Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Bună Dimineața 2 August 2017, ora 06:05    Din editia print

Marime Font

Cum să agăți un TERORIST pe internet

Acum câteva săptămâni împreună cu o colegă de la TIMPUL am pus la cale o anchetă care la început părea greu de realizat. Este vorba despre materialul apărut în ziar, dar și pe pagina Timpul.md - „Soarta moldovenilor plătiți de ruși să omoare ucraineni”. În articol am relatat viața cetățenilor noștri care au ajuns să fie mercenari de partea rușilor în Ucraina.

În material găsiți povestea de viață a patru moldoveni și cum au ajuns ei să facă război pe pământ străin. Cu doi din aceștia am vorbit personal. Credeți-mă, e o experiență de neuitat. Atunci când știi că aceștia au omorât oameni, nu contează câți, zeci sau sute de oameni, doar faptul că vorbești cu un ucigaș te face să ți se facă părul măciucă.

Mă așteptam la o discuție cu amenințări însă după ce am discutat cu unul din ei la telefon, Iurie Kudinov, mi-am dat seama că vorbesc cu un laș. Kudinov s-a speriat de sunetul unei simple jurnaliste. Altfel nu pot să spun, dacă după convorbirea telefonică m-a sunat cel mai mare „terorist al Moldovei”, așa cum singur s-a prezentat, Mihail Amerberg. Și mi-a cerut explicați în legătură întrebările puse lui Kudinov.Mercenarul Kudinov abia de a putut lega două propoziții. Nu m-am așteptat la o discuție foarte inteligentă despre istorie și geopolitică, însă persoana în cauză nici nu mi-a putut spune pentru ce este acuzat de procurori.

Al doilea mercenar cu care am vorbit este Ruslan Pastuh, cu el am luat legătura pe odnoklasssniki. Acolo este cuibul teroriștilor din Moldova și Ucraina. El a fost mult mai deschis la discuții. Lui nu-i pare rău de loc de ceea ce a făcut la război, spun a făcut, pentru că din declarațiile lui am înțeles că nu mai lucrează, adică nu mai participă la conflict.

Pastuh are planuri mari. Ca un adevărat moldovean de la Ungheni, vrea să trăiască în pace și să sădească vie. Nu știu cât de pașnică și liniștită poate fi viața unui om care a trecut prin război. Viața unui om după ce pus degetul pe trăgaci și a tras dintr-o armă ce a ucis o viață de om, se schimbă la 180 de grade. E o pată care nu poate fi ștearsă nici dacă sădești toată planeta cu vie.

Și chiar dacă e așa, unii din ei chiar trăiesc aparent fericiți și își găsesc a doua jumătate. Un conațional și-a găsit dragostea tocmai în situații extreme, situații de război. Recent colaboratorii Serviciului de Informaţii şi Securitate au reținut un cuplu a căror inimi erau pline de dragoste și de război. Un moldovean de la noi a cucerit o cetăţeană a Ucrainei care era anunţată în căutare pentru acordarea suportului entităţilor separatiste. Nu doar ea este suspectată de separatism, dar și iubitul ei este învinuit de acordarea, pe parcursul anilor 2015-2016, a suportului logistic forţelor separatiste. Aceștia doi formau o echipă perfectă, însă „păcat” că SIS-ul le-a stat în cale.

Deci, bărbații noștri au succes și pe timp de pace și pe timp de război. Pastuh ar vrea să își întemeieze o familie. Pentru asta și-a cumpărat o casă, iar pe rețelele sociale lui găsim doar fotografii cu fete. Sper că nici o fată din fotografiile apreciate de Pastuh nu a rămas flatată de galeriile foto pline de armament.

Nici, Kudinov nu este indiferent la acest capitol. L-am întrebat ce părere are despre război, și mi-a răspuns ca are o părere negativă, că nu mai vrea război. „Eu nu vreau război, eu vreau să trăiesc liniștit cu fata mea”. Prin „fata mea” avea în vedere a doua jumătate. Ce o fi fost în capul lui când ține în mâini arme și se urca pe tancuri pentru a-și face poze?! Probabil a avut cele mai „curate” intenții, să cucerească inima „fetei lui”.

Îmi este frică să mă gândesc ce familii ar putea crea acești foști mercenari. Cu toate că nu există foști mercenari , așa cum nu există foști ucigași.

Este prea mult să îi numesc teroriști, i-aș numi mai bine - lași. Moldovenii care au ales să omoare oameni într-o țară străină, decât să își construiască un viitor la ei acasă, pot fi numiți doar așa.

Un articol de: Irina Tabaranu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md