Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Culinar.md 15 Octombrie 2016, ora 08:13

Cum se pregăteşte cea mai bună varză murată, în câţiva paşi simpli

Marime Font

Varză murată este unul dintre alimentele nelipsite de peste an în bucătăria românească, iar gospodinele o prepară în fiecare an, mai ales pentru a face sarmale. 

În tradiţia populară, varză se pune la murat între Sfântul Dumitru şi Sfântul Andrei, iar modul de a o pregăti este diferit, de la zona la zona.

În cazul în care vrei să ai de Crăciun sarmale pregătite cu varză murată de ţine, atunci ar fi bine să o pregăteşti la Sfântul Dumitru, iar dacă vrei să ţină şi până la Postul Paştelui, atunci o poţi pune de Sfântul Andrei.



Pentru a avea cea mai bună varză murată, trebuie să ai grijă ce alegi de la piaţă. În primul rând, această trebuie să fie coaptă bine şi îndesată, să aibă foile albe şi subţiri, pentru a face uşor sarmalele.

Saramură este la fel de importantă pentru a face cea mai bună varză murată. Ei bine, măsurarea cantităţilor se face pe cantar, căci dacă nu le respecţi, atunci varză se înmoaie şi devine mult prea sărată.

Toate gospodinele greşesc dacă pun VARZĂ MURATĂ aşa!

Foloseşte la fiecare 10 litri de apă 500 de grame de sare grunjoasă, pe care o poţi cumpără din orice magazin. Ai grijă să scrie pe pungă că este pentru murături şi că nu conţine iod.


Curată bine butoiul în care vei pune varză şi aşază apoi pe fundul lui câteva bucăţi de lemn. Peste acestea se adaugă crengi de cimbru, piper boabe şi mărar uscat.

După acest moment, curată şi taie morcovi, rădăcina de ţelină şi rădăcini de hrean. Acestea din urmă ajută varză să rămână tare pe parcursul iernii. Pune-le printre bucăţile de varză pentru a ţine mai mult.

În unele zone ale ţării, se aşază şi ştiuleţi de porumb pe fundul butoiului ori sfeclă roşie, iar atunci varză va capătă o nuanţă de roz.

Taie-i fiecărei căpăţâni de varză cotorul, scobeşte-o uşor şi asaz-o în butoi cu cotorul în sus. Între ele, adaugă condimente şi poţi pune puţină sare şi în cotor. Apasă bien, pentru a intră o cantitate mai mare de varză, apoi presează cu câteva pietre de rău şi acoperă butoiul cu un prosop, timp de două zile.

În acest timp, prepară saramură cu atenţie, pentru că toată sarea să se dizolve bine, iar apoi toarn-o peste varză. Pune un grătar de lemne peste ea, apoi pune capacul.
Primele zile după ce ai pus varză la murat sunt cele mai importante, căci trebuie să ai grijă să iei spumă care se formează cu o spumieră, apoi să foloseşti un furtun cu care să sufli în butoi.

Repetă în fiecare zi acest proces, iar după câteva zile, zeamă ar trebui să înceapă să se acrească.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul