Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 20:51
Abonamente

Atitudini 16 Martie 2013, ora 10:04    Din editia print

Marime Font

Cum reacţionează statul în cazurile de violenţă faţă de copii

În ultima perioadă, întreaga societate a fost şocată după ce au fost făcute publice numeroase cazuri în care copiii de doar câteva luni ori de câţiva ani au fost bătuţi cu bestialitate de către părinţii lor. 

Şi în acest caz, apare întrebarea: Ce se putea face pentru a preveni asemenea cazuri şi cum trebuie să reacţioneze fiecare membru al societăţii atunci când este martor ori află despre un caz de abuz faţă de copil?

 Despre acest fapt, dar şi despre acţiunile concrete care au fost întreprinse de autorităţi pentru prevenirea situaţiilor de acest gen, s-a discutat în cadrul şedinţei Reţelei „Jurnaliştii – prietenii copiilor”, organizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Toţi participanţii la dezbateri, atât autorităţile publice, cât şi reprezentanţii ONG-urilor care se preocupă de protejarea copiilor şi prevenirea abuzurilor faţă de aceştia, şi-au exprimat ferma convingere că trebuie întreprinse acţiuni radicale pentru a reduce toleranţa societăţii la violenţa faţă de copii. 
„De fapt, responsabilitatea pentru depistarea cazurilor de violenţă o poartă fiecare cetăţean în parte, atât specialiştii în domeniu (educatorul, profesorul, medicul de familie, asistentul social, poliţistul de sector, primarul) sunt obligaţi să comunice cazurile de abuz sau pericol în care se află copilul, cât şi vecinii, rudele ori alte persoane care află despre acest fapt. Noi suntem cetăţeni indiferenţi faţă de copiii aflaţi în dificultate”, este de părere Rodica Chilimar-Moraru, şef de secţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Mai mult, deseori ne ciocnim de indiferenţa responsabililor care trebuie să ia atitudine în asemenea situaţii şi care reacţionează târziu, deja după ce are loc o tragedie.


Şi aceasta în contextul în care şi Codul Familiei, şi Codul Contravenţional, precum şi cel Penal prevăd expres faptul că metodele de educaţie a copiilor trebuie să excludă comportamentul abuziv, insultele, maltratările de orice fel, violenţa fizică ori psihică sau pedepsele corporale. Mai mult, inacţiunea sau necomunicarea despre existenţa unui pericol pentru viaţa ori sănătatea copilului se sancţionează conform legislaţiei în vigoare. Societatea şi fiecare cetăţean în parte trebuie să înţeleagă că interesele copilului sunt mai presus de toate, iar argumentele de genul „nu mă bag, nu-i treaba mea” ori „familia lor, problema lor” nu ar mai trebui să existe şi numai astfel am putea preveni producerea unor tragedii ori a unor fapte care ar putea să le marcheze viaţa micuţilor.

O altă problemă sesizată în cadrul dezbaterilor a fost „lipsa de comunicare între persoanele responsabile de depistarea şi prevenirea acestor cazuri”, precum şi lipsa unei colaborări dintre autorităţile de la nivelul I şi II. „Dacă nu există posibilitatea de a rezolva problema la nivelul I, ar fi bine să fie raportată şi soluţionată la nivelul II. MMPSF a elaborat proiectul Legii privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţii de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, care deja se află în parlament, unde se stipulează clar care sunt responsabilităţile autorităţilor tutelare şi structurilor teritoriale de asistenţă socială”, a mai subliniat Rodica Chilimar-Moraru.

Şi Ministerul Educaţiei a reacţionat la numeroasele cazuri de abuz şi de curând a fost aprobată printr-un ordin procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului. Urmează deja să vedem dacă cei care trebuie să reacţioneze în asemenea situaţii îşi vor face datoria, ori vor încerca să muşamalizeze cazurile pentru a nu dăuna imaginea instituţiei şcolare, cum au mai făcut-o unii până în prezent.

Statisticile Ministerului Afacerilor Interne relevă că în anul 2012 s-a înregistrat o majorare cu 76% a numărului cauzelor penale în care copiii au fost victime ale violenţei, inclusiv nouă cazuri de omor, trei cazuri de pruncucidere, 15 cauze penale privind traficul de copii, iar în 265 de cauze penale, copiii au fost victime ale violenţei sexuale, inclusiv în 25 de cazuri, aceștia au fost abuzaţi în mediu familial.

În acest context, Daniela Sâmboteanu, preşedinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, a declarat: „Ce trebuie să facem: să sunăm alarma pentru că numărul de cazuri creşte, ori să ne bucurăm că aceste cazuri sunt depistate. Trebuie să ne bucurăm că aceste cazuri ies la iveală. Iar odată ce vor fi puse în aplicare aceste noi mecanisme create de autorităţi trebuie să ne aşteptăm ca în următorii 3-4 ani numărul cazurilor de abuz înregistrate să fie cu mult mai mare, şi acest lucru trebuie să ne determine să dezvoltăm servicii ca să putem răspunde nevoilor acestor copii. Pentru că la momentul dat, deja în raioanele unde au fost pilotate mecanisme intersectoriale de cooperare pentru asistenţa cazurilor de abuz împotriva copiilor, demonstrează că se identifică cazuri, cooperarea se îmbunătăţeşte, dar practic lipsesc serviciile de plasament de urgenţă a acestor copii, servicii de tip familial de plasament temporar al copiilor, servicii de sprijin familial, servicii pentru agresori. Mulţi dintre cei care agresează copiii au nevoie de servicii educaţionale, de psihoterapie pentru a putea depăşi situaţiile care-i fac să fie agresivi”.

În fine, una dintre concluziile făcute după aceste discuţii este că fiecare trebuie să ne implicăm în soluţionarea acestor cazuri, să dezvoltăm toleranţa zero la abuz, şi mai mult decât atât, să încercăm să educăm societatea, şi să ne educăm pe noi în acest spirit, precum şi să-i ajutăm pe părinţi să depăşească situaţiile de criză, să le demonstrăm cum îşi pot creşte copiii fără a apela la „Sfântul Nicolae din cui”.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 20:51

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

 Autoritățile de la Chișinău sunt de părere că orice tentantivă de retragere sau distrugere a stocului de muniție păzit de Rusia în regiunea separatistă transnistreană trebuie făcute sub monitorizare internațională, nu doar a Rusiei, se arată într-o analiză Balkan...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:45

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon are interese personale și politice pentru a transmite aeroportul internațional Chișinău unui investitor rus, cel mai probabil din cercul său de interese, scrie cunoscuta publicație europeană eureporter. Astfel, Dodon își va achita...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:40

Liderul PPDA Andrei Năstase este un trișor, se preface că muncește și va fi taxat de electoratul din Capitală, la alegerile din 20 octombrie. De această părere este deputatul PSRM Grigore Novac, într-un articol publicat pe blogul său, în care comentează rezultatele ultimelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:08 de Dorin Dusciac

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Am auzit nu demult un intelectual de la Chișinău, care se arăta foarte entuziasmat în cadrul unui interviu televizat de creșterea numărului tinerilor unioniști. Aceasta ne-ar da de înțeles, în opinia dânsului, că Unirea este tot mai aproape. Deși am un respect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:06

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

O porțiune de pe promenada pariziană a Senei (din Quai Branly) va purta, începând de marți, numele Reginei Maria, potrivit unui anunț, pe Facebook, al ambasadei României în Franța.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 14:39

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) va fi reorganizată. CFM va fi separată în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și marfuri, prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 13:07

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Radio Liberty și echipa de anchetă Bellingcat au descoperit în surse deschise noi imagini ale agentului GRU Anatoli Cepiga, care, potrivit anchetatorilor britanici, a fost implicat în atacul chimic de la Salisbury, în urma căruia au fost otrăviti fostul ofițer GRU Sergei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:45

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Karl Schmidt este un model de primar eficient pentru candidatul la funcţia de primar al Capitalei, Ion Ceban. Acesta a depus flori la placa memorială a legendarului edil, care, în opinia lui Ceban, a lăsat cea mai mare frumoasă urmă în istoria Chișinăului. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 11:23

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM Din editia print

13 la sută din moldoveni beau în fiecare zi

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:22

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

 Consiliera fracțiunii PPDA în Parlament, Angela Arama, susține că moldovenii ar trebui să înceteze să ceară „unire cu frații români” și să cânte „noi suntem români”, pentru că România ar fi „țara cu cele mai mari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:57

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, scrie Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:54

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Liderul PPDA Andrei Năstase își insultă contracandidații săi din cursa pentru primăria Chișinău și refuză să participe la dezbaterile televizate. Portalul politics.md scrie că Năstase arată încă o dată că este un individ dezechilibrat și plin de complexe. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:26

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China încalcă legea atunci când vor să afle sexul viitorului lor copil. Guvernul de la Beijing a interzis astfel de analize, însă ele se pot face în Hong Kong. Au apărut și rețele de cărăuși, care duc în regiunea autonomă fiole cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:17

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație Sci-fi, filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită. Maratonul de proiecții speciale, petreceri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:16

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

 Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat, în contextul căderii guvernului Dăncilă, că este necesară înființarea unui minister special pentru relația cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:14

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

O copilă de 13 ani a decedat, iar alți trei tineri au fost internați în Secția de reanimare, în urma unui grav accident produs ieri-seară, în jurul orei 21.30, în satul Blândești, comuna Sculeni din raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:13

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis care a lovit Japonia și a provocat inundații și alunecări de teren a ajuns la 70 de morți, potrivit unei noi statistici prezentate marți de către televiziunea publică niponă, NHK, informează Le Figaro. Potrivit informațiilor prezentate de televiziunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:12

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Candidatul la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, are sprijinul mai multor sportivi cu renume din Republica Moldova. Aceștia speră că Ceban, ca un adevărat profesionist, va face ordine în Chișinău și va construi și amenaja terenuri și arene sportive.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:11

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

O promenadă pe malul râului Sena din Paris e reconfortantă. Iar o plimbare pe malul râului Bîc (Bâc) din Chişinău e în stare să te îngrozească. M-am dus deunăzi să văd Bîcul din preajma podului de la Circ, iar ceea ce am văzut m-a băgat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

Între 9 și 11 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a avut loc cea de-a șasea ediție a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC 2019). Evenimentul, susținut la nivel european de ENISA (European Union Agency for Cyberecurity), a fost organizat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

Aproximativ 12.000 de ucraineni au participat, luni, la Kiev, la Marşul împotriva capitulării, o acţiune de protest organizată de veteranii războiului din estul Ucrainei faţă de decizia noii conduceri a ţării de a accepta așa-numita "formulă Steinmeier" pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:07

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

Marți, 15 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați, care au pretins că ar fi polițiști și au cerut, prin șantaj, suma de 40.000 lei de la un locuitor din Chișinău, la care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)