Actualitate

Cum să scapi de somnul agitat şi superficial din fiecare noapte?

 Orarul regulat de odihnă

Acesta este cel mai important pas pentru a te asigura că vei avea parte de un somn de calitate pentru mult timp de acum încolo. Trebuie să respecţi o oră de culcare şi o oră la care să te trezeşti în fiecare zi (da, chiar şi în weekend). Încearcă mai multe variante până când o vei descoperi pe cea care se potriveşte cel mai bine stilului tău de viaţă.

Totuşi, dacă se întâmplă să nu poţi să adormi, nu sta în pat forţându-te! Dacă au trecut aproximativ 20 de minute de când te-ai pus în pat şi încă nu ai adormit, alege sa citeşti o carte sau să îţi faci un ceai (evită să citeşti ultimele ştiri sau să verifici ce mai e nou pe reţelele de socializare). Aceste activităţi au menirea să te relaxeze şi să îţi pregătească corpul pentru odihnă.

Atmosfera potrivită în dormitor

Pentru a te putea odihni, dormitorul trebuie să fie un loc liniştit, bine aerisit şi cu o temperatură de aproximativ 18 grade (dacă e prea cald sau prea frig nu vei avea parte de un somn de calitate). De asemenea, patul trebuie să fie comod. Alege mereu aşternuturi care să îţi asigure confortul. Evită zgomotele şi luminile puternice, mai ales cele venite de la ecranele telefonului, televizorului, calculatorului, tabletei sau laptopului. Este indicat să nu îţi îndrepţi privirea spre astfel de device-uri cu cel puţin o oră înainte să adormi.

Evitarea anumitor băuturi

În ciuda mitului urban că alcoolul te ajută să dormi mai rapid, este imperativ să nu consumi înainte de somn. Deşi probabil vei adormi cu uşurinţă, calitatea somnului va fi grav afectată. De asemenea, trebuie să eviţi:

  • cafeaua
  • ceaiurile (cel verde sau cel negru)
  • băuturile energizante sau cele carbogazoase

Remedierea stărilor de stres, de nervozitate sau anxietate

Stresul, nervozitatea sau anxietatea trebuie controlate pentru că, de cele mai multe ori, persoanele care suferă de aceste stări au probleme cu odihna. Poţi încerca fie uleiul CBD, fie tehnici de respiraţie sau gândire pozitivă înainte să te pui în pat. Şi în acest caz, trebuie să găseşti varianta care funcţionează cel mai bine pentru tine şi să reuşeşti să te odihneşti.

În cazul în care nu ai parte de cele 7-9 ore de somn pe noapte recomandate, vei putea fi pus în faţa:

  • problemelor de greutate
  • afecţiunilor cardiovasculare
  • afecţiunilor metabolice
  • problemelor cu memoria şi concentrarea
  • scăderii imunităţii
  • afecţiunilor neurologice

Dacă vrei să scapi de odihna superficială şi agitată din timpul nopţii şi să eviţi problemele enumerate mai sus, încearcă să pui în practică măsurile vizate de igiena somnului. Vei observa diferenţa după câteva seri în care ai urmat aceste „reguli” şi vei avea parte de toate beneficiile aduse de somnul de calitate!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *