Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Eveniment 24 Iulie 2016, ora 08:02    Din editia print

Cum se pregătesc autoritățile de marcarea celor 25 de ani de independență

Marime Font

În acest an, Republica Moldova marchează 25 de ani de la independență. Atât în Capitală, cât și în toată țara vor fi organizate un șir de evenimente de scurtă și de lungă durată. Ne-am propus în materialul următor să vedem care sunt cheltuielile pentru evenimentul din acest an în contextul unei crize economice de care vorbea însuși primul ministru al țării.

Ziua Independenței din acest an se amână pentru parlamentari. Deputații vor marca cei 25 de ani de independență ai Republicii Moldova cu două săptămâni mai târziu decât restul populației. Ședința solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Independenței va fi organizată la 9 septembrie curent și nu pe 27 august, din motiv că în această perioadă parlamentarii se vor afla în concediul de odihnă. Între timp, întreaga țară va marca cei 25 de ani de independență cu mare fast, chiar dacă prim-ministrul Pavel Filip, a recunoscut în cadrul mai multor ședințe că „guvernul lucrează în continuare în condiţii de criză economică şi socială”. Ca și în ceilalți ani, Ministerul Culturii organizează la data de 27 august, în Piața Marii Adunări Naționale, sărbătoarea consacrată Zilei Independenței Republicii Moldova. Ne-am întrebat care sunt cheltuielile evenimentului din acest an.

„Moldova-25”

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 292 din 14 martie 2016 „Cu privire la Comitetul Național pentru organizarea și desfășurarea acțiunilor consacrate sărbătorii a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, a fost aprobat Programul Național de acțiuni consacrate sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova „Moldova-25”. Conform documentului, autoritățile administrației publice centrale vor fi responsabile de realizarea acțiunilor din cadrul Programului național de acțiuni consacrate și vor asigura finanțarea lor din contul și limitele bugetelor acestora.

Aliona Strâmbeanu, șefa Direcţiei de arte profesioniste, învăţământ artistic şi industrii culturale de la Ministerul Culturii a spus că e prematur de anunțat detaliile organizării evenimentului, însă ministerul este în proces de lucru.

„Bugetul nu a fost bătut în cuie”

„Am anunțat recent concursul public de concept regizoral pe site-ul ministerului, respectiv urmează să aibă loc tendere pentru echipamentele tehnice și altele, conform planului de acțiuni din hotărârea guvernului. Acum suntem în proces de lucru foarte intens pentru implementarea acestui program dedicat celor 25 de ani pentru independență. Cu bugetul chiar nu vă pot oferi niciun detaliu. Lucrăm asupra conceptului, negociem cu artiști, iar bugetul nu a fost bătut în cuie”, a declarat șefa direcției. Potrivit Alionei Strâmbeanu, Ministerul Culturii are planificate anumite finanțe pentru acțiunile dedicate evenimentului „Moldova-25”, dar vor fi căutate și alte surse de la parteneri, pentru a realiza sărbătoarea.


Totodată, responsabila de la minister a spus că au fost coordonate programele dedicate zilei de 27 august cu șefii secțiilor, cu direcțiile de cultură din teritoriu, astfel, ca în toată țara să fie organizat un program de activități din bugetele raionale.

25 de lampioane

Mihai Suruc, șeful Direcţiei cultură, turism, tineret şi sport din Consiliul Raional Leova a spus că de curând au început pregătirile pentru activitățile dedicate zilei de independență. Acestea urmează să înceapă în luna august, însă vor continua și în septembrie. „Cu această ocazie avem pregătite mai multe activități culturale. În data de 27 august vom organiza o paradă a costumului popular, la care vor fi prezentate toate colectivele artistice din raion. În acest sens, am făcut un deviz de cheltuieli și l-am înaintat către consiliul raional”, a declarat șeful direcției pentru ziarul TIMPUL.

Astfel, la parada portului popular din Leova vor participa 25 de primării, delegații și colective artistice din localitate. Pe parcursul zilei va fi amplasat la Leova un parc distractiv pentru copii. Totodată vor fi programate activități pentru tineri, competiții sportive și ciclism, iar la ora 22.00 vor fi aprinse și lansate 25 de lampioane.

„În alți ani nu se alocau bani pentru sărbătoarea de independență”

Potrivit lui Mihai Suruc, estimările bugetului pentru sărbătoarea de independență este de 15-16 mii de lei. „În alți ani nu se alocau deloc bani, și se organiza foarte modest, fiindcă nu avem surse financiare programate pentru acest eveniment. Anul acesta sperăm că vom primi bani de la consiliul raional. Vom înainta la consilieri să aprobe, de unde va fi, de unde nu, dar sărbătoarea trebuie să aibă loc. Nu cerem o sumă atât de mare, chiar dacă suntem conștienți de deficitul de buget. Avem programați ceva bani, nu pentru ziua de 27 și nu putem lua de la salarii. Suntem în căutare de agenți economici să ne mai dea câte un ajutor. Oamenii așteaptă să fie o sărbătoare senzațională, dar este greu de organizat când nu ai o bază materială”, a conchis Mihai Suruc.

Textul de Independență va fi prezent în instituțiile din Călărași

Dumitru Trifan, șeful Secției cultură din Consiliul Raional Călărași la fel a confirmat că în toate localitățile din raion vor fi organizate diverse activități consacrate sărbătorii. „Preconizăm să invităm deputați din primul Parlament care au votat independența. Avem din raion deputați care locuiesc aici. Am făcut un demers pentru Primăria orașului Călărași ca două străzi să fie redenumite în cinstea deputaților din primul Parlament. Totodată, toate cele șapte muzee și biblioteci din raion vor organiza anumite activități, discuții, invitați, scriitori care au avut lucrări dedicate sărbătorii date”, susține responsabilul. Potrivit acestuia, un moment important legat de această sărbătoare este demersul către toate primăriile ca să facă rost de textul de independență, care urmează să fie prezent în toate instituțiile de stat din raion. 

„Noi deja sărbătorim independența”

„Ținând cont de situația financiară care este acum, ne străduim să facem o sărbătoare care estimativ se va încadra între 10-12 mii de lei. Probabil vor fi cheltuiți mult mai mulți bani, dar atâția bani vor fi cheltuiți de la direcția cultură. Primăria Călărași a preconizat o sumă mai bunișoară, pentru că au preconizată o activitate pe toată ziua și seara cu focuri de artificii”, susține Dumitru Trifan. În raionul Călărași, ziua de independență a țării era marcată în fiecare an. „Poate nu era atât de fastuos în anii precedenți, că se sărbătorea timp de o zi, iar anul acesta noi practic deja sărbătorim. Avem hramuri în mai multe localități pe care le combinăm cu ziua de independență”, a afirmat responsabilul din cadrul Direcției cultură.

10 mii de lei pentru Independență

Valentina Stratan, specialist în sectorul tineret și sport din cadrul Primăriei Călărași a spus că în acest an se vor cheltui în jur de zece mii de lei pentru programul activităților din 27 august. „Ne dorim un program solemn și apoi cineva să aducă niște artiști, copii de la grădinițe vor avea programe de concert. Vrem să organizăm ceva mai deosebit pentru că sunt 25 de ani de la independență. Vom demara și concursul desenelor, „Țara mea la 25 de ani de independență”, care de altfel este organizat în fiecare an”, a declarat specialista din cadrul Primăriei.

100 mii de lei pentru sărbători

La Cimișlia va fi organizată sărbătoarea dedicată independenței țării împreună cu hramul localității, care este marcat pe 28 august. Astfel, în acest sens, vor fi alocate circa o sută de mii de lei pentru ambele sărbători, potrivit viceprimarului Florin Berejan. „Se presupune că vom avea o parte oficială de dimineață, un miting, depuneri de flori. Ne-am propus să facem o conferință între tineri și veterani. Toți veteranii merită atenție. Mulți dintre ei au luptat pentru independență și sunt veterani ai războiului din Afganistan. Nu știu de ce toată independența vine în urma unui conflict sau război”, a afirmat viceprimarul. Spre seară în centrul orașului va avea loc un program artistic cu invitați, vor fi și invitați din România. Responsabilul a menționat că anul acesta va fi organizat în premieră un open air (n.red.: eveniment în aer liber). „În fiecare an sărbătorim independența în orice împrejurare. Pe 28 este și hramul orașului și facem un buget comun pentru ambele sărbători – în jur de vreo 100 de mii. În fiecare an desfășurăm un program artistic și avem invitați delegați din orașele înfrățite din România, Belarus și Polonia. În alți ani am avut buget de 120 de mii”, a afirmat Florin Berejan.
Nu am găsit sumele cât este dispus să cheltuie autoritățile pentru sărbătoarea „Moldova-25”, însă în 2011 au fost cheltuiți peste 15 milioane de lei pentru organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi a 20 de ani de la proclamarea independenţei țării. Atunci banii au fost luaţi din fondul de rezervă al Guvernului şi de la sponsori.

„Cu ocazia sărbătorii din 27 august, preconizăm și un film documentar consacrat celor 25 de ani de independență. Totodată vor avea loc concursuri, anumite evenimente științifice și culturale sub același generic, care vor pune în valoare Cetatea Sorocii, Orheiul Vechi, Conacul Manuc Bey – cu referire la locații de patrimoniu. Ne propunem să organizăm foarte multe evenimente, inclusiv cele cu care vor fi organizate în PMAN, iar Ministerul Culturii este implicat în realizarea acestuia nu doar în PMAN. Ne dorim să facem ceva mai mult decât în alți ani, mai deosebit și de amploare”, a menționat Aliona Strâmbeanu șefa Direcţiei de arte profesioniste, învăţământ artistic şi industrii culturale de la Ministerul Culturii

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)