Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 17:26
Abonamente

Actualitate 17 Iunie 2018, ora 11:56

Cum pot solicita pensionarii reexaminarea pensiilor

Marime Font

 
 
 

Procesul de reexaminare a pensiilor va demara la începutul anului 2019. În urma acestei proceduri, pensiile se vor dubla.

Procesul de reexaminare a pensiilor, ultima etapă a reformei sistemului de pensii, va demara la începutul anului 2019. Pentru a beneficia de pensii recalculate, pensionarii trebuie să depună o cerere la oficiile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale. Nelea Rusu, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a explicat, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", ce trebuie să cunoască beneficiarii despre acest proces.

"Pensionarul trebuie să depună o cerere. Dacă s-a pensionat până în 1999, atunci va trebuie să prezinte și carnetul de muncă. Dacă a pierdut acest document, atunci poate atașa la cerere orice alte acte, certificate care confirmă că a activat legal și achitat contribuții sociale. Ceilalți care s-au pensionat după 1999, vor prezenta doar o cerere, pentru că din acest an Casa Națională de Asigurări Sociale deține informații despre venitul contribuabililor".În urma procedurii de reexaminare, pensiile se vor dubla, pentru unele categorii de beneficiari.

" Majorarea va fi diferită, în funcție de mărimea contribuțiilor la bugetul de asigurari sociale. Vorbim despre majorări de 200 de lei, 2000 de lei și chiar 4000 de lei. Depinde de mărimea salariului. Diferențierea se datorează faptului că noua formulă de calcul face legătura între salarii și contribuțiile la bugetul de asigurări sociale", a precizat Nelea Rusu.

Sursa: Sputnik.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md