște contravenții, de care eu nu eram nici câtuși de puțin vinovat. Dar n-a fost să fie… Și atunci singura mea portiță de scăpare a rămas a fi judecata.

Polițiști care apără agresorii


Amintesc cum a avut loc întâmplarea din noaptea spre 13 decembrie 2014. Veneam acasă la mine împreună cu doi colegi, Ramin Mazur și Natalia Jurminscaia. După ce am ieșit din taxi în curtea blocului, ne-am gândit să bem câte o bere afară. Nici nu reușisem să deschidem cu toții sticlele, când ne-am trezit cu doi polițiști în față. Erau Vitalie Oboroceanu și Igor Munteanu. Primul ne-a cerut documentele și s-a arătat supărat că i-am prezentat legitimații de jurnaliști. După aia, fără explicații, el a rupt legitimația lui Ramin, după care s-a apucat să-mi facă un proces-verbal pentru consum de alcool. N-a avut sens să-i lămuresc că berea nu este băutură alcoolică conform legii, iar când l-am rugat să noteze în procesul-verbal că aș fi băut „bere” și nu „băuturi alcoolice”, el a refuzat cu încăpățânare.Vitalie Oboroceanu (în stânga) și Igor Munteanu (dreapta)

În acest timp, un individ care ne urmărea de la etajul patru al aceluiași bloc i-a anunțat pe polițiști, strigând și tulburând liniștea din jur, că noi am fi făcut gălăgie și l-am fi trezit din somn. După aia, Oboroceanu și Munteanu au pierdut cu noi peste două ore, în loc să-și facă conștiincios meseria și să caute infractori. Acest lucru ne-a făcut să presupunem că omul de la etajul patru este prieten cu ei și că anume acesta i-a și chemat, probabil, pentru a ne scurge de vreun bacșiș. Pentru că altă explicație pur și simplu nu există…

Ulterior, la rugămintea polițiștilor, cel de la etajul patru a coborât să semneze procesul-verbal în calitate de martor. Deși a ieșit într-un loc public, acesta s-a făcut foc și pară când a văzut că Ramin îl filmează și a sărit la bătaie la fotograful nostru. Culmea este că cei doi polițiști n-au mișcat un deget pentru a-l opri pe agresor. Deși erau obligați să-i întocmească imediat acestuia un proces-verbal pentru huliganism, și chiar dacă le-am cerut în mod repetat acest lucru, ei au refuzat să o facă…

Martorii „infracțiunii”…


Eu am refuzat să semnez procesul-verbal și, în scurt timp, am și uitat de el. Nimeni nu mi l-a trimis prin poștă și crezusem că polițiștii l-au aruncat la gunoi, ca să nu se facă de rușine. Dar în vara acestui an am aflat că documentul este trimis deja la executare. Pe neprins de veste, mi-au fost blocate conturile bancare, m-a fost sechestrat apartamentul și astfel n-am avut altă ieșire decât să mă adresez în judecată.
Atunci când, în sfârșit, mi-a fost dat să văd procesul-verbal, am constatat că Vitalie Oboroceanu m-a sancționat cu 700 de lei. Adică cu 200 de lei pentru consum de alcool, ci cu 500 de lei pentru tulburarea liniștii în locurile publice... Priviți și vedeți fața adevărată a polițiștilor din Moldova! Dacă un oarecare individ manifestă un comportament arogant în privința ta și te agresează în plină stradă, acesta poate fi tolerat de poliție, iar tu, victima, să fii amendat pentru tulburarea liniștii...

De fapt, în acest caz, încălcările polițiștilor se țin lanț. Chiar și procesul-verbal sus-numit conține corectări (data este schimbată), greșeli (numele meu este indicat drept „Pădurari”) și gafe intenționate. De exemplu, legislația prevede că, în cazul în care contravenientul refuză să semneze procesul-verbal, sunt necesare semnăturile a doi martori, care în nici un caz nu pot fi polițiștii de la fața locului. Însă martorii lui Oboroceanu sunt omul de la etajul patru și polițistul care îl însoțea, Igor Munteanu.

Maxian nu cunoaște legea?


Poziția lui Oboroceanu în judecată a fost de-a dreptul ciudată. O ținea una și bună că realmente consumul de bere se sancționează și dădea de înțeles că șeful său, Marin Maxian, ar putea să nu cunoască legea, dacă a declarat presei contrariul. În acest sens, polițistul se apăra cu o hotărâre de Guvern din 2012, care stipulează că băuturile alcoolice au o concentrație alcoolică de minimum 15%. Și asta chiar dacă concentrația de alcool în bere este de doar 5%.

Întrebat de ce nu l-a oprit pe omul de la etajul patru, când acesta îl agresa pe Ramin Mazur și de ce nu i-a întocmit bătăușului un proces-verbal pentru huliganism, polițistul a sărit în apărarea acestuia. El a spus că nu vede nicio încălcare în acțiunile celui de la etajul patru, pentru că acesta doar a încercat să astupe cu mâna obiectivul camerei, pentru a nu fi filmat. Întrebat de ce colegul său, Munteanu, a semnat ca martor, Oboroceanu a răspuns, spre stupefacția instanței, că acesta nu era agent constatator. Iar când a venit vorba despre legitimația lui Ramin, polițistul a luat apă în gură și a spus că nu el a rupt-o…

Vitalie Oboroceanu este un băiat tânăr și are viața înainte. Îmi pare rău că l-am purtat prin judecăți, dar el a căutat acest lucru cu lumânarea. Și astfel a dovedit încă odată cum sunt instruiți polițiștii noștri și câtă încredere putem avea în ei.

Berea se bea oriunde


Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare, susține că Vitalie Oboroceanu a fost deja sancționat cu mustrare pentru comportamentul său din noaptea pe 13 decembrie 2014. Anume aici se ascunde problema cea mai gravă. Adică, cu toate că omul a fost pedepsit anume pentru aceasta, el consideră în continuare că berea este băutură alcoolică și consumul acesteia este interzis în locurile publice… În realitate, consumul de bere este permis oriunde și în prezent. El va fi interzis în 2016, după intrarea în vigoare a pachetului de legi antifumat și a celor privind băuturile alcoolice.

Ar fi foarte bine dacă am crede că Vitalie Oboroceanu minte pentru a se apăra. De altfel, ar trebui să ne păzim de poliție ca de dracul.

Cum a fost sancționat Oboroceanu


Marin Maxian

Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare: „L-am sancționat administrativ pe dl Vitalie Oboroceanu, cu mustrare. Aceasta înseamnă că timp de un an nu i se achită adaosul suplimentar la salariu pentru rezultate în serviciu. Adică, pierde din salariu. Mai mult, pe parcursul unui an de zile el nu poate să avanseze în funcție, nici în grad.

Cât privește consumul de bere în locurile publice, în lege au fost operate modificări, care apreciază berea ca băutură alcoolică, dar care încă nu au intrat în vigoare. Astfel, consumul de bere în locurile publice este permis deocamdată. Drept răspuns la deșteptăciunea dlui Oboroceanu, care v-a spus că eu nu cunosc legea, a fost judecătorul, care a luat în considerare ceea ce v-am spus eu, dar nu el”.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)