Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:18
Abonamente

Bună Dimineața 2 August 2017, ora 06:05    Din editia print

Marime Font

Cum să agăți un TERORIST pe internet

Acum câteva săptămâni împreună cu o colegă de la TIMPUL am pus la cale o anchetă care la început părea greu de realizat. Este vorba despre materialul apărut în ziar, dar și pe pagina Timpul.md - „Soarta moldovenilor plătiți de ruși să omoare ucraineni”. În articol am relatat viața cetățenilor noștri care au ajuns să fie mercenari de partea rușilor în Ucraina.

În material găsiți povestea de viață a patru moldoveni și cum au ajuns ei să facă război pe pământ străin. Cu doi din aceștia am vorbit personal. Credeți-mă, e o experiență de neuitat. Atunci când știi că aceștia au omorât oameni, nu contează câți, zeci sau sute de oameni, doar faptul că vorbești cu un ucigaș te face să ți se facă părul măciucă.

Mă așteptam la o discuție cu amenințări însă după ce am discutat cu unul din ei la telefon, Iurie Kudinov, mi-am dat seama că vorbesc cu un laș. Kudinov s-a speriat de sunetul unei simple jurnaliste. Altfel nu pot să spun, dacă după convorbirea telefonică m-a sunat cel mai mare „terorist al Moldovei”, așa cum singur s-a prezentat, Mihail Amerberg. Și mi-a cerut explicați în legătură întrebările puse lui Kudinov.


Mercenarul Kudinov abia de a putut lega două propoziții. Nu m-am așteptat la o discuție foarte inteligentă despre istorie și geopolitică, însă persoana în cauză nici nu mi-a putut spune pentru ce este acuzat de procurori.

Al doilea mercenar cu care am vorbit este Ruslan Pastuh, cu el am luat legătura pe odnoklasssniki. Acolo este cuibul teroriștilor din Moldova și Ucraina. El a fost mult mai deschis la discuții. Lui nu-i pare rău de loc de ceea ce a făcut la război, spun a făcut, pentru că din declarațiile lui am înțeles că nu mai lucrează, adică nu mai participă la conflict.

Pastuh are planuri mari. Ca un adevărat moldovean de la Ungheni, vrea să trăiască în pace și să sădească vie. Nu știu cât de pașnică și liniștită poate fi viața unui om care a trecut prin război. Viața unui om după ce pus degetul pe trăgaci și a tras dintr-o armă ce a ucis o viață de om, se schimbă la 180 de grade. E o pată care nu poate fi ștearsă nici dacă sădești toată planeta cu vie.

Și chiar dacă e așa, unii din ei chiar trăiesc aparent fericiți și își găsesc a doua jumătate. Un conațional și-a găsit dragostea tocmai în situații extreme, situații de război. Recent colaboratorii Serviciului de Informaţii şi Securitate au reținut un cuplu a căror inimi erau pline de dragoste și de război. Un moldovean de la noi a cucerit o cetăţeană a Ucrainei care era anunţată în căutare pentru acordarea suportului entităţilor separatiste. Nu doar ea este suspectată de separatism, dar și iubitul ei este învinuit de acordarea, pe parcursul anilor 2015-2016, a suportului logistic forţelor separatiste. Aceștia doi formau o echipă perfectă, însă „păcat” că SIS-ul le-a stat în cale.

Deci, bărbații noștri au succes și pe timp de pace și pe timp de război. Pastuh ar vrea să își întemeieze o familie. Pentru asta și-a cumpărat o casă, iar pe rețelele sociale lui găsim doar fotografii cu fete. Sper că nici o fată din fotografiile apreciate de Pastuh nu a rămas flatată de galeriile foto pline de armament.

Nici, Kudinov nu este indiferent la acest capitol. L-am întrebat ce părere are despre război, și mi-a răspuns ca are o părere negativă, că nu mai vrea război. „Eu nu vreau război, eu vreau să trăiesc liniștit cu fata mea”. Prin „fata mea” avea în vedere a doua jumătate. Ce o fi fost în capul lui când ține în mâini arme și se urca pe tancuri pentru a-și face poze?! Probabil a avut cele mai „curate” intenții, să cucerească inima „fetei lui”.

Îmi este frică să mă gândesc ce familii ar putea crea acești foști mercenari. Cu toate că nu există foști mercenari , așa cum nu există foști ucigași.

Este prea mult să îi numesc teroriști, i-aș numi mai bine - lași. Moldovenii care au ales să omoare oameni într-o țară străină, decât să își construiască un viitor la ei acasă, pot fi numiți doar așa.

Un articol de: Irina Tabaranu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)