Astăzi 12 August 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:24
Abonamente

Eveniment 24 Iulie 2016, ora 08:02    Din editia print

Cum se pregătesc autoritățile de marcarea celor 25 de ani de independență

Marime Font

În acest an, Republica Moldova marchează 25 de ani de la independență. Atât în Capitală, cât și în toată țara vor fi organizate un șir de evenimente de scurtă și de lungă durată. Ne-am propus în materialul următor să vedem care sunt cheltuielile pentru evenimentul din acest an în contextul unei crize economice de care vorbea însuși primul ministru al țării.

Ziua Independenței din acest an se amână pentru parlamentari. Deputații vor marca cei 25 de ani de independență ai Republicii Moldova cu două săptămâni mai târziu decât restul populației. Ședința solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Independenței va fi organizată la 9 septembrie curent și nu pe 27 august, din motiv că în această perioadă parlamentarii se vor afla în concediul de odihnă. Între timp, întreaga țară va marca cei 25 de ani de independență cu mare fast, chiar dacă prim-ministrul Pavel Filip, a recunoscut în cadrul mai multor ședințe că „guvernul lucrează în continuare în condiţii de criză economică şi socială”. Ca și în ceilalți ani, Ministerul Culturii organizează la data de 27 august, în Piața Marii Adunări Naționale, sărbătoarea consacrată Zilei Independenței Republicii Moldova. Ne-am întrebat care sunt cheltuielile evenimentului din acest an.

„Moldova-25”

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 292 din 14 martie 2016 „Cu privire la Comitetul Național pentru organizarea și desfășurarea acțiunilor consacrate sărbătorii a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, a fost aprobat Programul Național de acțiuni consacrate sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova „Moldova-25”. Conform documentului, autoritățile administrației publice centrale vor fi responsabile de realizarea acțiunilor din cadrul Programului național de acțiuni consacrate și vor asigura finanțarea lor din contul și limitele bugetelor acestora.

Aliona Strâmbeanu, șefa Direcţiei de arte profesioniste, învăţământ artistic şi industrii culturale de la Ministerul Culturii a spus că e prematur de anunțat detaliile organizării evenimentului, însă ministerul este în proces de lucru.

„Bugetul nu a fost bătut în cuie”

„Am anunțat recent concursul public de concept regizoral pe site-ul ministerului, respectiv urmează să aibă loc tendere pentru echipamentele tehnice și altele, conform planului de acțiuni din hotărârea guvernului. Acum suntem în proces de lucru foarte intens pentru implementarea acestui program dedicat celor 25 de ani pentru independență. Cu bugetul chiar nu vă pot oferi niciun detaliu. Lucrăm asupra conceptului, negociem cu artiști, iar bugetul nu a fost bătut în cuie”, a declarat șefa direcției. Potrivit Alionei Strâmbeanu, Ministerul Culturii are planificate anumite finanțe pentru acțiunile dedicate evenimentului „Moldova-25”, dar vor fi căutate și alte surse de la parteneri, pentru a realiza sărbătoarea.

Loading...


Totodată, responsabila de la minister a spus că au fost coordonate programele dedicate zilei de 27 august cu șefii secțiilor, cu direcțiile de cultură din teritoriu, astfel, ca în toată țara să fie organizat un program de activități din bugetele raionale.

25 de lampioane

Mihai Suruc, șeful Direcţiei cultură, turism, tineret şi sport din Consiliul Raional Leova a spus că de curând au început pregătirile pentru activitățile dedicate zilei de independență. Acestea urmează să înceapă în luna august, însă vor continua și în septembrie. „Cu această ocazie avem pregătite mai multe activități culturale. În data de 27 august vom organiza o paradă a costumului popular, la care vor fi prezentate toate colectivele artistice din raion. În acest sens, am făcut un deviz de cheltuieli și l-am înaintat către consiliul raional”, a declarat șeful direcției pentru ziarul TIMPUL.

Astfel, la parada portului popular din Leova vor participa 25 de primării, delegații și colective artistice din localitate. Pe parcursul zilei va fi amplasat la Leova un parc distractiv pentru copii. Totodată vor fi programate activități pentru tineri, competiții sportive și ciclism, iar la ora 22.00 vor fi aprinse și lansate 25 de lampioane.

„În alți ani nu se alocau bani pentru sărbătoarea de independență”

Potrivit lui Mihai Suruc, estimările bugetului pentru sărbătoarea de independență este de 15-16 mii de lei. „În alți ani nu se alocau deloc bani, și se organiza foarte modest, fiindcă nu avem surse financiare programate pentru acest eveniment. Anul acesta sperăm că vom primi bani de la consiliul raional. Vom înainta la consilieri să aprobe, de unde va fi, de unde nu, dar sărbătoarea trebuie să aibă loc. Nu cerem o sumă atât de mare, chiar dacă suntem conștienți de deficitul de buget. Avem programați ceva bani, nu pentru ziua de 27 și nu putem lua de la salarii. Suntem în căutare de agenți economici să ne mai dea câte un ajutor. Oamenii așteaptă să fie o sărbătoare senzațională, dar este greu de organizat când nu ai o bază materială”, a conchis Mihai Suruc.

Textul de Independență va fi prezent în instituțiile din Călărași

Dumitru Trifan, șeful Secției cultură din Consiliul Raional Călărași la fel a confirmat că în toate localitățile din raion vor fi organizate diverse activități consacrate sărbătorii. „Preconizăm să invităm deputați din primul Parlament care au votat independența. Avem din raion deputați care locuiesc aici. Am făcut un demers pentru Primăria orașului Călărași ca două străzi să fie redenumite în cinstea deputaților din primul Parlament. Totodată, toate cele șapte muzee și biblioteci din raion vor organiza anumite activități, discuții, invitați, scriitori care au avut lucrări dedicate sărbătorii date”, susține responsabilul. Potrivit acestuia, un moment important legat de această sărbătoare este demersul către toate primăriile ca să facă rost de textul de independență, care urmează să fie prezent în toate instituțiile de stat din raion. 

„Noi deja sărbătorim independența”

„Ținând cont de situația financiară care este acum, ne străduim să facem o sărbătoare care estimativ se va încadra între 10-12 mii de lei. Probabil vor fi cheltuiți mult mai mulți bani, dar atâția bani vor fi cheltuiți de la direcția cultură. Primăria Călărași a preconizat o sumă mai bunișoară, pentru că au preconizată o activitate pe toată ziua și seara cu focuri de artificii”, susține Dumitru Trifan. În raionul Călărași, ziua de independență a țării era marcată în fiecare an. „Poate nu era atât de fastuos în anii precedenți, că se sărbătorea timp de o zi, iar anul acesta noi practic deja sărbătorim. Avem hramuri în mai multe localități pe care le combinăm cu ziua de independență”, a afirmat responsabilul din cadrul Direcției cultură.

10 mii de lei pentru Independență

Valentina Stratan, specialist în sectorul tineret și sport din cadrul Primăriei Călărași a spus că în acest an se vor cheltui în jur de zece mii de lei pentru programul activităților din 27 august. „Ne dorim un program solemn și apoi cineva să aducă niște artiști, copii de la grădinițe vor avea programe de concert. Vrem să organizăm ceva mai deosebit pentru că sunt 25 de ani de la independență. Vom demara și concursul desenelor, „Țara mea la 25 de ani de independență”, care de altfel este organizat în fiecare an”, a declarat specialista din cadrul Primăriei.

100 mii de lei pentru sărbători

La Cimișlia va fi organizată sărbătoarea dedicată independenței țării împreună cu hramul localității, care este marcat pe 28 august. Astfel, în acest sens, vor fi alocate circa o sută de mii de lei pentru ambele sărbători, potrivit viceprimarului Florin Berejan. „Se presupune că vom avea o parte oficială de dimineață, un miting, depuneri de flori. Ne-am propus să facem o conferință între tineri și veterani. Toți veteranii merită atenție. Mulți dintre ei au luptat pentru independență și sunt veterani ai războiului din Afganistan. Nu știu de ce toată independența vine în urma unui conflict sau război”, a afirmat viceprimarul. Spre seară în centrul orașului va avea loc un program artistic cu invitați, vor fi și invitați din România. Responsabilul a menționat că anul acesta va fi organizat în premieră un open air (n.red.: eveniment în aer liber). „În fiecare an sărbătorim independența în orice împrejurare. Pe 28 este și hramul orașului și facem un buget comun pentru ambele sărbători – în jur de vreo 100 de mii. În fiecare an desfășurăm un program artistic și avem invitați delegați din orașele înfrățite din România, Belarus și Polonia. În alți ani am avut buget de 120 de mii”, a afirmat Florin Berejan.
Nu am găsit sumele cât este dispus să cheltuie autoritățile pentru sărbătoarea „Moldova-25”, însă în 2011 au fost cheltuiți peste 15 milioane de lei pentru organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi a 20 de ani de la proclamarea independenţei țării. Atunci banii au fost luaţi din fondul de rezervă al Guvernului şi de la sponsori.

„Cu ocazia sărbătorii din 27 august, preconizăm și un film documentar consacrat celor 25 de ani de independență. Totodată vor avea loc concursuri, anumite evenimente științifice și culturale sub același generic, care vor pune în valoare Cetatea Sorocii, Orheiul Vechi, Conacul Manuc Bey – cu referire la locații de patrimoniu. Ne propunem să organizăm foarte multe evenimente, inclusiv cele cu care vor fi organizate în PMAN, iar Ministerul Culturii este implicat în realizarea acestuia nu doar în PMAN. Ne dorim să facem ceva mai mult decât în alți ani, mai deosebit și de amploare”, a menționat Aliona Strâmbeanu șefa Direcţiei de arte profesioniste, învăţământ artistic şi industrii culturale de la Ministerul Culturii

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 12 August 2020, ora: 09:24

OPINIE Dodon, tentat să-și deseneze „victoria” după modelul Lukașenko?

Dodon, tentat să-și deseneze „victoria” după modelul Lukașenko?

În timp ce Putin și Dodon îl felicitau pe Lukașenko, la Minsk poliția bătea, gaza și aresta protestatarii ieșiți pe străzi, cu zecile de mii, pentru a denunța fraudarea masivă a alegerilor.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 12 August 2020, ora: 09:22

Renaşterea euro este efectul unui acord UE care a schimbat totul

Renaşterea euro este efectul unui acord UE care a schimbat totul

Soarta euro a cunoscut o schimbare seismică, scrie Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 12 August 2020, ora: 08:12

Accident horror pe traseul Chișinău-Soroca. Un camion a luat foc, iar o persoană ar fi decedat / VIDEO

Accident horror pe traseul Chișinău-Soroca. Un camion a luat foc, iar o persoană ar fi decedat / VIDEO

Potrivit primelor informații, trei camioane s-au ciocnit noaptea trecută, ioar unul dintre acestea a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 12 August 2020, ora: 08:05

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

În imagini se vede clar cum „producătorii” amestecă un lapte ieftin cumpărat din magazin cu apă, pentru a-l vinde ulterior ca „lapte de casă”.  

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 12 August 2020, ora: 05:58

10 întrebuințări ale castraveților care TE VOR UIMI

10 întrebuințări ale castraveților care TE VOR UIMI

Castravetii se pot transforma oricand intr-o gustare delicioasa. Dar stiai ca micutele legume pot preveni mahmureala sau pot curate chiuveta bucatariei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 12 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 15:47

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

„România infectează Italia cu basarabeni”, acesta este mesajul mai multor ziare importante din Italia, care au publicat, la începutul lunii august curent, mai multe articole despre corupția de la frontiera moldo-română, unde cetățenii R. Moldova ar fi lăsați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 14:48

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.”

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.” Foto: simbol

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a înregistrat un mesaj video în care a cerut susținătorilor să oprească protestele din mai multe orașe din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 14:05

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Rusia a dezvoltat "primul" vaccin contra coronavirusului, a afirmat, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin, într-o videoconferinţă cu membrii Guvernului, retransmisă la televiziune, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 13:33

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

Mai mulți tineri din Platforma DA și din Partidul Acțiune și Solidaritate au pichetat, ieri, Ambasada Republicii Belarus de la Chișinău, manifestând împotriva reprimării protestelor cu mii de oameni, în mare majoritate tineri, arestați la Minsk, Brest, Gomel și Grodno...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 13:31

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Mai mulți șoferi s-au plîns pe o rețea desocializare că nu pot ajunge la muncă din cauza traficului îngreunat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 11:18

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

Confruntarea dintre populația nemulțumită de rezultatul alegerilor și miliția lui Lukașenko a continuat și în noapte de 10 august.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 11 August 2020, ora: 10:28

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Grupul Hyundai-KIA a anuntat ca marca Hyundai sa devina una preponderent electrica.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 09:27

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Deputaţii PDM şi PSRM s-au întrunit, ieri-seara, la şedinţa coaliţiei de guvernare, cu participarea Premierului şi Preşedintelui ţării,.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 09:04

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Ultimul dictator din Europa și-a anunțat victoria la alegerile prezidențiale de duminică, 9 august. Deoarece mii de manifestanți din Belarus contestă rezultatul electoral, UE trebuie să facă totul pentru a ajuta societatea civilă să își decidă destinul .

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 11 August 2020, ora: 08:32

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

Dezvoltatorul Complexului Oasis Apartments anunță finalizarea fațadei! Anunțul a fost făcut într-un filmuleț pe facebook. Din imagini puteți observa finisajele exclusiviste, dar și terasele din sticlă. Lucrările executate impecabil sunt un nou motiv de mândrie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 August 2020, ora: 08:04

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

 Un incident armat lângă Casa Albă l-a făcut pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump să părăsească brusc conferinţa de presă la doar trei minute după ce o începuse luni, relatează marţi dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)