Cum preparăm supă-cremă de roşii cu crutoane

publicat în Culinar.md pe 11 Iunie 2018, 11:13

O supă cu arome de vară însorită. Este absolut delicioasă dacă e sezonul roşiilor româneşti mari, cărnoase şi zemoase. Dacă totuşi nu este vară, dar vă e dor de o supă uşoară şi cremoasă, o puteţi face cu roşii din conservă. 

Ingrediente pentru reţeta de supă cremă de roşii cu crutoane

700 g de roşii bine coapte (sau 2 conserve dacă nu e sezonul roşiilor româneşti)
2 morcovi
1 ceapă
1/2 de ţelină mare (sau una mai micuţă)
1 rădăcină de pătrunjel
1 rădăcină de păstârnac
1 ardei gras
2 căţei de usturoi
câteva frunzuliţe de busuioc proaspăt (poate fi şi busuioc uscat)
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 linguriţă rasă de zahăr (ia din aciditatea roşiilor)
sare şi piper după gust

Pentru această supă de roşii am aromatizat crutoanele cu ulei de măsline şi busuioc uscat.

Mod de preparare supă cremă de roşii cu crutoane

Se pun legumele la fiert (mai puţin rosiile) în aprox. 1 litru de apă cu un praf de sare.
În timp ce fierb rădăcinoasele, dăm roşiile prin robot, apoi le punem şi pe ele la fiert cu un praf de sare. Dacă pasta obținută din roşii nu este suficient de lichidă, puteţi adăuga puţină apă.
Când legumele sunt fierte, scurgem apa în care au fiert şi o păstrăm deoparte într-un ibric. Pasăm legumele la blender şi le amestecăm cu pulpa de roşii fiartă şi frunzele proaspete de busuioc şi le mai pasăm încă o dată pe toate la un loc.
Subţiem supa cu zeama în care au fiert legumele, până ajungem la consistenţa dorită, după gustul fiecăruia.
Zdrobim usturoiul prin presă şi îl călim 1-2 minute în uleiul de măsline, apoi îl scoatem şi îl aruncăm. Uleiul astfel aromatizat îl turnăm în oală peste supă şi omogenizăm.
Se serveşte caldă cu crutoane aromate, smântână, sau caşcaval ras sau cubuleţe de brânză gorgonzola.

Sursa: bucate-aromate.ro