Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:23
Abonamente

Opinii & Editoriale 11 Februarie 2017, ora 10:32    Din editia print

Marime Font

Cum să ne comportăm în biserică (III)

Există un comportament de care majoritatea dintre noi ne facem vinovați. Ce ne facem de sărbători când bisericile sunt pline.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Pufnim pe nas imediat ce ne atinge cineva. Dăm din umeri. Nu e loc și ne deranjează că stăm toți cu umerii sudați. Ne deranjează parfumul celor de lângă (și uneori, când e excesiv, pe drept cuvânt). Nu suntem mulțumiți, nu mai putem să ne rugăm cum trebuie, suntem mai mult nervoși decât liniștiți. Și cred că cei mai mulți dintre noi suntem recunoscători când biserica e aproape goală.

Vom putea să ne schimbăm? Dacă biserica e trupul lui Hristos, iar noi - cum spune Pavel - suntem fiecare mădulare în parte, e urât să nu avem loc unul de altul. Imaginați-vă cum s-ar simți corpul nostru dacă mâinile s-ar scârbi de trup, dacă o celulă ar vrea să se depărteze de cealaltă. Un ochi se uită într-o parte, altul se uită în cealaltă.E greu. Știu. Dar suntem datori să ne iubim unii pe alții, să avem conștiința apartenenței la același trup al bisericii, la același trup al lui Hristos. Poate unul e mai deștept, poate altul e mai muncitor, poate altul are o pocăință mult mai puternică. Fiecare are darul lui, pe care celălalt nu îl cunoaște. Așa trebuie să ne privim unii pe alții. Nu putem merge la biserică, dar să ne ascundem de ceilalți enoriași. E important să avem dragoste, răbdare, blândețe.

Sunt însă lucruri elementare pe care le putem face: să nu ne înghesuim ca să ajungem în primul rând când alții au ajuns acolo înaintea noastră. Am pierdut începutul liturghiei, nu trebuie să împingem lumea ca să ne închinăm la icoane, ci să ne închinăm doar la sfârșitul slujbei. Dacă nu am fost de la început, nu are sens să facem agitație în biserică doar ca să ajungem la icoane. Dacă ne găsim locul în biserică, nu începem să ne înghesuim înapoi spre ușă ca să ieșim fără motiv. Vrem să folosim un parfum, să nu îl folosim în exces, unora li se face rău de la miros puternic. Și, în cazul femeilor, dacă nu pot renunța la ruj, atunci să renunțe la pupatul icoanelor și la pupatul mâinii preotului. E de-a dreptul dezgustător să vezi zeci de buze pe sticla icoanei sau urme de buze pe mâna preotului.

Dacă vom ține cont de aceste lucruri, cred că vom începe să nu mai observăm dacă e multă sau puțină lume. Dacă fiecare stă la locul lui, fără împinsături, dacă nu deranjăm pe cei de lângă noi, ne va fi mai ușor să ne vedem ca un singur trup. Fiindcă și trupul nostru, când se agită peste măsură, fie și în somn, obosește.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md