Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Culinar.md 11 Octombrie 2016, ora 07:03

Cum se pun murăturile

Marime Font

E vremea murăturilor! Cămară capătă o atenţie specială în această perioada. Gospodinele adevărate fac iarnă car şi vara sanie. Toamna e cel mai bun moment pentru a pune murături, iar ceea ce contează cel mai mult nu este aspectul acestora cât gustul.

Există o serie de trucuri şi de reţete de murături, în funcţie de gospodină pe care o întrebi ori de regiunea ţării. Cea mai bună perioada pentru a te apucă de murături este sfârşitul lui septembrie până în primele zile din octombrie.

În primul rând, murăturile se ţin în borcane, şi nu în sticle sau butoaie de plastic. Înainte de a pregăti legumele pe care vrei să le pui la murat, trebuie să fierbi o saramură din apă rece şi sare grunjoasă. Ai nevoie de o lingură de sare rasă la un litru de apă rece. După al treilea clocot, lasă saramură la răcit timp de 10-15 minute. Abia apoi tornin saramură în legumele sau fructele aşezate în vase. Sarea grunjoasă românească, chiar dacă e mai scumpă, e cea mai bună în prepararea murăturilor.Una din întrebările pe care le pun gospodinele când se apucă de murături este cum se păstrează nutrienţii legumelor, iar majoritatea cred că anumiţi conservanţi sau cât mai multă sare ajută cel mai bine. E adevărat că sarea păstrează o parte din nutrienţi, însă mărarul verde este cel care face cu adevărat minuni. Pune o legătură de mărar în borcanul cu gogonele sau castraveţi pentru a da o aromă specială legumelor. Atenţie! Mărarul se pune pe fundul borcanului, după ce ai adăugat saramură.

Capacul borcanului, veşnică problema
După ce ai pus murăturile în borcane, acoperă-le cu celofan şi cu apoi cu un capac. Pune borcanele la fermentat timp de 2-3 săptămâni în cămară sau pe balcon (dacă temperatura de afară îţi permite asta). Nu deschide borcanul că să vezi cum sunt murăturile. Odată ce l-ai deschis, legumele vor intră în contact cu bacteriile din atmosfera şi se pot strică. Desfă borcanul numai atunci când vrei să consumi murăturile.

Secrete că să obţii gogonele murate perfecte
În primul rând, gogonelele se înjumătăţesc că să încapă în borcan şi să pătrundă în ele conservanţii naturali folosiţi. La gogonele se pun doar 3-4 foi de dafin la 2 kilograme. Tot în borcanul cu gogonele e bine să pui şi câţiva morcovi raşi şi o tulpină de hrean, pe lângă clasicul piper. Gogonelele se aşază intercalat (adică un strat de tulpină de rădăcina, un strat de murături, un strat de morcovi raşi şi tot aşa).

Castraveţii se pun la murat în saramură de oţet
Castraveciorii se pot pune împreună cu varză la murat, dar numai în saramură de oţet. Dacă pui separat câte un borcan cu varză şi castraveţi, atunci poţi folosi saramură simplă. Nu folosi oţet care conţine acid acetic artificial (uită-te pe ambalaj atunci când îl cumperi). Gogonelele, de pildă, nu se pun în oţet deoarece sterilizarea acestor legume se face la temperaturi foarte mari şi în acest proces se distrug enzimele şi vitaminele din legume.

Pe lângă foile de dafin, sare plus oţet (după caz) e bine să pui şi ghimbir ras cu piper. Conopidă nu va avea acel gust acru şi va fi uşor picantă. În plus, conopidă cu ghimbir este foarte bună pentru cardiaci.

Borcanele se sterilizează la cuptor
Dacă vrei să pui ardei iuţi la murat, întrucât aceştia sunt mai bogaţi în nutrienţi că toate legumele, sterilizează borcanele la cuptor (bagă borcanul la cuptor, pe o tavă metalică, şi da focul la 150 de grade pentru câteva secunde, iar apoi opreşte-l şi lasă-l să se răcească). 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul