Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Comentariu 5 Iunie 2016, ora 07:34    Din editia print

Marime Font

Cum recunoaștem dragostea

Foarte multe învățături sunt cuprinse în cele douăsprezece volume ale Filocaliei.  

 
 

O antologie ce cuprinde, prin strădania părintelui Dumitru Stăniloae, esența învățăturii a treizeci de sfinți părinți, în decurs de un mileniu.

Un cuvânt despre dragoste, de o frumusețe deosebită, a aceluiași Talasie Libianul despre care vorbeam săptămâna trecută, ne spune: „Dragoste deopotrivă față de toți a câștigat acela care nu pizmuiește pe cei strădalnici, iar de cei răi are milă” (Filocalia, IV, Talasia Libianul, suta întâi, 78).
De multe ori am încercat să înțelegem ce este dragostea pentru aproapele, cum putem iubi toți oamenii, cum se manifestă această dragoste. Și de fiecare dată ne-am răspuns după pricepere. Sau am căutat răspuns la cei mai învățați decât noi. Însă Avva Talasie ne dă acest răspuns lămuritor și cât se poate de simplu.Ce înseamnă să nu pizmuim pe cei strădalnici? În primul rând, lămurim că pizma îmbracă de multe ori haina judecății. Spunem: lasă că nici cutare nu e ușă de biserică, am auzit eu că a făcut un anumit lucru! Vedem virtutea la aproapele nostru și ne deranjează că e mai „cuvios” decât noi. Atunci începem să îi căutăm nod în papură: la vârsta lui puteam și eu face totul de ochii lumii, am auzit eu ce păcate are etc. Când avem astfel de gânduri, înseamnă că nu avem dragoste, că îi pizmuim pe cei care se străduiesc să fie buni creștini.

Cuvintele „iar de cei răi să avem milă” știm foarte bine ce înseamnă. Aici e necesar doar să spun că mila trebuie să se manifeste într-un fel sau altul. Nu poți spune că ai milă, când în tine nu se schimbă nimic la necazul sau la căderea aproapelui. Te doare sau nu când vezi că cel rău își riscă sufletul? Te rogi pentru el? Încerci să nu îi răspunzi cu asprime?

Din păcate, mulți dintre noi confundăm mila cu disprețul. Însă în timp ce mila e dovada iubirii, disprețul e exact lipsa iubirii. Dacă mila noastră se traduce prin sentimente exprimate astfel: dă-l în vai de el de amărât, uite, săracul, ce a ajuns, ce a făcut băutura din el, păi nu se gândea el la bătrânețe când era tânăr etc., înseamnă că avem dispreț, nu milă.

Cum foarte bine știm, mila se manifestă prin sprijin real și prin rugăciune. Dacă în inima noastră e loc de milă pentru păcătos, ne învață Talasie, și bucurie pentru cel mai virtuos decât noi, înseamnă că am dobândit dragostea. Să urmărim cu atenție mișcarea inimilor noastre ca să ne cunoaștem măsura dragostei și să nu încetăm să devenim din zi în zi mai buni, mai iubitori.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md