Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

a

 

 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 
 
 

Arhiva ediţiei

Numărul curent 25.02.2018

25.02.2018

Convertor

Introdu suma
Din
Rezultat
In

Calculator TVA

-
 

Educație 17 Iulie 2017, ora 16:49

Cum schimbăm sistemul de educație? Gimnaziu de opt clase și liceu de patru clase

Marime Font

Din an în an ne confruntăm cu rezultatele slabe la examenele de la bacalaureat, puţine note de zece, multe note de cinci şi un procent mare de note insuficiente. Lasă de dorit organizarea examenelor.

Este inadmisibil ca în comisiile pentru întocmirea probelor, textelor de examinare şi în comisiile pentru controlul rezultatelor să figureze aceleaşi persoane. Cât priveşte rezultatele slabe la bacalaureat, în mare parte se datorează structurii defectuoase a sistemului liceal de educaţie. Nu există în lume un sistem liceal de învăţământ cu durată de 12 clase, în care gimnaziul are durata de 9 clase, iar liceaul 3 clase.

În cele ce urmează ne vom expune opinia privitor la reformarea structurii sistemului liceal de învăţământ astfel încât să avem o situaţie reală pentru a ridica gradul de cunoştinţe la bacalaureat.O schimbare spre creşterea calităţii intelectuale şi ştiinţifice în pregătirea absolvenţilor liceelor se poate obţine, incontestabil, prin trecerea la durata studiilor gimnaziale de 8 clase, iar a celor liceale – la patru clase.

În primul rând, trecerea clasei a IX-a de la gimnaziu la liceu, extinde perioada de studii în cadrul liceului de la 3 la 4 ani. În al doilea rând, elevii clasei a IX-a, potenţialii pretendenţi la studii liceale, nu studiază încă un an împreună cu cei care nu pretind şi nici nu pot să pretindă la studii liceale. Astfel, începând cu clasa a IX-a elevii liceului îşi fac studiile conform unor metode şi cerinţe mai ridicate din punct de vedere calitativ faţă de studiile efectuate în gimnaziu.

În consecinţă este firesc să se obţină o calitate mai înaltă în pregătirea absolvenţilor liceului, atât din punct de vedere intelectual, cât şi ştiinţific, factor important, aşa cum ei sunt viitorii studenţi. În ceea ce priveşte absolvenţii gimnaziului, puţin contează plecarea lor la anumite şcoli de meserii după 8 clase sau după 9 clase. O anumită problemă apare la angajarea în câmpul muncii. De aceea ei ar trebui angajaţi, pentru o jumătate de an sau pentru un an, ca stagiari sub îndrumarea unor persoane competente de la instituţia respectivă.


Considerăm că înscrierea la liceu ar trebui efectuată după modelul asemănător înscrierii la facultate. Astfel, suntem de părerea ca înscrierea la studiile liceale să fie efectuată în baza notei medii de absolvire a gimnaziului. Este contraindicat şi imoral atât pentru societate, cât şi pentru elevul respectiv înscrierea lui la studiile liceale, dacă el a absolvit gimnaziul cu nota medie 5. Considerăm că nota medie 6 de absolvire a gimnaziului ar fi potrivită ca prag pentru înscrierea la liceu.

Pragul de 6 ar putea fi mărit la 6,5 sau chiar la 7, dar am putea să avem licee cu un minim de elevi. În acest context e necesară studierea situaţiei de câte licee şi care este numărul minim, cu rezervă, de absolvenţi cu bacalaureat de care are nevoie ţara. Într-un fel sau altul, expunem părerea că absolvenţii gimnaziului care au nota medie mai mică decât 6 ar trebui să-şi continue studiile la o şcoală de meserii. Acest număr 6, în opinia autorului ar trebui acceptat ca prag şi pentru admiterea la bacalaureat a absolvenţilor liceelor.

Astfel, absolvenţii liceelor care au obţinut nota medie de absolvire a liceului mai mică decât 6, primesc un certificat de absolvire a liceului în care este indicată nota medie de absolvire, şi cu care se pot prezenta pentru a se înscrie la colegii sau la unele şcoli de meserii. Numai după absolvirea unui colegiu elevii respectivi pot continua studiile la o facultate corespunzătoare profilului colegiului absolvit.


Menţionăm că în această situaţie nu este limitat dreptul elevului de a se înscrie la o facultate. Anume cei care au absolvit liceul cu nota medie cuprinsă între 5 şi 6 se înscriu la colegiul dorit (cu un termen redus), iar după absolvire, în dependenţă de nota medie obţinută, pot să concureze la facultatea respectivă. După cum am menţionat mai sus, trecerea clasei a IX-a de la gimnaziu la liceu va avea drept consecinţă o schimbare considerabilă pentru calitatea pregătirii intelectuală şi ştiinţifică a absolvenţilor liceelor.

În ceea ce priveşte pragul de 6 puncte pentru admiterea absolvenţilor gimnaziilor la licee, precum şi pentru admiterea absolvenţilor liceelor la examenele de bacalaureat, el constituie cel mai eficient instrument prin care elevii sunt impuşi să muncească întreaga perioadă de studii pentru depăşirea acestui prag.

Sergiu Miron, doctor în matematică, profesor

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md