Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 21 Februarie 2019
Abonamente

Economie 21 Iulie 2014, ora 07:21    Din editia print

De ce UE, de ce nu UV? Cum pot agricultorii moldoveni cuceri piața UE?

Marime Font

În timp ce agricultura este un sector de importanță vitală, dar și una dintre cele mai sensibile ramuri ale economiei țării noastre, odată cu semnarea Acordului de Asociere, apare întrebarea în ce măsură agricultorii moldoveni sunt pregătiți să pătrundă pe piața UE. În mod cert, precum o spun chiar experții, pieţele de desfacere din Vest sunt mai sigure în timp, însă pătrunderea acestora este mult mai dificilă din cauza cerințelor înalte și a competiţiei. 

Cum soluționăm problema? Viceministrul Agriculturii, Gheorghe Gaberi, susține că fermierii ar trebui să se asocieze în grupuri de producători, pentru a avea produse mai competitive care să cucerească cu succes pieţele europene.

Până în prezent, au fost aprobate doar 14 cereri de asociere, deși există mai multe cereri care sunt în curs de examinare, procesul fiind unul complex. Totuși, viceministrul Agriculturii consideră că acesta e un început bun, întrucât majoritatea agricultorilor asociaţi obţin produse cu o valoare adăugată ce sunt orientate strict spre export. „De cealaltă parte, dacă în asociaţiile de profil situaţia e mai bună, însă tot departe de nivelul necesar, atunci asocierea la nivel de producere e mult mai complicată. Există încă sindromul de colhoz, dar şi sentimentul exagerat de taină comercială”, recunoaște Gheorghe Gaberi.


Potrivit lui, singurul motiv pentru care fermierii moldoveni se asociază este necesitatea de a obţine informaţii sau pentru consultanţă la întocmirea documentelor, acest tip de asociere fiind unul prea superficial pentru a influenţa starea lor economică. Astfel, de vină ar fi starea psihologică a producătorilor noştri şi pregătirea insuficientă, ceea ce îi împiedică să treacă la alte forme de asociere.


Nu este de ignorat nici cadrul legislativ neadecvat, care ar fi o altă cauză a tergiversării asocierii fermierilor în grupuri de producători. „Era Legea cu privire la cooperativele agricole, dar era o formă de organizare ce mirosea puţin a colhoz și, chiar dacă era bună, oamenii n-o acceptau”, spune Gaberi. Anul trecut a fost elaborată și adoptată Legea cu privire la grupurile de producători, ce prevede asocierea fermierilor, aceștia păstrându-și proprietatea asupra a tot ce le aparţine. Legea stabilește principiile de organizare, recunoaștere și funcţionare a grupurilor de producători agricoli, îmbunătăţirea eficienţei activităţii, planificarea producţiei, concentrarea ofertei și organizarea desfacerii produselor agricole. În urma adoptării acestei legi, agricultorii au început să privească sub alt unghi procesul de asociere.

„Suntem cu 10 ani în urmă în ceea ce privește cerinţele de comercializare a producţiei agricole”

Un alt criteriu care ar determina pătrunderea agricultorilor pe piaţa comunitară ar fi ca aceştia să se conformeze cu standardele Uniunii Europene. Alexandru Slusari, președintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect”, susţine, spre exemplu, că agricultorii noștri nu au mari probleme legate de standardele europene fitosanitare, care sunt chiar mai puţin dure decât cele impuse de Federaţia Rusă. „Întrucât noi utilizăm în agricultură pesticide de 2-3 ori mai puţin decât europenii, nu văd la acest capitol probleme. Cea mai mare problemă este că suntem cu 10 ani în urmă în ceea ce privește cerinţele de comercializare a producţiei agricole”, a spus Alexandru Slusari.
Potrivit lui Alexandru Slusari, cerinţele Uniunii Europene la acest capitol sunt stricte. Spre exemplu, producţia de fructe trebuie să fie sortată, calibrată, ambalată, uniformizată. „Din păcate, avem foarte puţine linii de sortare, de ambalare - 10-12 linii în toată ţara. De aceea, am insistat ca agricultura să fie o ramură strategică de dezvoltare a ţării, pentru că astfel vom putea accesa fonduri europene, care trebuie utilizate în primul rând la îmbunătăţirea infrastructurii în agricultură. Adică, să cumpărăm mai multe linii de sortare, de ambalare, de împachetare, astfel încât în câţiva ani să corespundem standardelor europene ce ţin de comercializarea producţiei agricole”, a subliniat Alexandru Slusari.

Lucru confirmat și de viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, care a menționat că deși pe partea de recoltare, plantare suntem deja în linie cu toate tendinţele internaționale, la capitolul spălare, calibrare, etichetare şi comercializarea produselor mai avem de lucrat.
Alexandru Slusari a precizat că, datorită dublării sumelor de subvenţionare a agriculturii, în următorii 3-4 ani problema de postprelucrare a producţiei agricole va dispărea. „Noi decidem cum vom repartiza acești bani, dar în primul rând vor fi alocate surse pentru modernizarea infrastructurii postrecoltare, investiţii în frigidere, linii de sortare, ambalare, împachetare”, a spus președintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect”.

Totodată, foaia de parcurs a Acordului de Asociere prevede posibilitatea de a accesa fondurile europene prin intermediul programului ENPARD, un program European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, destinat ţărilor din imediata vecinătate. „Fermierii și primarii vor putea accesa 120 de milioane de euro – fonduri europene nerambursabile pentru agricultură și dezvoltare rurală, în cadrul programului ENPARD, în perioada 2014-2020”, declara în luna mai comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș.

Mergem în urma trenului

Alexandru Slusari a mai spus că Republica Moldova ar fi avut posibilitatea să acceseze fondurile ENPARD încă din 2013, dacă agricultura era declarată ramură prioritară a economiei naţionale. „Am avut criză politică, apoi doi ani nu am putut să includem agricultura ca ramură prioritară, chiar dacă a fost o condiţie a Uniunii Europene, solicitată încă în februarie trecut. Atunci europenii ne-au spus clar că ne pot ajuta, însă noi am pierdut această șansă. Asta în timp ce Georgia și Armenia deja beneficiază de fondurile ENPARD. Mergem cu întârziere, dar altă cale nu este”, a adăugat Alexandru Slusari.

Serghei Postică, președintele Asociației producătorilor de struguri, a precizat că și-ar dori să crească condițiile de calitate prin construcția caselor de ambalare, de exemplu. „Sperăm astfel să cucerim piața europeană”, spune el. „Din păcate, agricultorii care nu sunt informați văd această asociere ca ceva negativ, cu toate că situația este inversă”, precizează agricultorul Victor Bajireanu.

Menționăm că micii fermieri care nu se implică în comerţ sau alte activităţi comerciale nu trebuie să se conformeze cu anumite standarde. Însă cei care își vând produsele în Republica Moldova sau în afara granițelor vor avea la dispoziţie o perioadă de tranziţie pentru a se pregăti de creșterea treptată a așteptărilor în ceea ce privește siguranţa și calitatea produselor agricole în sectorul lor. Semnarea Acordului de Asociere și a ZSLAC presupune deschiderea pieței europene îndată după semnare, în timp ce piața autohtonă va fi protejată. De asemenea, Acordul nu influențează relațiile cu alte state membre.

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 120 de milioane de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală, în cadrul programului ENPARD, în perioada 2014-2020. ENPARD este un program similar SAPARD-ului, de care a beneficiat mai mulţi ani România şi alte state la etapa de preaderare la Uniunea Europeană.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)