Astăzi 20 Iulie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:53
Abonamente

Actualitate 3 Decembrie 2017, ora 11:04

Cum să-ţi dai seama că prietenul tău necuvântător are nevoie de o vizită urgentă la un medic veterinar

Marime Font

a

 
 
 

În multe familii câinii şi pisicile sunt adevăraţi membrii, iar orice schimbare a stării de sănătate îngrijorează.

Un cabinet veterinar din Iaşi a prezentat o listă cu simptome de care proprietarii de animale de companie, în special câini şi pisici, să ţină cont. În cazul în care animăluţul varsă sau are diaree, cu două sau mai multe episoade în 24 de ore, proprietarii ar trebui să se prezinte la medicul veterinar. Pentru stabilirea diagnosticului, orice informaţie legată de comportamentul animalului va fi de ajutor, spun specialiştii.

În cazul în care animalul prezintă dificultăţi de respiraţie sau tuse cu sânge, recomandarea este să „menţineţi animalul cât mai calm şi apelaţi de urgenţă medicul veterinar, deoarece multe din cauzele acestei dificultăţi pot provoca leziuni ireversibile animăluţului dumneavoastră în orice clipă“.În situaţia în care observaţi că animăluţul intră în colaps (lipsa respiraţiei şi a bătăior inimii), se recomandă aplicarea de compresiuni la nivelul pieptului. Potrivit medicilor veterinari: „nu este recomadată resuscitarea gură la nas, deoarece se poate întâmpla ca animalul să muşte din cauza sperieturii sau a prezenţei durerii“.

Când observaţi un comportament ciudat- dezorientare, incoordonare în mişcări, mers în cerc, convulsii, ameţeli, schimbări de atitudine, recomandarea este să „menţineţi o atmosferă liniştită şi evitaţi să faceţi mişcări bruşte în prezenţa animalului. Închideţi toate uşile şi asiguraţi-vă că nu mai există şi alţi factori stresanţi pentru animal. Pentru a ajuta medicul veterinar realizaţi o înregistrare video pe orice fel de dispozitiv simptomele“.

În cazul unei traume provocate de accident de maşină, căzătură sau muşcături, este recomandat să deplasaţi animalul într-o zonă ferită de pericole. „Animalele care sunt în dureri sau sunt speriate pot muşca sau zgâria. Dacă animalul sângerează grav (peste 5 minute), aplicaţi presiune cu ajutorul unui material curat la nivelul rănii (cu excepţia cazului în care sângerarea provine din nas sau din gură)“, atrag atenţia specialiştii.

Sursa: Adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2018, ora: 13:05

Poza zilei: sute de mascați bine echipați apără sediul lui Andrei Năstase

Poza zilei: sute de mascați bine echipați apără sediul lui Andrei Năstase

Trotuarul din fața sediului partidului lui Andrei Năstase, plin de mascați, mobilizați ca să asigure ordinea publică în timpul protestului susținătorilor lui Ilan Șor. Polițiștii au format un zid viu la intrare în clădire. Exact la fel ei au procedat și la sediul PAS,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2018, ora: 12:51

Americanii sunt convinși că Rusia va încerca din nou să influenţeze alegerile din SUA

Kirstjen Nielsen, secretarul american pentru Securitate Internă, a declarat că autorităţile SUA ar trebui să fi pregătite pentru noi încercări ale Moscovei de a interveni în alegerile din Statele Unite, site-ul cotidianului The Hill, citat de Mediafax. 

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

Dosarul transnistrean: Decizia ONU și narativul rusesc

Recenta decizie a Adunării Generale a ONU, prin care s-a elaborat o Rezoluție privind retragerea trupelor Federației Ruse din Transnistria, reprezintă un succes diplomatic pentru Chișinău. Asta chiar dacă, pe termen scurt sau mediu, nu vom asista la mari surprize, Moscova putând face uzanță de dreptul...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

Macron și politica externă franceză

Pe 14 iulie, pe marile bulevarde ale Parisului, trupele militare franceze, alături de o parte din trupele aliate, au defilat pe sub Arcul de Triumf. A fost ziua națională a Franței, motiv pentru care trebuie să aruncăm o scurtă privire asupra a ceea ce această țară reprezintă acum, pe scena europeană...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Haz de necaz și minciuni de legat ochii

Povestea banilor continuă. Cum altfel, de vreme ce avem de îndurat dispariția miliardului? De atunci stăm pe datorii tot mai mari chiar dacă nu vom avea de unde să le întoarcem. Însă totul e pentru acum: să supraviețuim acum, să fim siguri că vom avea bani de pâine, să nu ne...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Povara impresionismului (politic) la moldoveni

Eu nu. Răspund celor ce mă (De ce, mă, voi mă?) atacă în presă. Mamei lor de presă gălbuie-vărgată! Eu nu, mai cu seamă. Acum când (precum glăsuiește pe una voce ziarul „Bătrânetul” de sâmbătă), citez: „e sfârșit de toamnă cu semilună pe cer pe la...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Din nou – poezie

Poezia, din regina artelor, ajunge de multe ori în edituri să fie o Cenușăreasă. În Republica Moldova cu atât mai mult. Majoritatea poeților fie publică în România, fie – cei mai mulți – își plătesc cărțile. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Familia creștină – între neînțelegere și bășcălie

Ca de obicei internetul (și mândria) a(u) rupt în două prietenii, colegii de serviciu, oamenii din aceleași sfere de activitate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Câte surprize încap în Campionatul Mondial de Fotbal?

Capul de afiș al optimilor a fost cu siguranță rezultatul obținut de Rusia împotriva Spaniei. Evident un rezultat neașteptat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Iulie 2018, de Dan Nicu

Statul interimar

Un sistem de justiţie pasibil de multe „calităţi”, însă nu de corectitudine, a anulat nişte alegeri locale perfect valide din nişte motive supte din deget, oferind un exemplu de ignorare şi sfidare a voinţei suverane a cetăţenilor.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 9 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Moldova – proiect imposibil

Regretatul jurnalist Andrei Gheorghe ne-a dat – mie și soțului – o importantă lecție care să ne ajute în scris. Atât ca jurnaliști, cât și ca scriitori. Azi o voi da mai departe, tocmai din cauză că o voi încălca parțial.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Dreptatea divină

Situația din țara noastră, dar și din celelalte – oriunde ne uităm, fie chiar și peste Prut – pare mai dezastruoasă ca niciodată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Cu avionul la cumpărături

E interesant cât de mult suntem preocupați de teorii. Lăsăm impresia că ne merge atât de bine încât singura grijă e teoria, iar partea practică a vieții se întâmplă de la sine. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

O nouă bază militară a SUA în România?

„Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei”, a declarat în această săptămână ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, pentru presa de la București. Potrivit oficialului, provocările ruse sunt în spațiul aerian, maritim și cibernetic, dar totodată...

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md