Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:24
Abonamente

Eveniment 24 Iulie 2016, ora 08:02    Din editia print

Cum se pregătesc autoritățile de marcarea celor 25 de ani de independență

Marime Font

În acest an, Republica Moldova marchează 25 de ani de la independență. Atât în Capitală, cât și în toată țara vor fi organizate un șir de evenimente de scurtă și de lungă durată. Ne-am propus în materialul următor să vedem care sunt cheltuielile pentru evenimentul din acest an în contextul unei crize economice de care vorbea însuși primul ministru al țării.

Ziua Independenței din acest an se amână pentru parlamentari. Deputații vor marca cei 25 de ani de independență ai Republicii Moldova cu două săptămâni mai târziu decât restul populației. Ședința solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Independenței va fi organizată la 9 septembrie curent și nu pe 27 august, din motiv că în această perioadă parlamentarii se vor afla în concediul de odihnă. Între timp, întreaga țară va marca cei 25 de ani de independență cu mare fast, chiar dacă prim-ministrul Pavel Filip, a recunoscut în cadrul mai multor ședințe că „guvernul lucrează în continuare în condiţii de criză economică şi socială”. Ca și în ceilalți ani, Ministerul Culturii organizează la data de 27 august, în Piața Marii Adunări Naționale, sărbătoarea consacrată Zilei Independenței Republicii Moldova. Ne-am întrebat care sunt cheltuielile evenimentului din acest an.

„Moldova-25”

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 292 din 14 martie 2016 „Cu privire la Comitetul Național pentru organizarea și desfășurarea acțiunilor consacrate sărbătorii a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, a fost aprobat Programul Național de acțiuni consacrate sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova „Moldova-25”. Conform documentului, autoritățile administrației publice centrale vor fi responsabile de realizarea acțiunilor din cadrul Programului național de acțiuni consacrate și vor asigura finanțarea lor din contul și limitele bugetelor acestora.

Aliona Strâmbeanu, șefa Direcţiei de arte profesioniste, învăţământ artistic şi industrii culturale de la Ministerul Culturii a spus că e prematur de anunțat detaliile organizării evenimentului, însă ministerul este în proces de lucru.

„Bugetul nu a fost bătut în cuie”

„Am anunțat recent concursul public de concept regizoral pe site-ul ministerului, respectiv urmează să aibă loc tendere pentru echipamentele tehnice și altele, conform planului de acțiuni din hotărârea guvernului. Acum suntem în proces de lucru foarte intens pentru implementarea acestui program dedicat celor 25 de ani pentru independență. Cu bugetul chiar nu vă pot oferi niciun detaliu. Lucrăm asupra conceptului, negociem cu artiști, iar bugetul nu a fost bătut în cuie”, a declarat șefa direcției. Potrivit Alionei Strâmbeanu, Ministerul Culturii are planificate anumite finanțe pentru acțiunile dedicate evenimentului „Moldova-25”, dar vor fi căutate și alte surse de la parteneri, pentru a realiza sărbătoarea.


Totodată, responsabila de la minister a spus că au fost coordonate programele dedicate zilei de 27 august cu șefii secțiilor, cu direcțiile de cultură din teritoriu, astfel, ca în toată țara să fie organizat un program de activități din bugetele raionale.

25 de lampioane

Mihai Suruc, șeful Direcţiei cultură, turism, tineret şi sport din Consiliul Raional Leova a spus că de curând au început pregătirile pentru activitățile dedicate zilei de independență. Acestea urmează să înceapă în luna august, însă vor continua și în septembrie. „Cu această ocazie avem pregătite mai multe activități culturale. În data de 27 august vom organiza o paradă a costumului popular, la care vor fi prezentate toate colectivele artistice din raion. În acest sens, am făcut un deviz de cheltuieli și l-am înaintat către consiliul raional”, a declarat șeful direcției pentru ziarul TIMPUL.

Astfel, la parada portului popular din Leova vor participa 25 de primării, delegații și colective artistice din localitate. Pe parcursul zilei va fi amplasat la Leova un parc distractiv pentru copii. Totodată vor fi programate activități pentru tineri, competiții sportive și ciclism, iar la ora 22.00 vor fi aprinse și lansate 25 de lampioane.

„În alți ani nu se alocau bani pentru sărbătoarea de independență”

Potrivit lui Mihai Suruc, estimările bugetului pentru sărbătoarea de independență este de 15-16 mii de lei. „În alți ani nu se alocau deloc bani, și se organiza foarte modest, fiindcă nu avem surse financiare programate pentru acest eveniment. Anul acesta sperăm că vom primi bani de la consiliul raional. Vom înainta la consilieri să aprobe, de unde va fi, de unde nu, dar sărbătoarea trebuie să aibă loc. Nu cerem o sumă atât de mare, chiar dacă suntem conștienți de deficitul de buget. Avem programați ceva bani, nu pentru ziua de 27 și nu putem lua de la salarii. Suntem în căutare de agenți economici să ne mai dea câte un ajutor. Oamenii așteaptă să fie o sărbătoare senzațională, dar este greu de organizat când nu ai o bază materială”, a conchis Mihai Suruc.

Textul de Independență va fi prezent în instituțiile din Călărași

Dumitru Trifan, șeful Secției cultură din Consiliul Raional Călărași la fel a confirmat că în toate localitățile din raion vor fi organizate diverse activități consacrate sărbătorii. „Preconizăm să invităm deputați din primul Parlament care au votat independența. Avem din raion deputați care locuiesc aici. Am făcut un demers pentru Primăria orașului Călărași ca două străzi să fie redenumite în cinstea deputaților din primul Parlament. Totodată, toate cele șapte muzee și biblioteci din raion vor organiza anumite activități, discuții, invitați, scriitori care au avut lucrări dedicate sărbătorii date”, susține responsabilul. Potrivit acestuia, un moment important legat de această sărbătoare este demersul către toate primăriile ca să facă rost de textul de independență, care urmează să fie prezent în toate instituțiile de stat din raion. 

„Noi deja sărbătorim independența”

„Ținând cont de situația financiară care este acum, ne străduim să facem o sărbătoare care estimativ se va încadra între 10-12 mii de lei. Probabil vor fi cheltuiți mult mai mulți bani, dar atâția bani vor fi cheltuiți de la direcția cultură. Primăria Călărași a preconizat o sumă mai bunișoară, pentru că au preconizată o activitate pe toată ziua și seara cu focuri de artificii”, susține Dumitru Trifan. În raionul Călărași, ziua de independență a țării era marcată în fiecare an. „Poate nu era atât de fastuos în anii precedenți, că se sărbătorea timp de o zi, iar anul acesta noi practic deja sărbătorim. Avem hramuri în mai multe localități pe care le combinăm cu ziua de independență”, a afirmat responsabilul din cadrul Direcției cultură.

10 mii de lei pentru Independență

Valentina Stratan, specialist în sectorul tineret și sport din cadrul Primăriei Călărași a spus că în acest an se vor cheltui în jur de zece mii de lei pentru programul activităților din 27 august. „Ne dorim un program solemn și apoi cineva să aducă niște artiști, copii de la grădinițe vor avea programe de concert. Vrem să organizăm ceva mai deosebit pentru că sunt 25 de ani de la independență. Vom demara și concursul desenelor, „Țara mea la 25 de ani de independență”, care de altfel este organizat în fiecare an”, a declarat specialista din cadrul Primăriei.

100 mii de lei pentru sărbători

La Cimișlia va fi organizată sărbătoarea dedicată independenței țării împreună cu hramul localității, care este marcat pe 28 august. Astfel, în acest sens, vor fi alocate circa o sută de mii de lei pentru ambele sărbători, potrivit viceprimarului Florin Berejan. „Se presupune că vom avea o parte oficială de dimineață, un miting, depuneri de flori. Ne-am propus să facem o conferință între tineri și veterani. Toți veteranii merită atenție. Mulți dintre ei au luptat pentru independență și sunt veterani ai războiului din Afganistan. Nu știu de ce toată independența vine în urma unui conflict sau război”, a afirmat viceprimarul. Spre seară în centrul orașului va avea loc un program artistic cu invitați, vor fi și invitați din România. Responsabilul a menționat că anul acesta va fi organizat în premieră un open air (n.red.: eveniment în aer liber). „În fiecare an sărbătorim independența în orice împrejurare. Pe 28 este și hramul orașului și facem un buget comun pentru ambele sărbători – în jur de vreo 100 de mii. În fiecare an desfășurăm un program artistic și avem invitați delegați din orașele înfrățite din România, Belarus și Polonia. În alți ani am avut buget de 120 de mii”, a afirmat Florin Berejan.
Nu am găsit sumele cât este dispus să cheltuie autoritățile pentru sărbătoarea „Moldova-25”, însă în 2011 au fost cheltuiți peste 15 milioane de lei pentru organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi a 20 de ani de la proclamarea independenţei țării. Atunci banii au fost luaţi din fondul de rezervă al Guvernului şi de la sponsori.

„Cu ocazia sărbătorii din 27 august, preconizăm și un film documentar consacrat celor 25 de ani de independență. Totodată vor avea loc concursuri, anumite evenimente științifice și culturale sub același generic, care vor pune în valoare Cetatea Sorocii, Orheiul Vechi, Conacul Manuc Bey – cu referire la locații de patrimoniu. Ne propunem să organizăm foarte multe evenimente, inclusiv cele cu care vor fi organizate în PMAN, iar Ministerul Culturii este implicat în realizarea acestuia nu doar în PMAN. Ne dorim să facem ceva mai mult decât în alți ani, mai deosebit și de amploare”, a menționat Aliona Strâmbeanu șefa Direcţiei de arte profesioniste, învăţământ artistic şi industrii culturale de la Ministerul Culturii

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)