Astăzi 18 Martie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:24
Abonamente

Actualitate 3 Decembrie 2017, ora 11:04

Cum să-ţi dai seama că prietenul tău necuvântător are nevoie de o vizită urgentă la un medic veterinar

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În multe familii câinii şi pisicile sunt adevăraţi membrii, iar orice schimbare a stării de sănătate îngrijorează.

Un cabinet veterinar din Iaşi a prezentat o listă cu simptome de care proprietarii de animale de companie, în special câini şi pisici, să ţină cont. În cazul în care animăluţul varsă sau are diaree, cu două sau mai multe episoade în 24 de ore, proprietarii ar trebui să se prezinte la medicul veterinar. Pentru stabilirea diagnosticului, orice informaţie legată de comportamentul animalului va fi de ajutor, spun specialiştii.

În cazul în care animalul prezintă dificultăţi de respiraţie sau tuse cu sânge, recomandarea este să „menţineţi animalul cât mai calm şi apelaţi de urgenţă medicul veterinar, deoarece multe din cauzele acestei dificultăţi pot provoca leziuni ireversibile animăluţului dumneavoastră în orice clipă“.În situaţia în care observaţi că animăluţul intră în colaps (lipsa respiraţiei şi a bătăior inimii), se recomandă aplicarea de compresiuni la nivelul pieptului. Potrivit medicilor veterinari: „nu este recomadată resuscitarea gură la nas, deoarece se poate întâmpla ca animalul să muşte din cauza sperieturii sau a prezenţei durerii“.

Când observaţi un comportament ciudat- dezorientare, incoordonare în mişcări, mers în cerc, convulsii, ameţeli, schimbări de atitudine, recomandarea este să „menţineţi o atmosferă liniştită şi evitaţi să faceţi mişcări bruşte în prezenţa animalului. Închideţi toate uşile şi asiguraţi-vă că nu mai există şi alţi factori stresanţi pentru animal. Pentru a ajuta medicul veterinar realizaţi o înregistrare video pe orice fel de dispozitiv simptomele“.

În cazul unei traume provocate de accident de maşină, căzătură sau muşcături, este recomandat să deplasaţi animalul într-o zonă ferită de pericole. „Animalele care sunt în dureri sau sunt speriate pot muşca sau zgâria. Dacă animalul sângerează grav (peste 5 minute), aplicaţi presiune cu ajutorul unui material curat la nivelul rănii (cu excepţia cazului în care sângerarea provine din nas sau din gură)“, atrag atenţia specialiştii.

Sursa: Adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Martie 2018, de George Simion

NU E ACUM MOMENTUL!

Dragi Tovarăși și pretini, galeria intelectualilor și politicienilor de vază care ne spun că nu este acum momentul Unirii s-a întregit cu o nouă figură hâdă. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul