Astăzi 6 August 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

Istorie 28 Iulie 2020, ora 22:18

ISTORIECum s-a creștinat Rusia

Marime Font

Creştinarea Rusiei Kievene in anul 988 de către marele cneaz Vladimir a fost, de fapt, o reformă de stat, necesară pentru a uni şi consolida prin ideologia unică un vast stat rus care s-a format pe teritoriile slavilor de est şi care se întindea de la Novgorod şi ţârmul baltic până în Crimeea şi de la Galicia până la Volga.

Pe de altă parte, creştinarea armoniza relaţiile statului feudal rus cu Bizanţul şi restul Europei şi i-a deschis calea progresului în toate domeniile. Iar debarasarea de păgânism şi trecerea destul de rapidă la credinţa nouă au fost pregătite de existenţa comunităţilor creştine la Kiev şi pe tot cuprinsul ţării.

Momentului istoric din 988 a fost precedat de “alegerea” de către cneazul Vladimir a uneia dintre cele trei credinţe: islamică, iudaică sau creştină. “Cronica anilor de demult” scrisă de cronicarul Nestor cu câteva decenii mai târziu povesteşte cum domnitorul a trimis o solie de “zece bărbaţi deştepţi” la bulgarii-magometani de pe Volga, după care la Constantinopol, capitală Bizanţului, şi, în sfârşit la Roma, la catolici (religia iudaică promovata de nişte înţelepţi cazari a fost respinsă din start pe motivul că ruşii nu vor “să-şi piardă patria precum iudaicii pedepsiţi de Dumnezeul şi risipiţi prin toată lumea”).

Loading...


Aflând că islamul înterzice credincioşilor săi consumarea vinului Vladimir a replicat: “Vinul este o veselie pentru ruşi, nu putem fără el”. Catolicismul a fost respins de asemenea: predecesorii cneazului, inclusiv bunica lui, principesa Olga, care trecuseră la creştinism, “nu acceptau credinţa de la Papa”.

În schimb, solemnitatea, fastul şi frumuseţea slujbei religioase de la catedrala Sf.Sofia din Constantinopol mărturisită de solii întorşi acasă l-a impresionat puternic pe marele cneaz şi alegerea s-a făcut în favoarea ritului bizantin ceea ce a fost şi firesc pentru că Rusia veche aparţinea spaţiului bizantin.
Dar şeful statului puternic rus a fost şi mândru, n-a vrut să se umilească în faţa împăraţilor şi patriarhului bizantini cerându-le trecerea la religia lor.
Fidel caracterului său voinic el a ales varianta de forţă. Cronicile spun că Vladimir s-a îndreptat cu oastea sa spre Korsun (Hersones), vechea cetate grecească aşezată în sud-vestului Peninsulei Crimeea, şi după un asediu scurt, cu sprijinul unuia dintre korsunieni, intră în cetate şi trimite solii la Constantinopol, la basileii Vasile şi Constantin să le spună: “Iată, am cucerit oraşul vostru falnic; am auzit că aveţi o soră bună de măritat, dacă nu mi-o daţi mie, voi face cu capitală voastră ceea ce am făcut cu acest oraş”.

Fiind confruntaţi cu răzmeriţa internă basileii fuseseră înţelegători, dar fermi, trimiţându-i o vorbă: “Nu se cade creştinilor să-şi dea fetele de nevastă unor păgâni. Dacă te botezi, ţi-o dăm, şi ai să dobândeşti şi împărăţia cerurilor, şi ai să fii de-o credinţă cu noi…”.

“Şi porunci Vladimir să fie botezat, scrie Nestor. Însăşi episcopul Korsunului şi preoţii împăraţilor, vestind tuturor, îl botezară în biserică Sfântul Vasile , care se înalţă în centrul oraşului…”

Cu secole mai târziu arheologii ruşi, începând săpăturile la Hersones în 1827, au descoperit ruinele baptisteriului respectiv (lăcaş de botez) şi, în imediată apropiere, bazele catedralei episcopale unde în acelaşi an providenţial, 988, a avut loc şi cununia lui Vladimir cu prinţesa Ana care a venit din Constantinopol cu un alai de preoţi şi funcţionari împeriali de rang înalt.

Mulţi dintre ei au fost învitaţi de marele cneaz la Kiev unde urma să înceapă marea campanie de convertire generală a ruşilor în credinţa lui Isus.
Această rupere de trecut, însă, nu s-a făcut uşor. Răsturnarea idolilor păgâni de piatra şi de lemn şi aruncarea acestora în Nipru, Volhov şi alte râuri ruseşti se desfăşura concomitent cu ceremoniile de botez în masă, în aceleeaşi ape, nu rareori cu plânsete şi strigăte de disperare, iar uneori, ca la Novgorod, cu revolte şi altercaţii.

Totuşi procesul de creştinare a durat aproximativ un secol ceea ce este puţin dacă ne gândim la întinderea ţării. Suediei şi Norvegiei, care s-au creştinat aproape odată cu Rusia, le-au trebuit pentru aceasta 250 şi, respectiv, 150 de ani.

Această orientare spirituală spre Bizanţ a avut pentru Rusia un rol foarte benefic. Bizanţul, la vremea aceea, depăşea ţările Europei Apusene ca nivel de dezvoltare a culturii materiale şi spirituale.

El era centrul atracţiei culturale a multor popoare mediteraniene, balcanice şi caucaziene. Biserica ortodoxă era sprijinită în Bizanţ de către stat şi, la rândul ei, sprijinea statul. Din acest punct de vedere, aceasta reprezenta un model de biserică – cea mai potrivită vechiului stat rus, în mult mai mare măsură, decât cea catolică.

Reforma lui Vladimir (a domnit până la moartea sa, din anul 1015) a descătuşat treptat potenţialul acumulat în societatea rusă. La început, meşterii invitaţi din Bizanţ, ulterior cei autohtoni, au preschimbat înfăţişarea oraşelor ruseşti, au apărut clădiri şi biserici frumoase, au înflorit arta frescei şi a iconografiei, s-au deschis şcoli, mănăstirile devenind şi centre de răspândire a ştiinţelor unde se scriau sistematic şi se păstrau primele cronice, se traduceau şi se transcriau tratate cu caracter filosofic şi militar.

Cauza lui Vladimir a fost desăvârşită de fiul acestuia, marele cneaz Iaroslav Cel Înţelept (anii de domnie: 1015-1054), care a avut grija de formarea intelectualităţii autohtone (preoţi, învăţaţi, filozofi, scriitori) şi de crearea unui cod de legi scrise, care erau denumite “Russkaia Pravda” (“Dreptatea Rusă”) ceea ce a desăvârşit formarea statului rus feudal.

Dezvoltarea impetuoasă a statului rus a produs o impresie deosebită în lume.

În cronica apuseană “Adam din Bremen” Kievul este numit “podoaba Orientului” şi “rivalul Constantinopolului”. Autoritatea pe plan european a Rusiei Kievene poate fi apreciată şi mai bine din căsătoriile dinastice. Dacă Vladimir si-a luat de soţie pe sora împăraţilor bizantini prin forţa armelor, în perioada de domnie a lui Iaroslav se conturează un alt tablou.

Acesta este căsătorit cu fiica regelui Suediei, sora sa este regina Poloniei, iar cele trei fiice ale acestuia devin, respectiv, reginele Ungariei, Norvegiei şi Franţei. Fiul lui s-a căsătorit cu sora regelui Poloniei, unul dintre nepoţi, cu fiica regelui Angliei, o nepoată a devenit soţia lui Henric al IV-lea, regele Germaniei şi împăratul “Sfântului Imperiu Roman”.

Aşadar, introducerea creştinismului în Rusia Kieveană care a devenit baza ideologică a statalităţii feudale unice a acesteia a jucat un rol progresist.

În secolul următor, luptele dintre numeroşii urmaşi ai lui Vladimir şi Iaroslav pentru moştenire au dus treptat la fărâmiţarea Rusiei Vechi în cnezate mai mici care, fiind dezbinate, n-au luat examenul istoric din 1238 când peste Rusia au năvălit hoardele tătaro-mongolilor. Dominaţia Hoardei de Aur care a durat 250 de ani a frânat mult dezvoltarea ulterioară a Rusiei. 

Autor: Viaceslav Samoşkin

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 August 2020, ora: 11:48

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Trei produse de tutun sunt în proces de examinare de către Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) pentru a obține statutul de produs cu risc modificat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 10:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 09:47

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Ultima vizită a lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 6 August 2020, ora: 08:50

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 08:30

opinie Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Prin arderea Declaraţiei de Independenţă faţă de Rusia în aprilie 2009, vechea şi noua nomenclatură pro-rusească de la Chişinău s-a răzbunat pe Mişcarea de Eliberare Naţională (1986-1992) şi pe Primul Parlament, care a îndrăznit să spună pe 27 august 1991 în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 08:21

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 6 August 2020, ora: 08:10

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

​În această ediție a podcastului „Caia și Bejan. Călătorii” vorbim despre turismul moldovenesc și despre cel mai important argument în favoarea acestuia: vinurile. O istorie a turismului oenologic din Republica Moldova, care sunt cramele importante din această țară, cine sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

 Luna in Pesti aduce momente de romantism, iar sextilul cu Jupiter in Capricorn si conjunctia cu Neptun in Pesti accentueaza vibratia visatoare si spiritual in amor. Asteapta-te la o noapte siropoasa, dar binevenita. Ce te inspira? Horoscop zilnic BERBEC (21 martie – 20 aprilie)...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 00:41

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

 Temperaturile foarte scăzute şi lipsa de igienă a filtrelor aparatului provoacă diverse afecţiuni- migrene, pneumonii, conjunctivite- şi chiar favorizează îngrăşarea.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 6 August 2020, ora: 00:35

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

 Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile pe 1 septembrie, a anunţat miercuri ministrul polonez al Educaţiei, în pofida creşterii din ultima perioadă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 August 2020, ora: 00:28

O fotografie circulă zilele acestea pe internet în care este înfățișată o femeie, însă nu toți oamenii o văd.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 5 August 2020, ora: 11:22

video GALERIE FOTO (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

GALERIE FOTO  (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

Mulți din cei care au simțit explozia au crezut că a fost detonare nucleară.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 August 2020, ora: 07:57

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Alte 332 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (Turcia-2, Cehia-1). Numărul total de cazuri COVID-19, în Transnistria constituie 1 569. Bilanțul...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 August 2020, ora: 07:38

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

 Din punct de vedere calendaristic, august este ultima luna de vara si aduce pe masa oamenilor o multime de alimente care pot face oricand parte dintr-o dieta sanatoasa.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)