Actualitate

Cum pot solicita pensionarii reexaminarea pensiilor

Procesul de reexaminare a pensiilor, ultima etapă a reformei sistemului de pensii, va demara la începutul anului 2019. Pentru a beneficia de pensii recalculate, pensionarii trebuie să depună o cerere la oficiile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale. Nelea Rusu, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a explicat, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", ce trebuie să cunoască beneficiarii despre acest proces.

"Pensionarul trebuie să depună o cerere. Dacă s-a pensionat până în 1999, atunci va trebuie să prezinte și carnetul de muncă. Dacă a pierdut acest document, atunci poate atașa la cerere orice alte acte, certificate care confirmă că a activat legal și achitat contribuții sociale. Ceilalți care s-au pensionat după 1999, vor prezenta doar o cerere, pentru că din acest an Casa Națională de Asigurări Sociale deține informații despre venitul contribuabililor".

În urma procedurii de reexaminare, pensiile se vor dubla, pentru unele categorii de beneficiari.

" Majorarea va fi diferită, în funcție de mărimea contribuțiilor la bugetul de asigurari sociale. Vorbim despre majorări de 200 de lei, 2000 de lei și chiar 4000 de lei. Depinde de mărimea salariului. Diferențierea se datorează faptului că noua formulă de calcul face legătura între salarii și contribuțiile la bugetul de asigurări sociale", a precizat Nelea Rusu.

Sursa: Sputnik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *