Sănătate

Cum să fii sănătos şi vioi pe parcursul zilei fără a face abuz de cafea

Cu siguranţă că nu te simţi vioi şi capabil să deschizi uşa apartamentului până când nu bei măcar câteva guri de cafea. De concentrare şi randament maxim la primele ore ale dimineţii nici nu poate fi vorba fără o cană destul de mare plină cu lichidul maro care te înviorează. Trebuie să recunoşti că, dacă te numeri printre acele persoane care consumă cafea mai mult decât trebuie, adică mai mult de două căni pe zi, eşti dependentă. Nu-ţi place cum sună? Crezi că e cam dur termenul?

Nu trebuie să uiţi că excesele, indiferent de natura lor, nu fac bine nimănui. În cantităţi mari, cafeaua devine nocivă pentru organism. În cazul în care simţi că eşti anxioasă, că eşti predispusă la a te enerva foarte repede pentru fleacuri, dacă ai senzaţia de tremur, dacă te confrunţi cu insomnii, cefalee sau tulburări de ritm cardiac, trebuie să faci tot posibilul de a reduce cantitatea de cafea consumată pe parcursul unei zile. Consumul a peste 400 mg de cafeină poate duce la intoxicaţie cofeinică.

Cum sănătatea ta este mai importantă decât orice, renunţând la cafea, nu îţi vei face decât un cadou preţios. Pentru a fi în formă fără să consumi cantităţi mari de cafea, trebuie să ai puţină voinţă.

PONTURI

Renunţă la cafea treptat şi uşor. Alege-ţi o zi în care nu munceşti sau nu eşti foarte ocupată. Astfel te vei putea odihni şi dormi o oră, dacă lipsa cafeinei te lasă fără energie.

Dacă nu poţi renunţa dintr-odată la cafea, poţi să începi un program de reducere a cafeinei. Programul poate să dureze câteva zile. Se ştie că nu poţi face acest lucru brusc. În primele zile redu la jumătate numărul de cafele, iar treptat evită să bei cafea după-amiază.

Dacă simţi nevoia unei băuturi energizante pe parcursul zilei, optează pentru o cană cu ceai verde. Are un conţinut scăzut de cafeină şi este bogat în antioxidanţi.

Foloseşte suplimente care conţin vitamina B. Acestea îţi vor asigura energia pe care o oferă şi cafeina.

Încearcă ceaiul rooiboș (ceai roşu african). Nu conţine cafeină şi te scapă de starea de oboseală şi iritabilitate specifică renunţării la consumul de cafea.

Renunţă la băuturile care conţin cafeină, ciocolată sau la băuturile energizante. Măreşte consumul de apă! Ajută la detoxifiere şi te scapă de migrene şi constipaţie.

Timpul 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *