Actualitate

Cum să te aperi de GER

Expunerea prelungită la temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă ne afectează sistemul imunitar. Acesta este motivul pentru care specialiştii ne recomandă să ne protejăm de efectele frigului, în primul rând prin adoptarea unei vestimentaţii corespunzătoare, apoi printr-o alimentaţie şi hidratare adecvate.

"Prima regulă destul de importantă este să ne îmbrăcăm pe sistemul «foilor de ceapă». Trebuie să purtăm lenjerie de corp, bluză, pulover şi apoi canadiană sau haină. Este de preferat să ne alegem haine din bumbac, deoarece ţinutele vestimentare care conţin poliester nu ţin de cald, dimpotrivă", spune dr. Marina Luculescu, medic de familie.

Mai mult, specialistul recomandă să ne protejăm extremităţile, respectiv mâinile, picioarele şi capul, deoarece acestea sunt cele mai expuse părţi la frigul de afară. Încălţămintea trebuie să fie una din piele şi îmblănită, deoarece astfel se păstrează căldura, iar picioarele "respiră". Totodată, ghetele nu trebuie să fie fixe, deoarece picioarele trebuie să stea lejer.

Recomandări speciale pentru cardiaci şi astmatici

Dr. Luculescu recomandă persoanelor care suferă de afecţiuni pulmonare, precum astmul sau bronşitele, cardiacilor şi hipertensivilor să stea în casă şi să evite ieşirile lungi în zone expuse frigului, deoarece starea acestor pacienţi se poate agrava. "În cazul cardiacilor şi a hipertensivilor se pot înregistra creşteri ale valorilor cardiace sau creşteri ale ischemiei cardiace. Dacă tot au de făcut drumuri, atunci să nu uite să îşi ia cu ei medicamentele, deoarece există riscul de infarct datorat temperaturilor scăzute", explică medicul de familie.

Băuturile se consumă la temperatura camerei

Medicii recomandă ca pe timp de iarnă să consumăm lichide, deoarece frigul are acelaşi efect asupra organismului, ca şi căldura – duce la deshidratare. Pe o astfel de vreme suntem tentaţi să bem ceva fierbinte, deoarece avem senzaţia că aşa putem face faţă temperaturilor scăzute. Medicii avertizează că lichidele fierbinţi fac mai mult rău decât bine.

"Este greşit să crezi că un pahar de vin fiert sau de ţuică te va încălzi. Alcoolul încălzit oferă căldură doar pe moment. Vasele de sânge se dilată atunci când bem alcool, indiferent dacă este sau nu fiert, şi atunci apare senzaţia de căldură. Aceasta durează foarte puţin, deoarece apare fenomenul de vasoconstricţie, respectiv vasele de sânge se contractă. Ulterior, apare senzaţia de frig, care este mult mai puternică decât dacă nu am fi băut deloc alcool", explică dr. Marina Luculescu. Ceaiurile sau supele fierbinţi trebuie şi ele evitate, deoarece consumate ca atare irită mucoasa şi esofagul.

Mai mult, în sezonul răcelilor şi gripelor sezoniere, multe persoane recurg la lichide fierbinţi pentru a diminua senzaţia de durere în gât. Acest lucru trebuie evitat, mai ales că esofagul este deja afectat. "Ceaiul trebuie să îl bem la temperatura camerei. Atât lichidele fierbinţi cât şi cele reci trebuie evitate în această perioadă", spune dr. Luculescu.

Alimentaţia joacă şi ea un rol extrem de important, motiv pentru care medicii recomandă renunţarea la produsele bogate în grasimi, şi înlocuirea lor cu alimente bogate în vitamine şi proteine, pentru întărirea sistemului imunitar.

Via Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *