Astăzi 24 Iunie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 23 Iunie 2018
Abonamente

a

 
 
 

Social 10 Ianuarie 2014, ora 16:40    Din editia print

Aici drepturile omului nu cântăresc nimicCum sunt chinuiți pacienții din instituţiile psihoneurologice din R. Moldova

Marime Font

Bătuţi cu bâtele sau alte obiecte, înghețați de frig pentru că sistemul de încălzire este în reparații, fără lenjerie de schimb, sunt nevoiți să doarmă câte doi pe un pat și nu sunt scoși la plimbare luni întregi. 

Vorbim despre condițiile în care trăiesc zeci de persoane aflate în instituțiile psihoneurologice din R. Moldova.

Acestea și multe alte încălcări au fost identificate de către reprezentanții Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM) după ce au efectuat vizite în șase instituții psihoneurologice aflate sub jurisdicția Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei din RM. Toate neregulile au fost incluse într-un raport. Potrivit acestuia beneficiarii nu au la dispoziţie produse de igienă personală – săpun, şampon, pastă şi periuţe de dinţi.În cadrul unei conferințe de presă directorul executiv al IDOM, Vanu Jereghi, a comunicat că au fost monitorizate internatele psihoneurologice pentru maturi din satul Cocieri, raionul Dubăsari, comuna Bădiceni, raionul Soroca, satul Brânzeni, raionul Edineţ şi internatul din municipiul Bălţi. De asemenea, au efectuat controale în casele-internat pentru copii cu deficienţe mintale pentru fete din oraşul Hânceşti şi pentru băieţi din oraşul Orhei.

Câteva femei îngrijesc de 20-25 de bărbați

Raportul prezintă că în toate instituțiile s-a depistat o insuficienţă de cadre. S-a mai constatat că nu este respectată apartenenţa gender, pentru că un grup de 20-25 de bărbaţi este îngrijit de câteva femei. În aceste instituţii nu se găseşte echipament pentru imobilizarea persoanelor violente. Acestea sunt legate cu cearşafuri pentru a se linişti.

Reprezentanții IDOM au observat că asistentele medicale au la îndemână medicamente psihotrope, în timp ce regulamentul prevede ca acestea să fie păstrate în safeuri sub control strict. Medicul psihiatru care era membru al echipei de monitorizare a remarcat că pacienţii sunt foarte pasivi şi a constatat că li se administrează tranchilizante în doze mari.

Dorm câte doi pe un pat cu o singură pernă și cu o plapumă

Conform datelor din raport, grupurile sanitare sunt într-o stare deplorabilă, cu mucegai, cu pereţii jerpeliţi. Într-o instituţie nu este apă caldă. Totodată, în Internatul psihoneurologic din mun. Bălţi beneficiarii uneori sunt culcaţi câte doi pe un pat, cu o singură pernă şi o plapumă. Tot în această instituție beneficiarii de sex masculin și feminin sunt cazați în același salon. Aici se întâlnesc și cazuri când unii beneficiari îi deposedează pe alții de pensii.

În Internatul psihoneurologic din Cocieri există un izolator cu un pat de fier unde sunt încarcerați pacienții. Iar această pedeapsă o aplică personalul inferior al instituției după bunul său plac.

23 de persoane cu 12 perechi de ciorapi și 4 perechi de chiloți

În Internatul psihoneurologic din Brânzeni umiditatea este prea mare. În această instituție, 12 persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză.

„Am constatat că beneficiarii nu au lenjerie intimă de schimb, pentru 23 de persoane erau 12 perechi de ciorapi şi 4 de chiloţi. Unii beneficiari au spus că nu au fost scoşi afară de mai bine de un an”, a mai subliniat Vanu Jereghi.

În Internatul psihoneurologic din Bădiceni s-a constatat că nu este destulă veselă pentru beneficiari. Aici erau doar 11 căni pentru 23 persoane, în timp ce infirmiera avea în dulap cutii cu mai multe căni noi.

În casele-internat din Orhei şi Hânceşti, deşi acestea sunt destinate minorilor, jumătate din beneficiari sunt maturi.
După ce acest raport a fost prezentat şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, conducerea ministerului a spus că va încerca să elimine neregulile.

Statul cheltuiește zilnic câte 100-150 de lei pentru întreţinerea unei persoane în instituţiile psihoneurologice.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iunie 2018, ora: 15:13

Cristina Balan i-a prezentat lui Donald Trump scrisorile de acreditare în calitate de ambasador al Moldovei

Cristina Balan i-a prezentat lui Donald Trump scrisorile de acreditare în calitate de ambasador al Moldovei

Ambasadorul Moldovei, Cristina Balan, a prezentat președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, scrisorile de acreditare, în cadrul unei ceremonii oficiale de la Casa Albă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iunie 2018, ora: 15:48

Vlad Plahotniuc alături de bursierii Fundaţiei Edelweiss: Suntem mândri de realizările lor, așa cum se mândresc și părinții și dascălii lor

Au fost răsplătiți pentru muncă, creativitate și inițiativă! Cei 100 de elevi selectați de Fundația lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss" în urma concursului "Burse pentru 100 de tineri" au primit diplome și premii bănești. Evenimentul, desfășurat într-o...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul