Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Atitudini 16 Martie 2013, ora 10:04    Din editia print

Marime Font

Cum reacţionează statul în cazurile de violenţă faţă de copii

În ultima perioadă, întreaga societate a fost şocată după ce au fost făcute publice numeroase cazuri în care copiii de doar câteva luni ori de câţiva ani au fost bătuţi cu bestialitate de către părinţii lor. 

Şi în acest caz, apare întrebarea: Ce se putea face pentru a preveni asemenea cazuri şi cum trebuie să reacţioneze fiecare membru al societăţii atunci când este martor ori află despre un caz de abuz faţă de copil?

 Despre acest fapt, dar şi despre acţiunile concrete care au fost întreprinse de autorităţi pentru prevenirea situaţiilor de acest gen, s-a discutat în cadrul şedinţei Reţelei „Jurnaliştii – prietenii copiilor”, organizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Toţi participanţii la dezbateri, atât autorităţile publice, cât şi reprezentanţii ONG-urilor care se preocupă de protejarea copiilor şi prevenirea abuzurilor faţă de aceştia, şi-au exprimat ferma convingere că trebuie întreprinse acţiuni radicale pentru a reduce toleranţa societăţii la violenţa faţă de copii. 
„De fapt, responsabilitatea pentru depistarea cazurilor de violenţă o poartă fiecare cetăţean în parte, atât specialiştii în domeniu (educatorul, profesorul, medicul de familie, asistentul social, poliţistul de sector, primarul) sunt obligaţi să comunice cazurile de abuz sau pericol în care se află copilul, cât şi vecinii, rudele ori alte persoane care află despre acest fapt. Noi suntem cetăţeni indiferenţi faţă de copiii aflaţi în dificultate”, este de părere Rodica Chilimar-Moraru, şef de secţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Mai mult, deseori ne ciocnim de indiferenţa responsabililor care trebuie să ia atitudine în asemenea situaţii şi care reacţionează târziu, deja după ce are loc o tragedie.


Şi aceasta în contextul în care şi Codul Familiei, şi Codul Contravenţional, precum şi cel Penal prevăd expres faptul că metodele de educaţie a copiilor trebuie să excludă comportamentul abuziv, insultele, maltratările de orice fel, violenţa fizică ori psihică sau pedepsele corporale. Mai mult, inacţiunea sau necomunicarea despre existenţa unui pericol pentru viaţa ori sănătatea copilului se sancţionează conform legislaţiei în vigoare. Societatea şi fiecare cetăţean în parte trebuie să înţeleagă că interesele copilului sunt mai presus de toate, iar argumentele de genul „nu mă bag, nu-i treaba mea” ori „familia lor, problema lor” nu ar mai trebui să existe şi numai astfel am putea preveni producerea unor tragedii ori a unor fapte care ar putea să le marcheze viaţa micuţilor.

O altă problemă sesizată în cadrul dezbaterilor a fost „lipsa de comunicare între persoanele responsabile de depistarea şi prevenirea acestor cazuri”, precum şi lipsa unei colaborări dintre autorităţile de la nivelul I şi II. „Dacă nu există posibilitatea de a rezolva problema la nivelul I, ar fi bine să fie raportată şi soluţionată la nivelul II. MMPSF a elaborat proiectul Legii privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţii de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, care deja se află în parlament, unde se stipulează clar care sunt responsabilităţile autorităţilor tutelare şi structurilor teritoriale de asistenţă socială”, a mai subliniat Rodica Chilimar-Moraru.

Şi Ministerul Educaţiei a reacţionat la numeroasele cazuri de abuz şi de curând a fost aprobată printr-un ordin procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului. Urmează deja să vedem dacă cei care trebuie să reacţioneze în asemenea situaţii îşi vor face datoria, ori vor încerca să muşamalizeze cazurile pentru a nu dăuna imaginea instituţiei şcolare, cum au mai făcut-o unii până în prezent.

Statisticile Ministerului Afacerilor Interne relevă că în anul 2012 s-a înregistrat o majorare cu 76% a numărului cauzelor penale în care copiii au fost victime ale violenţei, inclusiv nouă cazuri de omor, trei cazuri de pruncucidere, 15 cauze penale privind traficul de copii, iar în 265 de cauze penale, copiii au fost victime ale violenţei sexuale, inclusiv în 25 de cazuri, aceștia au fost abuzaţi în mediu familial.

În acest context, Daniela Sâmboteanu, preşedinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, a declarat: „Ce trebuie să facem: să sunăm alarma pentru că numărul de cazuri creşte, ori să ne bucurăm că aceste cazuri sunt depistate. Trebuie să ne bucurăm că aceste cazuri ies la iveală. Iar odată ce vor fi puse în aplicare aceste noi mecanisme create de autorităţi trebuie să ne aşteptăm ca în următorii 3-4 ani numărul cazurilor de abuz înregistrate să fie cu mult mai mare, şi acest lucru trebuie să ne determine să dezvoltăm servicii ca să putem răspunde nevoilor acestor copii. Pentru că la momentul dat, deja în raioanele unde au fost pilotate mecanisme intersectoriale de cooperare pentru asistenţa cazurilor de abuz împotriva copiilor, demonstrează că se identifică cazuri, cooperarea se îmbunătăţeşte, dar practic lipsesc serviciile de plasament de urgenţă a acestor copii, servicii de tip familial de plasament temporar al copiilor, servicii de sprijin familial, servicii pentru agresori. Mulţi dintre cei care agresează copiii au nevoie de servicii educaţionale, de psihoterapie pentru a putea depăşi situaţiile care-i fac să fie agresivi”.

În fine, una dintre concluziile făcute după aceste discuţii este că fiecare trebuie să ne implicăm în soluţionarea acestor cazuri, să dezvoltăm toleranţa zero la abuz, şi mai mult decât atât, să încercăm să educăm societatea, şi să ne educăm pe noi în acest spirit, precum şi să-i ajutăm pe părinţi să depăşească situaţiile de criză, să le demonstrăm cum îşi pot creşte copiii fără a apela la „Sfântul Nicolae din cui”.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)