Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 23 Aprilie 2018
Abonamente

a

 
 
 

Actualitate 11 August 2016, ora 09:33    Din editia print

Cum s-a dezvoltat statul Republica Moldova în cei 25 de ani de independență?

Marime Font

Pe 27 august, Republica Moldova va marca 25 de ani de independență și suveranitate. În timp ce autoritățile se pregătesc cu mare fast să organizeze manifestații în toată țara, oamenii simpli nu văd motiv de sărbătoare și așteaptă zile mai bune pentru un trai și o dezvoltare a țării mai vizibilă, care va fi simțită de fiecare cetățean. 

Vladimir Ciorici, 67 de ani, pensionar, Șoldănești
Republica Moldova a fost creată anormal și nici nu avea cum să se dezvolte altfel. În 25 de ani, noi am pierdut generația care se considera română și acum mulți tineri își doresc unirea cu Rusia. Rusia o văd ca pe o matrioșkă care ascunde multe minciuni mici în ea și tot așa minciuni după minciuni, care prin toate televiziunile ei a spălat creierul tineretului cu ajutorul dodonilor, usaților. Dacă vrem ca ceva să se schimbe, trebuie, în primul rând, să ne schimbăm mentalitatea. Noi nu avem noțiunea asta de stăpân acasă. 50 de ani sovietici noi am fost făcuți în nimeni. Nu se vorbea despre istoria noastră sau cine suntem noi, dar se vorbea despre istoria altor popoare sovietice, iar noi eram prezentați ca niște nimeni. Cu părere de rău s-a continuat și după formarea statului independent și „suveran”, cu armate străine și o clasă politică condusă de Rusia. Dacă vom păstra televiziunile rusești, nu o să avem cu cine ne uni. Unirea cu România a dorit-o tatăl meu și mama mea. A fost visul basarabenilor dintotdeauna.

Natalia, 65 de ani, pensionară, Chișinău

Din păcate s-a dezvoltat doar în partea proastă. Aș dori că viitorul acestei țări să fie mai prosper, generația mea a lucrat aici toată viața, la rândul nostru am muncit ca să fie construite mai multe întreprinderi, dar din păcate acum acestea nu activează. Iată și răspunsul cât de bine s-a dezvoltat Moldova în ultimii 25 de ani.

Andrei, 32 de ani, imigrant, Chișinău

Țara mea atât de bine s-a dezvoltat, încât m-a impus să plec de acasă și să îmi construiesc viața în alt colț al Europei. Acum cinci ani am plecat în Portugalia, am întemeiat o familie și ne-am propus acolo să prindem rădăcini. Moldova parcă se duce într-o groapă. Nimic nu se schimbă. Părinții noștri se chinuie aici. Am propus să îi luăm acolo, dar ei refuză. Spun că nu pot lăsa casa și neamurile. Nu știu cât va fi nevoie ca Moldova să devină un stat civilizat, dar se pare că numai parlamentarii vor să trăiască în Moldova, căci de restul oamenilor nu le pasă.

Iulia, 66 de ani, Glodeni

Dacă ne uităm de jur împrejur vedem numai oameni necăjiți. Oamenii vor să fie mai bine, dar mai bine nu este. Cei de la conducere au distrus totul și au făcut totul în folosul lor. Tot ce se face este doar pentru dânșii. Ei nu se gândesc deloc la popor. Dar noi ce putem face? Sunt la pensie, am lucrat o viață. Primesc 780 de lei. Cum să trăiesc? Sunt nevoită să vând înghețată și băuturi răcoritoare în fiecare zi de la opt dimineața până la nouă seara. S-a îmbunătățit modul de trai al oamenilor? Nu aș spune.

Dumitru, 55 de ani, șomer, Chișinău

E foarte rău în toate domeniile. Toți ne fură dintr-o parte și din alta. Prețurile cresc, leafa aceeași rămâne. Când erau comuniștii s-a mai ridicat leafa și s-au oprit tâlhăriile și bandiții au fost reținuți. Acum iar se începe.

Vasile, 38 de ani, vânzător, Chișinău

Acesta este motiv de bucurie? Sărbătoare va fi atunci când fiecare cetățean va simți în suflet bucurie și mândrie că e cetățean al țării. Până atunci noi toți mai avem de lucru. Parcă se mai schimbă lucrurile, mai vin bani în țară, se mai deschid proiecte, dar apoi nu știu unde dispar acestea. Moldova parcă face doi pași înainte, unul înapoi. Și nu mai suntem atât de independenți. Nu avem practic nimic, în afară de pâine și agricultură, în rest, foarte dependenți suntem de vecinii noștri care ne manipulează cum vor ei.

Iulia, 64 de ani, pensionară, Chișinău

Rău s-a dezvoltat, mai ales pentru noi, bătrânii. Țin minte când mama mea era la pensie, îi ajungeau bani și să mănânce, și să strângă la cărticică. Dar acum nu-ți ajunge nici măcar să trăiești. Am 1036 de lei. Asta e pensie pentru că am lucrat toată viața? Statul totul a vândut și acum sunt multe firme private care au salarii mari, iar angajații tot au rămas cu salarii mici. Ei au milioane, iar noi cei, de rând, nu avem nimic.  

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul