Sănătate

Cum să păstrezi valoarea nutritivă a legumelor

Substanțele proteice sunt în cantitate redusă și se găsesc mai ales în leguminoasele uscate (fasole, linte, mazăre, soia) și în glutenul din cereale. Grăsimile se găsesc în plantele oleaginoase: semințele de floarea-soarelui, soia, germenii de porumb etc.

Este deci evidentă importanța ce trebuie acordată legumelor (tuturor părților comestibile ale acestora – frunze, rădăcini, tulpini, bulbi, fructe, semințe etc.) care trebuie să constituie cel puțin jumătate din alimentele ingerate zilnic.

Întrucât sunt principalii furnizori de vitamine și substanțe minerale de care organismul uman are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile vitale, consumul lor optim va crea un echilibru cu acela al alimentelor de origine animală care au mai mare valoare biologică și energetică.

Pe cât posibil, se vor consuma crude toate legumele care se pretează la aceasta, pentru a nu diminua conținutul lor în vitamine și săruri minerale prin procedeele de pregătire. Pentru legumele care trebuie pregătite la cald, se vor aplica aceleași metode culinare ca și pentru cărnuri, unele pretându-se la mai multe operații culinare.

• Dacă vrei să tai salata verde cu cuțitul, mai gândește-te, căci frunzele se oxidează și își pierd din calități. Este mai bine să rupi frunzele, una câte una.

• Optează pentru fiert sau fript, dar nu prăjit. Și mai bine, gătește la aburi în loc să fierbi, dacă este vorba de legume: în acest fel vei păstra toate vitaminele care, în cazul altor tipuri de preparare, se pierd.

• Prepararea înăbușită a alimentelor înseamnă că valoarea nutritivă a acestora va scădea mult după gătire. Rezultate mai bune se obțin, dacă folosești pentru înăbușire un vas de fontă și îl acoperi cu un castron metalic în care pui apă rece.

• Dacă tai legumele în vederea fierberii, e preferabil să le tai mai mari, ca să reduci pierderea de vitamina C. De asemenea, legumele nu se fierb până când se înmoaie prea tare, chiar dacă vă plac mai mult așa. Cu cât sunt ținute mai mult pe foc, cu atât își pierd calitățile nutritive și mai ales conținutul de vitamine.

• Dacă vrei să păstrezi nu doar proprietățile, dar și gustul, pune legumele în apă când aceasta fierbe. Dacă le pui de la început, cea care capătă savoare și își însușește o parte din nutrienți este zeama (din acest motiv se prepară astfel supele și ciorbele).

Timpul 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *