Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:57
Abonamente

Atitudini 16 Martie 2013, ora 10:04    Din editia print

Marime Font

Cum reacţionează statul în cazurile de violenţă faţă de copii

În ultima perioadă, întreaga societate a fost şocată după ce au fost făcute publice numeroase cazuri în care copiii de doar câteva luni ori de câţiva ani au fost bătuţi cu bestialitate de către părinţii lor. 

Şi în acest caz, apare întrebarea: Ce se putea face pentru a preveni asemenea cazuri şi cum trebuie să reacţioneze fiecare membru al societăţii atunci când este martor ori află despre un caz de abuz faţă de copil?

 Despre acest fapt, dar şi despre acţiunile concrete care au fost întreprinse de autorităţi pentru prevenirea situaţiilor de acest gen, s-a discutat în cadrul şedinţei Reţelei „Jurnaliştii – prietenii copiilor”, organizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Toţi participanţii la dezbateri, atât autorităţile publice, cât şi reprezentanţii ONG-urilor care se preocupă de protejarea copiilor şi prevenirea abuzurilor faţă de aceştia, şi-au exprimat ferma convingere că trebuie întreprinse acţiuni radicale pentru a reduce toleranţa societăţii la violenţa faţă de copii. 
„De fapt, responsabilitatea pentru depistarea cazurilor de violenţă o poartă fiecare cetăţean în parte, atât specialiştii în domeniu (educatorul, profesorul, medicul de familie, asistentul social, poliţistul de sector, primarul) sunt obligaţi să comunice cazurile de abuz sau pericol în care se află copilul, cât şi vecinii, rudele ori alte persoane care află despre acest fapt. Noi suntem cetăţeni indiferenţi faţă de copiii aflaţi în dificultate”, este de părere Rodica Chilimar-Moraru, şef de secţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Mai mult, deseori ne ciocnim de indiferenţa responsabililor care trebuie să ia atitudine în asemenea situaţii şi care reacţionează târziu, deja după ce are loc o tragedie.

Loading...


Şi aceasta în contextul în care şi Codul Familiei, şi Codul Contravenţional, precum şi cel Penal prevăd expres faptul că metodele de educaţie a copiilor trebuie să excludă comportamentul abuziv, insultele, maltratările de orice fel, violenţa fizică ori psihică sau pedepsele corporale. Mai mult, inacţiunea sau necomunicarea despre existenţa unui pericol pentru viaţa ori sănătatea copilului se sancţionează conform legislaţiei în vigoare. Societatea şi fiecare cetăţean în parte trebuie să înţeleagă că interesele copilului sunt mai presus de toate, iar argumentele de genul „nu mă bag, nu-i treaba mea” ori „familia lor, problema lor” nu ar mai trebui să existe şi numai astfel am putea preveni producerea unor tragedii ori a unor fapte care ar putea să le marcheze viaţa micuţilor.

O altă problemă sesizată în cadrul dezbaterilor a fost „lipsa de comunicare între persoanele responsabile de depistarea şi prevenirea acestor cazuri”, precum şi lipsa unei colaborări dintre autorităţile de la nivelul I şi II. „Dacă nu există posibilitatea de a rezolva problema la nivelul I, ar fi bine să fie raportată şi soluţionată la nivelul II. MMPSF a elaborat proiectul Legii privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţii de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, care deja se află în parlament, unde se stipulează clar care sunt responsabilităţile autorităţilor tutelare şi structurilor teritoriale de asistenţă socială”, a mai subliniat Rodica Chilimar-Moraru.

Şi Ministerul Educaţiei a reacţionat la numeroasele cazuri de abuz şi de curând a fost aprobată printr-un ordin procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului. Urmează deja să vedem dacă cei care trebuie să reacţioneze în asemenea situaţii îşi vor face datoria, ori vor încerca să muşamalizeze cazurile pentru a nu dăuna imaginea instituţiei şcolare, cum au mai făcut-o unii până în prezent.

Statisticile Ministerului Afacerilor Interne relevă că în anul 2012 s-a înregistrat o majorare cu 76% a numărului cauzelor penale în care copiii au fost victime ale violenţei, inclusiv nouă cazuri de omor, trei cazuri de pruncucidere, 15 cauze penale privind traficul de copii, iar în 265 de cauze penale, copiii au fost victime ale violenţei sexuale, inclusiv în 25 de cazuri, aceștia au fost abuzaţi în mediu familial.

În acest context, Daniela Sâmboteanu, preşedinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, a declarat: „Ce trebuie să facem: să sunăm alarma pentru că numărul de cazuri creşte, ori să ne bucurăm că aceste cazuri sunt depistate. Trebuie să ne bucurăm că aceste cazuri ies la iveală. Iar odată ce vor fi puse în aplicare aceste noi mecanisme create de autorităţi trebuie să ne aşteptăm ca în următorii 3-4 ani numărul cazurilor de abuz înregistrate să fie cu mult mai mare, şi acest lucru trebuie să ne determine să dezvoltăm servicii ca să putem răspunde nevoilor acestor copii. Pentru că la momentul dat, deja în raioanele unde au fost pilotate mecanisme intersectoriale de cooperare pentru asistenţa cazurilor de abuz împotriva copiilor, demonstrează că se identifică cazuri, cooperarea se îmbunătăţeşte, dar practic lipsesc serviciile de plasament de urgenţă a acestor copii, servicii de tip familial de plasament temporar al copiilor, servicii de sprijin familial, servicii pentru agresori. Mulţi dintre cei care agresează copiii au nevoie de servicii educaţionale, de psihoterapie pentru a putea depăşi situaţiile care-i fac să fie agresivi”.

În fine, una dintre concluziile făcute după aceste discuţii este că fiecare trebuie să ne implicăm în soluţionarea acestor cazuri, să dezvoltăm toleranţa zero la abuz, şi mai mult decât atât, să încercăm să educăm societatea, şi să ne educăm pe noi în acest spirit, precum şi să-i ajutăm pe părinţi să depăşească situaţiile de criză, să le demonstrăm cum îşi pot creşte copiii fără a apela la „Sfântul Nicolae din cui”.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)