Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Sănătate 30 Aprilie 2018, ora 09:18

Cum păstrăm fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp

Marime Font

Fructele și legumele se alterează foarte repede chiar și în frigider. Pentru a evita aruncarea alimentelor, este important să știți cum trebuie să păstrați fructele și legumele. 

Iată câteva reguli cum trebuie să depozitați fructele și legumele în frigider pentru a le păstra proaspete pentru o perioada mai lungă de timp.

1. Mențineți o temperatură adecvată în interiorul frigiderului

Temperatura ideală din interiorul frigiderului pentru compartimentul de fructe și legume este de la + 3C până la +7 C. La aceste temperaturi sunt stopate procesele normale de descompunere ale fructelor și legumelor. O creștere a temperaturii, chiar și cu câteva grade, duce la dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor și mucegaiurilor care degradează prematur fructele și legumele. Trebuie să fiți atenți dacă temperatura este prea scăzuta, fructele și legumele pot îngheța parțial, iar țesuturile acestora se distrug. Acest fapt le face vulnerabile la contaminarea bacteriană și stricarea mai rapidă odată ce sunt aduse la temperatura camerei.2. Fructele și legumele stricate nu au loc în frigider

Acele fructe și legume pătate, prea coapte sau stricate – trebuie îndepărtate din frigider. Ele contribuie la alterarea produselor sănătoase care sunt depozitate în apropiere. Fructele și legumele sănătoase, care au coaja intactă, sunt destul de rezistente. Așa că înainte de a le pune în frigider verificați și îndepărtați pe cele zgâriate, lovite sau stricate. Pe cele din urma puteți să le gătiți imediat sau să le congelați după ce le tăiați părțile deteriorate.

3. Folosiți pungi de plastic perforate pentru ambalare

Pentru depozitarea legumelor și fructelor în frigider sunt recomandate pungile de plastic perforate. Ele permit circularea aerului (într-o oarecare măsura) dar și menținerea umezelii în interior. Se previne astfel condensul prea mare sau deshidratarea excesiva. Atunci când produsele vegetale sunt păstrate în pungi de plastic ermetic închise, apa (rezultată în procesul de respirație) formată prin condensare le face să putrezească.

4. Asigurați-vă că fructele și legumele sunt zvântate înainte de a le pune in frigider

Cum am precizat mai sus, excesul de apă deteriorează fructele și legume. Aveți grijă mai ales când cumpărați zarzavaturi cu frunze - precum salata verde, spanacul, loboda, mărarul, pătrunjelul - să fie cât mai zvântate posibil, sau aveți grijă de acest proces până a le depozita în frigider.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md