Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2018, ora 05:46

Cum se face pâinea „Franzeluța”: Ingredientele naturale și tradițiile reprezintă adevărate valori pentru cea mai mare fabrică de panificație din țară

Marime Font

Pentru moldoveni, pâinea nu este doar un aliment sățios, ci și o hrană spirituală. Indiferent de formă, compoziţie sau denumire, pâinea rămâne un simbol al elementelor primordiale, precum este apa, focul și pământul. Despre cum este să hrănești o țară întreagă, cum s-au schimbat preferințele moldovenilor de-a lungul vremii și cum se face o pâine sănătoasă, am discutat cu Svetlana Caraman, tehnolog principal al celui mai mare combinat de panificație din R. Moldova, „Franzeluța”.

 - Doamnă Caraman, „Franzeluța” este cea mai mare întreprindere de acest tip din R. Moldova, cu o istorie de 70 de ani în spate. Care sunt provocările activității în domeniul panificației?
- În industria de panificație, fiecare producător ține să cucerească oamenii prin gustul și calitatea preparatelor. Să atragi de partea ta un cumpărător este o muncă intensă și de îndelungată. Toți membrii echipei combinatului „Franzeluța” depun o muncă enormă pentru a realiza acest obiectiv. Cred că eu, în calitate de tehnolog şi, totodată, de client, pot afirma că facem cea mai gustoasă și sănătoasă pâine. E adevărat că, pe parcursul anilor, gustul și preferințele consumatorilor s-au schimbat semnificativ. Astăzi există mai multe opțiuni și alternative, care le permit oamenilor să facă alegerea dorită în mediul concurențial existent. Indiferent de circumstanțe și timpuri, prioritatea noastră dintotdeauna a fost să oferim consumatorilor produse de calitate, sănătoase, sățioase și delicioase.

2018 este anul pâinii de secară

- Cum s-au schimbat preferințele moldovenilor faţă de „pâinea cea de toate zilele”?
- În ultima vreme, observ tendința moldovenilor de a se întoarce la tot ce înseamnă natural și sănătos. Cu siguranță, cetățenii R. Moldova și-au educat gusturile și se preocupă de alimentație. De exemplu, odată cu timpul, consumatorii noștri au redus consumul de pâine albă în favoarea altor produse.

- În acest context, cum se orientează combinatul „Franzeluța” pe piață, pentru a satisface curiozitatea și necesitățile consumatorilor?

- Deoarece anul 2018 a fost declarat anul pâinii de secară, accentul major al întreprinderii este orientat îndeosebi spre producerea acestui tip de pâine. De altfel, „Franzeluța” este unicul producător din țară care face pâine pe bază de maia naturală.

„Un produs în care am pus foarte mult suflet”

- Produsele din secară, marca „Franzeluța”, sunt printre cele mai bine vândute. Căror factori se datorează acest mare interes al consumatorilor?
- Pâinea noastră de secară reprezintă un produs în care am pus foarte mult suflet și a cărei pregătire necesită mai multă muncă și mult timp. Aceasta a devenit populară în rândul consumatorilor, datorită beneficiilor ingredientelor, dar și a cantității reduse de drojdii de panificație, de până la cinci-şapte ori mai mică în comparație cu alte produse. În plus, produsele din făină de secară conțin mai puțin gluten, sunt o sursă bogată de minerale, antioxidanți, fibre și vitamine. Gustul pâinii de secară este unul intens, întrucât adăugăm și semințe de chimen, floarea-soarelui, nucă grecească, fructe uscate și alte ingrediente.

- Pâinea de secară ne ferește și de kilogramele în plus?

- Da! Această pâine este mult mai „blândă”, ca să zic așa, în raport cu silueta noastră. Produsele obținute din făină de secară au proprietăți nutritive superioare celor obținute din făină de grâu. Acesta este motivul pentru care pâinea de secară este mai recomandată decât cea clasică, din făină de grâu rafinată albă, sau cea din făină integrală de grâu. Este bine de știut că pâinea fabricată doar din făină de secară nu crește în volum, este dură, iar miezul este lipicios. De aceea e necesar să amestecăm secara cu alte cereale, dar acest lucru nu înseamnă că pâinea nu are valoare nutritivă.

Secretele pâinii „Franzeluța”

- Ne puteți dezvălui câteva secrete din procesul de producere a acestei pâini?
- Unul din secretele noastre este opărirea făinii. Opărim făina de secară și mai folosim un ingredient important: malțul de secară. Acesta oferă culoare și aromă. Este important că nu utilizăm coloranți, intensificatori de gust și arome. Timpul în care se prepară pâinea de secară ajunge până la 15 ore, în comparație cu o pâine de făină albă, care se face în două-trei ore. Ne place să păstrăm tradițiile și să lucrăm așa cum făceau și bunicile noastre: cu fermentare naturală, cu maia naturală, cu dospire naturală. Aceasta este cea mai mare valoare la care tehnologii noștri țin foarte mult. Mai mult, ingredientele naturale se înscriu în direcția strategică a combinatului de panificație „Franzeluța”. Din acest motiv, promovăm alimentația sănătoasă, iar sortimentul pâinii de secară este unul destul de variat. Producem zece feluri de pâine de secară: Riga, Borodinskii, Tallinn, Praga, Krakow, Livadia, Nucușor, Dacia, Columna, Nistru.

- Ce alte tehnologii și ingrediente folosiți pentru a crește calitatea produselor?

- Punem accent pe folosirea prospăturilor naturale pe bază de culturi pure, adică bacterii acidolactice. Acestea se obțin printr-o tehnologie foarte complicată. Importăm culturile în stare deshidratată sub formă de pulbere, apoi le dezvoltăm în condiții de laborator până la cantități enorme pentru a le introduce în producere. Prospăturile naturale sunt niște organisme vii care necesită foarte multă atenție, monitorizare pentru a folosi, mai apoi, cât mai puțină drojdie de panificație, având la bază drojdiile naturale.

„În ultimii ani, am trecut printr-o dezvoltare uluitoare”

- Astăzi, tot ce este mai sănătos este și mai scump…
- O pâine de secară va fi mai scumpă decât una din grâu, dar nu exagerat de scumpă. Prețul produselor noastre rezultă din următoarele criterii: procesul tehnologic de lungă durată și materiile prime de import.

- Știm că „Franzeluța” este adepta „etichetei curate”. De ce ați recurs la această practică?

- Într-adevăr, noi lucrăm cu eticheta curată. Acest lucru înseamnă că etichetăm toate ingredientele folosite și acesta a fost și este scopul nostru: ca toți consumatorii să își aleagă singuri produsul, în funcție de necesitățile și preferințele lor.


- Activaţi la această fabrică din 1986. Cum s-au schimbat lucrurile în acești 33 de ani în interiorul companiei?

- În ultimii ani, am trecut printr-o dezvoltare uluitoare. S-au procurat linii automate de producere a pâinii. Totul, începând cu dozarea și terminând cu felierea pâinii, se face automat. Am tins spre automatizare, tehnologizare și am obținut ceea ce ne-am dorit.

Dar dacă dragoste nu e, nici pâine bună nu mai e…

- Este dragostea cel mai important ingredient chiar și atunci când vorbim despre coacerea pâinii?
- Oricât de banală ar fi această afirmație, așa este. În unele momente, angajații îmi spun că nu a crescut aluatul, chiar dacă au respectat cantitățile și rețeta. Atunci le spun că a lipsit o bucățică de suflet în acel aluat.

- Pentru că așteptările consumatorilor sunt foarte mari față de o companie cu o experiență atât de bogată, simțiți că aveți şi o responsabilitate mult mai mare în ceea ce privește calitatea produselor fabricate?

- Cu siguranță, şi niciodată nu ne-am permis să comitem abateri. Combinatul „Franzeluța” dispune de un laborator acreditat în domeniul calității. Suntem certificați în sistemul de management ISO 22 000 și HACCP. Pe aceste două verigi se menține întreg procesul de control al calității. Materia primă este recepționată și aprobată numai de către colaboratorii laboratorului acreditat. Tot laboratorul controlează produsele finite și efectuează analiza bacteriologică și organoleptică.

Un articol de: Doina Stimpovschii Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)