Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 14:11
Abonamente

Actualitate 22 Martie 2018, ora 09:24

Cum să-ți dai seama dacă mașina ta a fost avariată anterior

Marime Font

 Samsarii înșală cumpărătorii de mașini second-hand nu doar prin manipularea kilometrajului, ci și prin readucerea pe stradă a unor autoturisme cu daune majore, unele declarate dauna totală, deși sunt aproape noi, au carte service și kilometri puțini și reali. Din statisticile InspectorAuto.ro reiese că 67% dintre mașinile pentru care s-a verificat istoricul de daune anul acesta au avut cel puțin un incident.

Dintre mașinile cu daune, 36% au avut valori de reparație a tuturor incidentelor cumulate de până în 2.200 euro, avarii nu foarte grave, 79% din mașini au avut valori de reparație a tuturor incidentelor de până în 10.000 euro, avarii medii spre mari și 12% din mașini au avut valori de reparație a tuturor incidentelor de peste 15.000 euro, avarii majore și chiar daune totale.
"Pentru foarte mulți cumpărători de mașini rulate kilometri sunt principalul criteriu în alegerea unui autoturism, de aceea sunt dese situațiile în care sunt cumpărate mașini cu kilometri reali dar foste daune, unele chiar daune majore. Kilometri contează la o mașînă rulată dar nu sunt singurul element de luat în calcul atunci când vrem să ne asigurăm că facem o alegere bună și nu luăm țeapă vieții noastre", spune Mihai Cune, fondator și director general al InspectorAuto.ro.

InspectorAuto va dezvăluie câteva sfaturi venite de la Inspectorul de Teren, specialistul care te ajută la verificarea mașinii second-hand înainte de cumpărare. 

1. Linia caroseriei 
Linia caroseriei va poate spune din primul minut dacă au fost făcute reparații asupra mașinii. Trebuie să va uități atent la alinierea elementelor mașinii pentru a observă dacă păstrează linia dată de producător: linia de îmbinare prag cu uși, diferite elemente de design de pe lateralul mașinii care pot fi urmărite pe toată lungimea ei.

"Pentru a putea evalua dacă linia caroseriei este dreapta dar mai ales simetrică stânga – dreapta trebuie să ducem mașînă într-un loc luminos și drept, de preferabil ziua, și să ne așezăm în spatele mașinii astfel încât privirea să fie la nivelul liniei pe care vrem să o observăm. Apoi ne uităm din spate spre față că și cum ne-am uită prin catarea unei arme astfel încât să urmărim linia caroseriei din spate până în față. Dacă ea este continuă și nu avem elemente care ies neașteptat în afară atunci mașînă a trecut testul. Repetăm procedeul și pe cealaltă parte și din față pe ambele părți. Din partea frontală, ne poziționăm central pe mașînă și lăsăm privirea la nivelul capotei pentru a ne uită dacă elementele caroserie și farurile sunt simetrice, aliniate și cu distanțe egale față de masca, aripi, capotă", spune Inspectorul de Teren.

2. Distanță dintre elementele de caroserie 
Mașinile vin din fabrică cu spații simetrice între elemente (lufturi). De regulă, dacă anumite elemente de caroserie au fost înlocuite aceste spații nu mai sunt simetrice.

"Măsurați distanță dintre fiecare două elemente de caroserie și comparați-le cu același element de pe cealaltă parte. Cum facem asta practic? Putem lua de exemplu un pix cu un vârf conic, o bucățică de cauciuc sau lemn sau ne putem folosi de degetul arătător. Începem de la aripa dreapta față și măsurăm îmbinarea cu ușa dreapta față pe care o comparăm cu ușa stânga față, apoi îmbinarea cu capotă și comparăm cu partea stânga, apoi îmbinarea cu farul și la fel le comparăm. Nu uităm nici de îmbinarea cu pragul, imediat sub ușa din față pentru că acolo este de regulă cel mai greu de aliniat în cazul schimbării aripii. Apoi măsurăm distanță dintre uși și alinierea ușilor cu pragul. Măsurăm îmbinarea portbagajului stânga dreapta și cu bară spate (rareori pot există diferențe mici stânga dreapta din cauza balamalelor de la portbagaj care pot fi reglate diferit). Dacă găsim ceva suspect investigăm mai departe, dacă nu, trecem la pasul următor", mai spune Inspectorul de Teren.

3. Urme de impact frontal 
În cele mai multe cazuri, la un impact frontal relativ mediu că intesitate elementele care sunt avariate și trebuie înlocuite sunt farurile, grilă radiatorului și bară față. Dacă este mai puternică lovitură pot fi afectate și aripile, radiatoare și chiar lonjeroanele.

Un impact frontal serios poate deforma și lonjeroanele și alte piese din față motorului, contraaripi etc. De cele mai multe ori, dacă se ajunge la lonjeroane putem vorbi și de airbag-uri sărite, eventual casetă de direcție stricată, angrenaj roată strâmbat, amortizoare strambate etc.

Pentru că accidentele grave lasă urme la interior, vom ridică capotă și ne uităm la trager, elementul din plastic sau metal care leagă farurile între ele. Acesta ar trebui să aibă un sticker cu agentul refrigerant din sistemul de climatizare sau alte stickere în funcție de producător. În general când se fac reparații în această zona sau se inlocuiteste, acea eticheta dispare.

După aceea ne uităm la radiator dacă pare înlocuit. Se observă ușor un radiator nou. Este curat și nu prezintă urme de uzură. Următorul lucru de inspectat sunt farurile care trebuie să fie uzate uniform (matuite) și să aibă pe ele stickerul cu dată de fabricație mai mică sau egală cu dată de fabricație a mașinii.

Apoi încercăm cu o lanternă să inspectam atent lonjeroanele atât din partea de sus cât și de jos dacă se poate, pentru a vedea dacă există pe ele urme de sudură, tăieturi, vopsea proaspătă, mastic proaspăt, semne suspecte etc. Verificăm și șuruburile cu care sunt prinse capetele lonjeroanelor dacă sunt umblate și urmărim și elementele de polistiren care sunt de obicei în capătul lonjeronului, în bară, dacă mai sunt la locul lor și dacă prezintă urme de rupturi, crăpături etc.

O ultima verificare ar fi la zona de îmbinare a contraaripilor cu oală amortizorului și cu aripa din față. Ne uităm la urme proaspete de mastic, la șuruburile de la aripi dacă sunt umblate sau nu. Șuruburi umblate înseamnă aripa înlocuită sau demontată, reparată și pusă la loc.

4. Verificarea grosimii stratului de vopsea cu un aparat electronic sau mecanic 
Verificarea grosimii stratului de vopsea se face cu un aparat special, care costă de la 100 lei până la câteva sute de euro pentru variante mai performanțe. Cu un astfel de aparat veți putea verifică toată caroseria mașinii și veți află foarte repede și cu o acuratețe mare elementele de caroserie revopsite, reparate sau înlocuite. Cu acest dispozitiv veți putea identifica tăieturi și suduri în praguri, stâlpi, aripi spate etc.

5. Verificarea portabagajului pe interior 
În cazul accidentelor cu tamponări din spate adesea se strâmbă podeaua iar îndreptarea acesteia lasă urme ușor de observat. Sub roată de rezervă există, de obicei, un mastic pus pe îmbinări și acela trebuie să fie intact. Verificarea se face atât din portbagaj cât și de sub mașînă.

6. Inspecția zonelor în care se află airag-urile la interior 
De cele mai multe ori, în accidente frontale sar airbag-urile față, iar samsarii de mașini nu le mai pun la loc din motive de costuri. În partea dreapta față airbag-ul este încorporat în bord și în momentul în care este declanșat, acesta va strică planșă de bord fiind necesară înlocuirea ei. Aceste mașini sunt foarte căutate de samsari pentru că nimeni nu vrea să își asume investiția și sunt la vânzare la un preț mic. Samsarii vor da planșă de bord jos și o vor chitui și revopsi integral pentru a ascunde urmele. Dacă va uități cu atenție veți observă că planșă este revopsită, pentru că nu are cum să fie perfectă. Plasticul se simte mai abraziv.

Verificăm și centurile de siguranță dacă au aceeași dată de fabricație și dacă sunt mai vechi sau egale cu vârstă mașinii.

7. Proba de drum cu mașînă 
Mașînă trebuie să își păstreze traiectoria pe un drum drept și în momentele în care frânăm puternic de câteva ori fără să ținem strâns volanul. Caroseria nu trebuie să emită sunete de torsiune, scartaieli, atunci când facem manevre pe loc, urcăm borduri sau în viraje.

O mașînă rulată de 5-6 ani fără nicio avarie este relativ greu de întâlnit, mai ales dacă mașînă a circulat în România. De aceea este foarte important să putem evalua gravitatea daunelor. Dacă avem o aripa vopsită sau înlocuită, o bară revopsită, un parbriz schimbat, chestiuni acceptabile, atât timp cât lucrările sunt făcute de calitate putem merge mai departe cu achiziția la un preț corect. Însă dacă am observat avarii majore care au afectat caroseria serios, lonjeroanele, stâlpii, pragurile, structura de rezistență, airbag-urile etc., trecem mai departe și căutăm altă mașină.

Potrivit rapoartelor InspectorAuto.ro cele mai mari incidente în manipularea kilometrajului sunt în cazul importurilor pentru revanzare.

InspectorAuto.ro oferă în prezent istoricul de kilometri și daune al unei mașini second-hand și are o baza de date de peste 6 milioane de înregistrări; în acest fel cumpărătorul poate ști concret dacă este pe cale să cumpere o mașînă fără accident, una care a avut doar avarii minore sau una care a fost dauna totală 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:11

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

În opinia jurnalistului Cristian Unteanu, lumea se pregăteşte de un conflict major având în vedere semnalele de alarmă care arată că forțele din Orientul Mijlociu au fost puse în stare de pre-război. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:06

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Decizia de majorare a ratei de bază va duce și la majorarea dobânzii la depozite, dar și la credite, ceea ce va afecta economia, precum și cetățenii, considerămai mulți analiști economici, relatează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 13:23

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA Din editia print

La prima ediție a ”Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare” vor fi peste 100 de ansambluri etno-folclorice, care vor reprezenta distincțiile culturale ale fiecărei regiuni de la nord până la sud. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:53

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Prevalența fumatului a scăzut în țările unde fumătorii au trecut la produse de nicotină mai sigure. Avantajele noilor alternative fumatului au fost discutate la Varșovia unde a avut loc Forumul Global de Nicotină la care au participat peste 650 de experți în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:49

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorlogic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 20 iunie, Codul Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:41

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

Meciul Anglia - România de la EURO 2019 U21, care va avea loc vineri, de la ora 19:30, va fi arbitrat de suedezul Andreas Ekberg.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 12:36

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina Din editia print

Trupele de ocupație rusească au continuat astăzi, 19 iunie, bombardamentele în regiunile separatiste ucrainene. Sub focul rușilor a nimerit localitatea ATLU Zolotoe-4 din regiunea Lugansk, acolo unde bombardamentul a avut loc la distanța de numai 30 de metri de un bloc locativ. Din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:19

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Oficialii greci din domeniul Sănătății îi avertizează pe turiștii care plănuiesc să călătorească în Grecia în această vară cu privire la riscurile la care se expun din cauza tânțarilor, purtători ai virusului West Nile, potrivit stirileprotv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:08

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii într-un discurs televizat în direct joi, la o zi după ce o investigaţie condusă de Olanda a pus sub acuzare patru separatişti pro-Rusia din Ucraina pentru doborârea zborului MH17 în 2014, relatează The Guardian,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:57

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a revenit zilele acestea la Bălți. Înainte de asta, le-a făcut o vizită colegilor de partid din Fălești, și-a revăzut casa părintească și școala unde a învățat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:46

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase va organzia un concurs la IGP

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase  va organzia un concurs la IGP

În cadrul ședinței guvernului de astăzi, noul ministru de Interne Andrei Năstase a declarat că intenționează să organizeze un concurs pentru selectarea unui nou șef la Inspectoratul General de Poliție și pentru a-l  înlocui pe cumătrul său Gheorghe Băla.n 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:44

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

Bărbatul, care a atacat procurorul din Hânceşti, a fost reţinut acum câteva minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:34

Șeful Agenției Proprietății Publice a fost demis

Șeful Agenției Proprietății Publice a fost demis

Guvernul l-a eliberat astăzi din funcție directorul Agenției Proprietății Publice Vladimir Baldovici, în baza cererii depuse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:20

Imagini incredibile au fost filmate pe cerul Marii Britanii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:09

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon a mers astăzi dimineață la Otaci și le-a promis oamenilor afectați de prăbușirea blocului de din Otaci ar trebui să fie compensați din bugetul statului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:07

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, care s-a aflat ieri într-o vizită în R. Moldova, a apreciat maniera pașnică de gestionare a crizei politice de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:05

 Stimată doamnă prim-ministru, mă îndoiesc că la Universitatea Harvard din SUA, unde țin lecții peste 30 de laureați ai Premiului Nobel, ați studiat limba română și istoria poporului nostru. Cum puteți afirma că noul Guvern, pe care cu onoare îl conduceți,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:01

Dosarul lui Iurie Bolboceanu, anterior condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, trimis la rejudecare (DOC)

Dosarul lui Iurie Bolboceanu, anterior condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, trimis la rejudecare (DOC)

Curtea de Apel din Chișinău a decis la 19 iunie ca dosarul fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, să fie trimis la reexaminare în prima instanţă. Între timp, Bolboceanu va fi cercetat în stare de libertate. Publika.md a publicat deciziei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:40

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. S-a întâmplat aseară, în jurul orei 21.30, şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:37

AU CONSUMAT ALCOOL /// Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău

AU CONSUMAT ALCOOL /// Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău

Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:29

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Toate benzinăriile, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și regiunea transnistreană vor fin interzise, despre acest lucru a anunțat pe pagina de Facebook, Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:43

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel /// VIDEO

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel  /// VIDEO

 Curtea de Apel din Chișinău, a decis la 19 iunie curent, în favoarea fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, care anterior fusese condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, scrie „Kommersant“. Potrivit sursei, acesta ar fi fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:29

Wizz Air mai cumpără 20 de aeronave de la Airbus și ajunge la 276 de avioane care urmează să fie livrate până în 2026

Wizz Air mai cumpără 20 de aeronave de la Airbus și ajunge la 276 de avioane care urmează să fie livrate până în 2026

Operatorul low-cost din Ungaria Wizz Air, cel mai mare transportator aerian din România, anunță un nou contract semnat cu Airbus, pentru achiziționarea a 20 de aeronave noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:22

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Cea mai mare temperatură la nivel mondial a fost înregistrată în Kuweit, 63 de grade Celsius la soare, potrivit autorităților locale, însă cifrele trebuie să fie confirmate de specialiștii World Meteorological Organisation (WMO), potrivit gulfnews.com, citată de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)