Social

Cum se fac bani din catastrofa de la Cernobîl

Numărul acestora este însă mult mai mare, din cauza excursiilor clandestine pe care le organizează ghizii locali, stalkerii profesionişti, relatează portalul Bigness.ru.

În cadrul excursiei oficiale, turiştii vizitează binecunoscutul sarcofag, după care ajung în oraşul părăsit Pripyiati. Deşi pătrunderea în acea zonă pentru o scurtă perioadă de timp nu afectează sănătatea, înainte de excursie, vizitatorii trebuie să semneze o hârtie potrivit căreia administraţia nu este responsabilă de o eventuală înrăutăţire a sănătăţii lor.

Vizitele sunt organizate de Administraţia Zonei, instituţie subordonată Ministerului Situaţiilor de Urgenţă din Ucraina.

140 de dolari pentru o excursie extremă

Interesul pentru rămăşiţele catastrofei de la Cernobîl a crescut semnificativ în întreaga lume după lansarea şi răspândirea jocului pe calculator "Stalker" (în traducere, călăuza). Lumea din joc şi, parţial, firul epic, sunt construite pe baza obiectelor şi evenimentelor reale: staţia atomo-electrică, oraşul Pripyati. Jocul "STALKER: Shadow of Cernobyl" a fost realizat de ucraineni în 2007.

Astfel, o mare parte dintre vizitatori preferă călătoriile extreme în cele mai interesante porţiuni ale zonei, în afara turului standard şi aleg excursiile pe nişte teritorii apocaliptice. Acest fenomen se numeşte "stalkerstvo", Stalkerii profesionişti îi introduc pe turişti ilegal în aceste locuri contra unei sume de aproximativ 140 de dolari.

Emisiile radioactive nu sunt singurul pericol al acestor călătorii. Stalkerii fac tot posibilul să evite întâlnirile cu oamenii de pază şi preferă să se deplaseze prin păduri, care au ajuns să fie stăpânite de haitele de lupi, de mistreţi râşi, urşi şi lilieci. Turiştii pot întâlni acolo chiar şi specii mai rare precum vidra, bursucul, ondatra, calul lui Prjevalski.

Iar ca atmosfera să fie mai înfricoşătoare, în regiune lipseşte semnalul la telefoanele mobile.

Copia tragediei

Pe 26 aprilie 2011, la 25 de ani de la catastrofă, autorităţile intenţionează să inaugureze un parc turistic memorial pe teritoriul Cernobîlului, care va fi o copie în miniatură a nucleului de risc.

Parcul va fi împărţit pe sectoare şi va cuprinde 94 de localităţi care au fost grav afectate de explozie. Obiectivul turistic va fi amplasat pe o suprafaţă de 5 hectare, la o distanţă de 17 kilometri de staţia atomo-electrică.

EVZ

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *