Actualitate

Cum pun părinţii viaţa copiilor în pericol fără să conştientizeze: 7 greşeli făcute în primii ani de viaţă ai micuţilor

Nu de puţine ori auzim cazuri de copii ce au devenit victime ale neatenţiei părinţilor. Fie că sunt prea ocupaţi cu serviciul, nu au experienţă sau pur şi simplu din ignoranţă, unii adulţi ajung să-i transforme pe cei mici în victime. Pentru a evita aceste situaţii, Readers Digest a realizat o listă a celor mai frecvente accidente în care viaţa copiilor este pusă în pericol.

Punerea copiilor în căruciorul de cumpărături

În timpul cumpărăturilor, mulţi părinţi sunt tentaţi să îi lase pe cei mici în căruciorul pentru produse, doar pentru a nu mai fi nevoieţi să-i supravegheze. Fără a conştientiza, aceştia îşi pun proriii copii în pericol. În 2011, un băiat de trei luni a murit din cauza rănilor pe care le-a suferit în cădere, după ce mama lui l-a aşezat în acest mod, în timp ce se aflau într-un supermarket.

Aşezarea copilului în maşină

Transportul copiilor cu maşina este un subiect fierbinte printre părinţi. În conformitate cu Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA , 59% din scaunele pentru maşină nu sunt utilizate corect, favorizând riscul vătămării sau chiar decesul. „Copiii care călătoresc cu scaunul aşezat cu spatele către direcţia de mers sunt de cinci ori mai în siguranţă în cazul unui accident“, spune David L. Hill, medic pediatru.

Ignorarea semnelor alergiilor alimentare

Poate fi dificil pentru unii părinţi să înţeleagă diferenţa între o burtă plină şi o alergie alimentară periculoasă. Când un copil prezintă disconfort în mod repetat, fiecare părinte ar trebui să-şi pună un semn de întrebare. Chiar şi hrana specială pentru sugari poate avea ingrediente care provoacă alergie bebeluşilor. Simptomele includ o erupţie de orice fel, dureri de burtă, scaun sângeros, vărsături şi dificultăţi de respiraţie, printre altele. Dacă cel mic se confruntă cu una din aceste probleme, mergeţi urgent la camera de gardă.

Dormitul pe orice tip de pernă

Părinţii ştiu că somnul este extrem de important în primele zile după naştere, atât pentru ei, cât şi pentru cei mici. În timp ce regula „nu trezi niciodată un copil din somn“ are importanţa ei, permiterea acestora să doarmă oriunde poate reprezenta un pericol. Pernele de îngrijire medicală sunt excelente pentru mame, atunci când sunt utilizate în momentul alăptării, dar nu trebuie folosite pentru somnul bebeluşilor. Potrivit consumeraffairs.com, pernele pot provoca sufocarea accidentală a copiilor. Bebeluşul trebuie să doarmă mereu pe o suprafaţă plată şi solidă, fără pături, jucării sau alte elemente care i-ar putea acoperi faţa.

Introducerea bruscă a alimentelor solide

Fiecare părinte se bucură la gândul că bebeluşul începe să mănânce şi hrană solidă. Indiferent de motiv, pediatrii recomandă părinţilor să aştepte până în momentul în care copilul împlineşte şase luni, pentru a începe să îi ofere alimente solide. Specialiştii spun că doar atunci un copil este pregătit să înveţe cum să mestece şi să înghită. Acesta este şi momentul în care un copil dezvoltă enzime stomacale care facilitează digestia alimentelor solide, care sunt produse numai la niveluri scăzute înainte de patru până la şase luni. Riscul introducerii alimentelor solide înainte de şase luni implică un deficit de substanţe nutritive, stomac deranjat şi obezitate.

Folosirea pătuţurilor cu bare de protecţie

Cele mai recente recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie sugerează că nu trebuie folosite niciun fel de bare de protecţie (nici măcar cele din plasă) la pătuţul copiilor. Conform specialiştilor, acestea pot creşte riscul sufocării şi strangulării.

Aceştia recomandă părinţilor să pună sugarii pe o saltea fermă, plată, fără pături, jucării sau pernă.

Ignorarea pericolelor din casă

Bebeluşii îşi surprind adesea părinţii cu rapiditatea etapelor de dezvoltare. Pentru a preveni viitoarele situaţii periculoase, exploraţi-vă casa mergând în genunchi pentru a vă face o idee despre locurile pe unde va avea acces micuţul.

Blocarea dulapurilor este un început bun, dar trebuie să asiguraţi şi televizoarele sau aparatele grele, deoarece bebeluşii le vor folosi adesea pentru a se sprijini atunci când învaţă să stea în picioare sau să meargă.

adevarul.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *