Culinar.md

Cum pregătim murăturile pentru iarnă?

Pregătirea murăturilor pentru iarnă este un proces foarte bine pus de-a lungul timpului şi se pare că-şi trage originile de la marinarii din vechime, care aveau nevoie de o modalitate utilă de a păstra alimentele proaspete pe intervale lungi de vreme şi astfel au apelat la această metodă inedită de conservare a hranei în baie de saramură.

În esenţă, soluţia folosită pentru conservarea alimentelor prin murare este formată din apă şi sare, uneori apelându-se şi la oţet, condimente diverse sau chiar uleiuri vegetale. Amestecul bine dozat de apă şi sare este atât de eficient încât ucide toate bacteriile, hrana păstrându-se totuşi la valoare nutritivă ridicată pentru luni lungi de zile.

Atât în industria alimentară, cât şi în gospodăriile proprii se apelează şi la condimente cu proprietăţi antimicrobiene atât pentru a purifica alimentele conservate, cât şi pentru a le da un gust deosebit. Usturoiul, seminţele de muştar, boabele de piper negru, scorţişoara, cuişoarele, dafinul şi alte ierburi şi condimente se folosesc de multă vreme la prepararea murăturilor.

Pentru a se obţine totuşi murături de calitate, va fi nevoie mai întâi de toate de o selectare atentă a legumelor şi fructelor, existând pe piaţa agroalimentară o ofertă bogată special destinată acestei operaţiuni minuţioase.

Castraveţii, de exemplu, este bine să fie de dimensiuni mici spre medii şi tari în coaja lor, merele de asemenea nu pot fi folosite dacă sunt prea coapte, prea mari sau din specii care nu se pretează la murat, morcovii trebuie să fie tineri şi tari, conopida cere condiţii speciale pentru murare şi la fel ardeii graşi sau cei iuţi.

O mare varietate de legume şi fructe poate fi astfel pusă la murat, dar rezultate de excepţie obţin doar producătorii care pot să se apuce de treabă la nici 24 de ore după ce şi-au cules recolta. Cele mai bune murături se obţin din fructe şi legume culese cu o zi înainte şi acestea vor şi ţine mai mult şi vor fi şi mai gustoase.

(M. T.)
www.culinar.md

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *