Afaceri

Cum sa reusesti daca ajungi somer

In editia precedenta am mentionat ca numarul somerilor aflati la evidenta Agentiei Nationale a Ocuparii Fortei de Munca (ANOFM) la finele lunii aprilie a.c. a fost de 35,8 mii persoane – dublu fata de cifra inregistrata la sfarsitul anului 2008. In ce directie au evoluat lucrurile pe parcursul lunii mai, speram sa aflam in timpul cel mai apropiat. Deocamdata, ne propunem sa analizam care sunt optiunile unei persoane in perspectiva de a deveni somer si ce se poate intreprinde in perioada de somaj.

Inainte de a fi concediat
In conditiile cand vanzarile companiei pentru care lucrati sunt in descrestere, perspectiva lichidarii pozitiei in care sunteti angajat este un risc real. Incercati sa va ganditi la lucrul pe care il faceti ca la o particica a unui intreg si sa veniti cu propuneri constructive pentru maximizarea vanzarilor. Chiar daca ideile dvs. par irealizabile, cel putin, o sa dati dovada de solidaritate corporativa. In tot cazul, consideram ca urmarea sfatului de mai sus este o idee mai buna decat sa mergeti la sef cu cererea de majorare a salariului. Desigur, lucrurile difera de la un sector la altul, insa, daca sunteti angajat in transporturi (volumul marfurilor transportate a scazut cu 63,2% in ianuarie-aprilie a.c. fata de perioada similara a anului precedent), constructii (volumul lucrarilor in antrepriza executate in trimestrul I 2009 a scazut cu 41,3% fata de trimestrul respectiv al lui 2008) sau industrie (scadere de 25,7%), e mai bine sa amanati aceasta cerere: sunt sanse ca pasul respectiv sa fie unul… in directia somajului. Totusi, in perspectiva unei eventuale concedieri, nu uitati ca dispuneti si de anumite drepturi garantate de legislatie, pe care nu ezitati sa le puneti in aplicare. Inainte de toate, in cazul lichidarii unitatii, reducerii numarului sau a statelor de personal, patronul este in drept sa concedieze personalul cu respectarea urmatoarelor norme procedurale:
 

• Persoanele ale caror locuri de munca vor fi reduse urmeaza a fi preavizate despre acest lucru cu doua luni inainte de lichidarea unitatii. Daca se intampla sa va aflati in concediu in perioada respectiva, sa stiti ca termenul de preavizare nu include durata concediului;
 

• Inainte de concedierea personalului angajat pe baza de contract permanent angajatorul va reduce locurile de munca vacante si va concedia angajatii prin cumul;
 

• Din momentul preavizului, salariatul ce urmeaza a fi concediat va beneficia de o zi lucratoare pe saptamana (cu mentinerea salariului mediu) pentru cautarea unui alt loc de munca;
 

• In cazul cand faceti parte din sindicate, organul sindical urmeaza a fi contactat in prealabil in vederea obtinerii acordului pentru concediere;
 

• In final, daca nu ati fost concediat dupa expirarea termenului de preavizare, sa stiti ca ati scapat: pe parcursul aceluiasi an calendaristic procedura respectiva nu poate fi repetata.
 

Mai mult ca atat, din momentul concedierii in legatura cu lichidarea unitatii sau cu reducerea statelor de personal, persoanele concediate beneficiaza de plata unei indemnizatii de concediere nu mai mica decat salariul mediu lunar timp de trei luni (cu conditia ca nu reuseste sa se plaseze in campul muncii si se inregistreaza la ANOFM). Chiar daca pe perioada de criza economica povara acestor reguli poate fi prea mare pentru angajatori, Codul Muncii garanteaza aceste drepturi angajatilor, prin urmare, merita sa le cunoastem si sa beneficiem de ele dupa caz. Evident, procedurile de mai sus nu sunt valabile si in cazul incalcarii de catre dvs. a obligatiilor de serviciu, absentei din motive neintemeiate, prezentei in stare de ebrietate etc.
 

Daca ati fost concediat
Daca se intampla sa fiti, totusi, concediat, nu disperati. E clar, in conditiile zilei de astazi este mai putin probabil sa gasiti un serviciu decent, din simplul motiv ca niciuna dintre companiile din sectorul in care lucrati nu o duce prea bine. Totusi:
 

Recomandarea #1. Incercati sa va angajati la una dintre companiile din sectorul in care activati. Exista probabilitatea ca problema sa fie nu in angajat, ci in strategia aleasa de companie, care a condus la lichidarea unitatii. In acest caz, e posibil ca firmele care concureaza cu cea de la care tocmai ati fost concediat sa fie intr-o situatie mai avantajata. Bineinteles, aceasta ar insemna sa acceptati conditii mai putin avantajoase sau, eventual, angajare pe termen scurt.
 

Recomandarea #2. Depuneti dosarul pentru ajutorul de somaj. Din pacate, procedura nu este atat de simpla pe cat ne-am astepta, probabil, mizandu-se pe faptul ca potentialii someri au un exces de timp liber. Astfel, in afara de buletinul de identitate, actele de studii si de calificare si carnetul de munca, se mai cere si dovada faptului ca solicitantul nu activeaza in scopul obtinerii venitului. ANOFM cere nici mai mult, nici mai putin cinci certificate:
1. Certificat privind lipsa gospodariei taranesti inregistrate conform legislatiei – se elibereaza de catre primarii;
2. Certificat privind lipsa patentei de intreprinzator – se elibereaza de catre inspectoratele fiscale teritoriale;
3. Certificat privind starea de sanatate a persoanei in cauza – se elibereaza de catre medicul de familie;
4. Certificat care atesta ca solicitantul nu este inregistrat in calitate de asociat sau administrator – se elibereaza de catre oficiile teritoriale ale Camerei Inregistrarii de Stat;
5. Certificat privind stagiul de cotizare – se elibereaza de catre oficiile teritoriale ale Casei Nationale de Asigurari Sociale (CNAS).

In cazul cand treceti cu succes de etapele sus-mentionate veti beneficia de un ajutor de somaj care, in functie de circumstante, va varia intre 1264.85 lei (50% din salariul mediu pe economie in 2008) si 758.91 lei (30%). ?in sa precizez ca procedurile descrise mai sus sunt complicate peste masura si ma intreb daca nu cumva acest fapt conduce la subestimarea numarului de someri. Mentionez acest lucru din motivul ca, in afara de certificatul medical care serveste drept baza pentru stabilirea cuantumului ajutorului de somaj, restul informatiei tine de resursele informationale publice si poate fi obtinuta direct de catre ANOFM de la autoritatile publice de resort. (Mai multa informatie gasiti pe pagina web a ANOFM http://www.anofm.gov.md).
 

Recomandarea #3. Ce-ar fi sa deveniti intreprinzator? Un mod alternativ de a califica situatia de somaj este sa o tratati in calitate de oportunitate de a schimba cardinal paradigma si de a deveni propriul vostru angajator. Incepeti prin a va pune la curent cu oportunitatile existente. Un punct de plecare poate fi Ghidul antreprenorului, elaborat cu suportul Guvernului Norvegiei in cooperare cu Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si Organizatia pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (ODIMM), care poate fi accesat on-line pe portalul http://www.businessportal.md.
La acest capitol sunt consacrate destul de multe resurse atat din domeniul public, cat si din cel al asistentei tehnice externe. In mod particular, am putea mentiona acelasi ODIMM, care ofera garantii pentru credite bancare, dar si Corporatia de Finantare Rurala si alte organizatii de microfinantare. Ceea ce conteaza este sa aveti o idee buna de afaceri si, desigur, curaj.
Pe final, Clubul IDEA va ureaza sa nu ajungeti in postura de somer, ci din contra – sa faceti o cariera reusita. Iar daca, totusi, acest lucru se intampla – sa stiti ca exista optiuni.
 

Clubul Ideilor Economice Alternative (Clubul IDEA) reprezinta o echipa relativ noua de profesionisti, care isi pune ca scop crearea in RM a unei piete de idei.
Contextul aparitiei Clubului IDEA este lipsa unui sistem clar de apreciere a calitatii ideilor economice si sociale ce sunt lansate, precum si faptul ca nu exista un sistem clar de referinta privind persoanele ce genereaza aceste idei.
IDEA isi pune ca scop atat generarea de idei noi, cat si monitorizarea ideilor actuale pentru a stabili, conform unor criterii unice, calitatea si relevanta lor.
Clubul IDEA este apolitic, fiecare membru avand posibilitatea sa aiba propria optiune politica, care poate sau nu sa coincida cu cea a celorlalti membri ai Clubului. Inovatia noastra consta in faptul ca ideile noi sunt lansate in interiorul clubului, fiind „filtrate” conform unor criterii transparente: impartialitate, actualitate, originalitate, complexitate si aplicabilitate.

Sorin Hadarca,
MBA, expert in macroeconomie, Clubul IDEA

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *