Sănătate

Cum să ne protejăm de frig în timpul iernii

În perioada rece este foarte important să vă îmbrăcați corespunzător. De preferat este să alegeți mai multe rânduri de haine deoarece straturile de aer dintre haine au rol izolator. Ar trebui evitate hainele prea strâmte deoarece acestea împiedică circulația sângelui. Purtaţi haine largi care permit pielii să respire (materialele recomandate sunt bumbacul sau mătasea). De asemenea sunt recomandate hainele impermeabile. Este recomandat sa vă acoperiți extremitățile (mâini și picioare), care se răcesc cel mai repede, prevenind astfel degerăturile. În ceea ce privește încălțămintea de iarnă, sunt ideale tălpile antiderapante, pentru a preveni căderile. Capul trebuie acoperit, deoarece prin această parte a corpului se poate pierde 30% din căldura organismului.

Frigul afectează în primul rând pielea. Pe timpul sezonului rece pielea noastră devine mai sensibilă, de aceea trebuie să ne luăm măsuri de protecţie suplimentare. Expunerea la soare sau la frig, precum şi aerul uscat contribuie la deshidratarea pielii. Pielea este mai uscată pe timpul anotimpului rece din cauza lipsei de umiditate. Aşadar, este bine să utilizaţi creme sau loțiuni ce conțin uleiuri ce pot hidrata pielea, cât mai des, chiar şi de patru-cinci ori pe zi. Pe timpul iernii este important să nu faceţi băi fierbinţi sau duşuri mai mult de 10 minute pentru că riscaţi să distrugeţi ţesutul protector al pielii care o face moale şi catifelată.

Se recomandă să beţi foarte multe lichide pentru a vă hidrata. Consumaţi alimente bogate în acizi graşi Omega 3 (carne de somon, alune, seminţe de soia, broccoli) pentru a vă menţine pielea sănătoasă. Iarna există tendința de deshidratare, la care contribuie și căldura din casa. Este indicat să consumăm la micul dejun fructe (citrice), cereale și lactate. Este bine să avem o alimentație echilibrată, bazată în special pe legume cât mai proaspete și bogate în proteine, cum sunt mazărea, fasolea şi lintea.

În perioada iernii, organismul consumă multă energie pentru a-şi păstra temperatura normală. Cele mai bune grăsimi care pot fi consumate şi care contribuie la protejarea organismului sunt cele provenite din peşte (macrou, somn, crap, somon).

Sursa: iqool.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *