Economie

Cum o duc principalele trei bănci din Moldova după furtul MILIARDULUI: Tranzacţii cu persoane afiliate, acţionari blocaţi

Doi ani în urmă, pe 11 iunie 2015, urmare a constatării unor indici ce țin de structura netransparentă a acționarilor și angajarea în operațiuni de creditare cu risc sporit, BNM, a instituit procedura de supraveghere specială asupra trei bănci – Moldova-Agroindbank (MAIB), Victoriabank (VICB) și Moldindconbank (MICB).

Ulterior, în legătură cu modificările în legislație, supravegherea specială a fost substituită cu supravegherea intensivă, iar, pe 20 octombrie 2016, la Moldindconbank regimul de supraveghere intensivă a fost schimbat în regim de intervenție timpurie. 

Audit şi diagnostic confidenţial

În iunie 2015, BNM a prescris băncilor vizate efectuarea unui studiu de diagnostic de către o companie de audit. Drept rezultat al studiilor de diagnostic, în iunie 2016, BNM a adoptat decizii privind prescrierea întocmirii Planurilor de acțiuni de remediere la MAIB şi VICB, obligând băncile să înlăture toate neajunsurile identificate până la sfârșitul anului 2016.

În acest scop, băncile au întreprins un șir de măsuri în vederea îmbunătățirii domeniilor de bază ale activității, și anume: monitorizarea acționarilor și a persoanelor afiliate băncii, guvernanța corporativă, activitatea de creditare, managementul riscurilor, domeniul prevenirii spălării banilor, domeniul IT și altele.

În cadrul controalelor pe teren efectuate în trimestrul I 2017 la MAIB și VICB a fost verificată îndeplinirea Planurilor de măsuri cu privire la înlăturarea neajunsurilor constatate în cadrul studiilor de diagnostic, care au rămas confidenţiale, dar acţiunile BNM denotă că băncile nu s-au conformat, iar acţionarii şi conducerea au fost sancţionaţi.

Tranzacţii cu persoane afiliate

Totuşi ca urmare a controalelor, BNM a adoptat unele decizii privind cele trei bănci.

Astfel în iunie 2017, pentru identificarea tranzacțiilor încheiate cu persoanele afiliate Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank, acestora le-a fost prescrisă asigurarea efectuării concursului și selectarea unei companii de audit independente.

Beneficiarul rapoartelor privind identificarea tranzacțiilor încheiate cu persoanele afiliate de către băncile menționate este BNM, care după un concurs a selectat de comun acord societatea de audit care va identifica tranzacțiile încheiate cu persoanele afiliate băncilor, iar rezultatele studiilor preliminare se preconizează a fi finalizate până la sfârșitul lunii august 2017.

Agroindbank: şefi sanţionaţi, iar 41% de acţiuni aşteaptă cumpărătorul

Referitor la constatarea de către BNM a două grupuri de acționari ai MAIB care au acționat concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 43.1%, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, aceștia urmau să înstrăineze în termen de trei luni acțiunile achiziționate. 

Termenul a expirat încă un an şi ceva în urmă. Deoarece acțiunile menționate nu au fost înstrăinate în termenele stabilite, acestea au fost anulate și emise altele noi. Astfel, la Bursa de Valori a Moldovei au fost expuse la vânzare până în iunie 2017 două pachete unice de acțiuni. La 20 iunie 2017, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a prelungit încă cu 6 luni termenul de expunere la vânzare a acțiunilor nou emise de bancă.

BNM continuă să susţină că mai mulți potențiali investitori sunt interesați în procurarea acestor pachete de acțiuni.

Pe parcursul trimestrului I 2017, a fost desfășurat un control complex la MAIB în cadrul căruia a fost verificată inclusiv și realizarea Planului de măsuri cu privire la înlăturarea neajunsurilor constatate în cadrul studiilor de diagnostic. Pe 29 iunie 2017, Comitetul executiv al BNM a aprobat Hotărârea cu privire la rezultatele controlului complex, prin care au fost sancționați cu avertisment și amendă șase membri ai Comitetului de conducere al MAIB, iar membrii Consiliului băncii au fost sancționați cu avertisment.

Sancțiunile au fost aplicate urmare a constatării unor încălcări ale prevederilor Legii instituțiilor financiare și ale actelor normative ale BNM, care se referă, în principal, la nerespectarea de către bancă a cerințelor prudențiale specifice activității de creditare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor etc.

De asemenea, Banca Națională a prescris Consiliului și Comitetului de conducere MAIB să îmbunătățească sistemul de control intern aferent activității de creditare, guvernarea corporativă în cadrul băncii, precum și să elaboreze și să pună în aplicare un plan de acțiuni cu privire la înlăturarea neajunsurilor depistate în cadrul controlului complex pe teren efectuat la bancă.

Victoriabank: acţionarul principal nu a trecut evaluarea BNM

În cadrul supravegherii intensive a VICB, BNM acordă o atenție sporită transparenței acționarilor și clasificării activelor.

În acest scop, BNM a inițiat procedura de evaluare a acționarilor ce dețin cote substanțiale în capitalul VICB. și în martie 2017, au fost aplicate sancțiuni sub formă de amendă unor deținători de cote în capitalul social al băncii find vorba de firma Insidown din Cipru al cărei beneficiar ar fi milionarul rus Lobanov.

În trimestrul I 2017, a fost finalizat controlul complex asupra activității băncii, iar Comitetul executiv al BNM urmează în viitorul apropiat să aprobe Hotărârea cu privire la rezultatele controlului.

Moldindconbank: riscuri şi angajamente

Actualmente Moldindconbank este supravegheată în cadrul regimului de intervenție timpurie, aplicat din 20 octombrie 2016, ca urmare a constatării activității concertate a unui grup de persoane care a achiziționat și deține o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 63.89%, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM.

BNM a desemnat administratori temporari ai Moldindconbank şi a dispus băncii efectuarea evaluării activelor, datoriilor și a capitalurilor proprii de către o companie de audit. Ulterior, prin Hotărârea Comitetului executiv al BNM din 13.04.2017, s-a dispus actualizarea evaluării menționate și prezentarea raportului final către BNM. Raportul de evaluare final urmează a fi prezentat BNM în viitorul apropiat.

De asemenea, ca rezultat al controalelor pe teren efectuate pe parcursul anului precedent la MICB, Comitetul executiv al BNM a decis, pe 13 aprilie 2017, aplicarea sancțiunilor sub forma de amendă față de 11 foști administratori ai Moldindconbank.

De asemenea, Banca Națională a obligat Moldindconbank. să formeze provizioane și reduceri adiționale pentru o serie de active și angajamente condiționale ale băncii, să consolideze managementul riscului de credit și al lichidității, să asigure menținerea indicatorului suficienței capitalului ponderat la risc mai mare de 20%, să revadă actele normative interne ale băncii în vederea perfecționării acestora, etc.

În perioada aprilie 2017 – iunie 2017, a fost desfășurat controlul complex asupra activității băncii. La moment se perfectează raportul preliminar privind rezultatele controlului complex.

Mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *