Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 20 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 10 Ianuarie 2014, ora 16:40    Din editia print

Aici drepturile omului nu cântăresc nimicCum sunt chinuiți pacienții din instituţiile psihoneurologice din R. Moldova

Marime Font

Bătuţi cu bâtele sau alte obiecte, înghețați de frig pentru că sistemul de încălzire este în reparații, fără lenjerie de schimb, sunt nevoiți să doarmă câte doi pe un pat și nu sunt scoși la plimbare luni întregi. 

Vorbim despre condițiile în care trăiesc zeci de persoane aflate în instituțiile psihoneurologice din R. Moldova.

Acestea și multe alte încălcări au fost identificate de către reprezentanții Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM) după ce au efectuat vizite în șase instituții psihoneurologice aflate sub jurisdicția Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei din RM. Toate neregulile au fost incluse într-un raport. Potrivit acestuia beneficiarii nu au la dispoziţie produse de igienă personală – săpun, şampon, pastă şi periuţe de dinţi.În cadrul unei conferințe de presă directorul executiv al IDOM, Vanu Jereghi, a comunicat că au fost monitorizate internatele psihoneurologice pentru maturi din satul Cocieri, raionul Dubăsari, comuna Bădiceni, raionul Soroca, satul Brânzeni, raionul Edineţ şi internatul din municipiul Bălţi. De asemenea, au efectuat controale în casele-internat pentru copii cu deficienţe mintale pentru fete din oraşul Hânceşti şi pentru băieţi din oraşul Orhei.

Câteva femei îngrijesc de 20-25 de bărbați

Raportul prezintă că în toate instituțiile s-a depistat o insuficienţă de cadre. S-a mai constatat că nu este respectată apartenenţa gender, pentru că un grup de 20-25 de bărbaţi este îngrijit de câteva femei. În aceste instituţii nu se găseşte echipament pentru imobilizarea persoanelor violente. Acestea sunt legate cu cearşafuri pentru a se linişti.

Reprezentanții IDOM au observat că asistentele medicale au la îndemână medicamente psihotrope, în timp ce regulamentul prevede ca acestea să fie păstrate în safeuri sub control strict. Medicul psihiatru care era membru al echipei de monitorizare a remarcat că pacienţii sunt foarte pasivi şi a constatat că li se administrează tranchilizante în doze mari.

Dorm câte doi pe un pat cu o singură pernă și cu o plapumă

Conform datelor din raport, grupurile sanitare sunt într-o stare deplorabilă, cu mucegai, cu pereţii jerpeliţi. Într-o instituţie nu este apă caldă. Totodată, în Internatul psihoneurologic din mun. Bălţi beneficiarii uneori sunt culcaţi câte doi pe un pat, cu o singură pernă şi o plapumă. Tot în această instituție beneficiarii de sex masculin și feminin sunt cazați în același salon. Aici se întâlnesc și cazuri când unii beneficiari îi deposedează pe alții de pensii.

În Internatul psihoneurologic din Cocieri există un izolator cu un pat de fier unde sunt încarcerați pacienții. Iar această pedeapsă o aplică personalul inferior al instituției după bunul său plac.

23 de persoane cu 12 perechi de ciorapi și 4 perechi de chiloți

În Internatul psihoneurologic din Brânzeni umiditatea este prea mare. În această instituție, 12 persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză.

„Am constatat că beneficiarii nu au lenjerie intimă de schimb, pentru 23 de persoane erau 12 perechi de ciorapi şi 4 de chiloţi. Unii beneficiari au spus că nu au fost scoşi afară de mai bine de un an”, a mai subliniat Vanu Jereghi.

În Internatul psihoneurologic din Bădiceni s-a constatat că nu este destulă veselă pentru beneficiari. Aici erau doar 11 căni pentru 23 persoane, în timp ce infirmiera avea în dulap cutii cu mai multe căni noi.

În casele-internat din Orhei şi Hânceşti, deşi acestea sunt destinate minorilor, jumătate din beneficiari sunt maturi.
După ce acest raport a fost prezentat şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, conducerea ministerului a spus că va încerca să elimine neregulile.

Statul cheltuiește zilnic câte 100-150 de lei pentru întreţinerea unei persoane în instituţiile psihoneurologice.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul