Opinii și Editoriale

Cum se fac stirile de top

Ziarele online si portalurile de stiri se fac pentru omul grabit. Sta acest om grabit in holul unui hotel, intr-o gara sau aeroport, in avion sau in tren si vrea sa afle ce s-a mai intamplat nou in tara sa ori in lume. Deschide pagina web si incepe a „frunzari” stirile. Bineinteles, importanta si noutatea stirii o stabileste dupa titlu. Un titlu obisnuit, fara „intriga”, nu te incita la lectura stirii.

Omul grabit citeste doar stirile cu titluri „incitante”. De exemplu, o stire cu titlul „Primarul general Chirtoaca si porumbeii” nu va atrage multi cititori grabiti; in schimb alt titlu – ca, de exemplu, „Porumbeii s-au gainatat pe primarul general Chirtoaca” – va fi citit, cu siguranta, chiar daca utilizatorul grabit risca sa scape trenul sau avionul.

Odata cu aparitia Internetului – implicit, a presei electronice – s-a modificat si conceptul traditional de stire de presa. Pana la Internet o stire buna presupunea respectarea unei structuri si raspunsul obligatoriu la cele cateva intrebari sacramentale: cine, ce, unde, cand, cum, de ce? Plus, bineinteles, prezenta – de asemenea, obligatorie – a surselor! La toate acestea se mai adauga cunoasterea gramaticii si anumite abilitati stilistice. Astazi, lucrurile s-au schimbat si in presa de pe Internet nu mai conteaza structura stirii, sursele, gramatica, ci doar operativitatea si titlul. Principalul e sa dai primul stirea si – la fel de important – sa-i gasesti un titlu bun (intrigant, haios). Practica demonstreaza ca respectarea acestor doua conditii garanteaza succesul stirii. „Succesul” in cazul dat e asigurat de „traficul” mare, de numarul mare de accesari. Cu cat stirea a fost „vizitata” de mai multi „utilizatori” grabiti, cu atat ea e considerata mai buna si devine „de top”.

Citesc ieri, pe Internet, o stire cu un titlu naucitor: „Frunza i-a trimis pe rusi la plimbare!”. Inca nu stiam cine-i acest legendar Frunza, dar ii zic: bravo!, bine ca s-a gasit un romanas de al nostru sa le mai taie rusilor pofta imperiala de a face doar ceea ce vor ei! Incep a citi si aflu ca „Viorel Frunza este primul fotbalist moldovean care a refuzat un contract in Rusia din cauza ca echipa i-a pus conditia sa fie legitimat ca jucator rus!”. Entuziasmul meu un pic se tempereaza, dar, zic, nici atat nu-i putin: a refuzat si nu a vrut sa se legitimeze ca rus! E ceva, totusi. Citesc mai departe si cota entuziasmului meu coboara spre zero, fiindca aflu ca e vorba de o echipa din divizia a doua, Dinamo Breansk (un fel de Juventus Bumbata). Iata cum explica Frunza: „Am fost cautat de o persoana din conducerea clubului Dinamo Breansk. Mi s-a propus un contract bun, dar sa renunt la cetatenia moldoveneasca. Am refuzat, pentru ca imi doresc sa joc la echipa nationala a Moldovei”. Acum ati inteles cum „Frunza… i-a trimis pe rusi la plimbare”?!

Desi in finalul stirii se precizeaza ca asemenea situatii apar din cauza ca in Rusia e interzisa cetatenia dubla si ca toti fotbalistii moldoveni legitimati in campionatul rusesc ca jucatori rusi risca sa nu mai joace pentru nationala RM, faptul nu mai conteaza. Scopul a fost atins – utilizatorul grabit a „vizitat” stirea. Mai are vreo importanta ca, dupa ce „a vizitat-o”, simtindu-se prostit ziua in amiaza mare, el ii injura, solidar, si pe autorul ei, si pe patronul portalului?! Ziaristica online nu mai e o meserie, cum e cea „pe hartie”, ci o arta, iar arta, precum se stie, cere sacrificii. Numai ca trebuie sa precizam cine-s victimele: cei injurati sau cei care injura?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *