Actualitate

Cum sunt gazificati moldovenii

Cetatenii care au finantat de facto programul de gazificare a regiunilor rurale, azi nu pot sa-si restituie partea lor de investitie, deoarece drepturile de proprietate asupra retelelor construite de ei nu sunt recunoscute de catre oficialitatile moldovenesti. Si se produce inimaginabilul pentru o societate civilizata: anual, in afara de pretul consumului de gaze, proprietarii retelelor din Moldova achita in contul SA „Moldova-Gaz” aproape 30 mln. lei. Acest tarif este achitat pentru furnizarea gazelor prin retelele create din surse proprii.

Asa procedeaza si locuitorii din Hancesti care, desi au investit in retelele de gaze surse proprii, s-au trezit peste noapte ca acestea nu le mai apartin. Misterul „deposedarii” de aceste retele ale orasului Hancesti s-a produs atunci cand Alexantru Botnari, primarul din Hancesti, le-a vandut Companiei elvetiene „Rotalin Gaz”. Primarul are insa o explicatie si spune ca era corect sa „duca pe umeri” compania monopolista „Moldova-Gaz”, care, pana in 2006, s-a folosit de reteaua privata de gaze din Hancesti. Demersurile primariei Hancesti catre Ghenadie Abaschin, ex-directorul SA „Moldova Gaz”, de a incheia un contract de arenda pentru utilizarea retelelor de gaze au fost in repetate randuri ignorate. Primarul de Hancesti a explicat refuzul prin nedorinta companiei de a rambursa investitiile in retelele nou-construite din localitate.

Tranzactie legala sau ilegala?
Tranzactia din orasul Hancesti s-a realizat cu mare bucluc, iar in bugetul primariei au fost varsate 13 mln. lei, bani veniti de la „Rotalin Gaz”. In opinia lui Alexandru Botnari, investitiile sunt foarte necesare pentru reabilitarea infrastructurii orasului: „Datorita vanzarilor de retele, au fost reparate 14 centrale termice, o magistrala si au fost reparate… doua licee”. Pe de alta parte, primarul nu recunoaste ca o buna parte din contributia pentru constructia retelelor au avut-o si cetatenii de rand si refuza sa prezinte acte doveditoare despre proprietatea primariei asupra retelelor de gaze. De fapt, legea privind gazele lasa loc pentru interpretari la capitolul „proprietatea retelelor” construite din surse private. Dar chiar si dupa „tranzactia antimonopol”, la Hancesti continua o lupta de partizani pentru a scurge bani din retelele finantate de cetatenii nedreptatiti. Vorba e ca, la moment, retelele din orasul Hancesti sunt intretinute tehnic de catre „Cimislia-Gaz”. Filiala a racordat retelele la conductele de gaze, oferind consumatorilor certificate privind conditiile de exploatare tehnica. Consumatorii orasului Hancesti au achitat 380.000 lei, taxa de 200 de lei pentru fiecare gospodarie. Alexandru Botnari considera aceasta plata ilegala, odata ce exista deja un investitor care se obliga sa deserveasca retelele. Prin deservirea tehnica a gazoductelor, SA „Moldova-Gaz” a exploatat astfel proprietatea care nu ii apartine. „Fara a investi ceva, ei vor sa-si creeze profituri”, zice primarul. Printr-o hotarare de guvern, retelele de gaze, indiferent de sursele de finantare, se transmit intreprinderii „Moldova-Gaz” la deservire tehnica. Experti de la IDIS „Viitorul” sunt de parerea ca daca „Moldova-Gaz” deserveste tehnic retelele, ea deja pretinde la bunurile respective.
 

Bani spalati, consumatori inselati
In Hancesti, unele companii au stabilit preturi exagerate pentru lucrarile de constructie a retelelor. Primarul spune ca s-au comis numeroase incalcari din partea companiilor licentiate de catre Agentia Nationala pentru Reglementari in Energetica. In plus, unele dintre acestea, nu au oferit consumatorilor bonuri de plata. Bunaoara, „Garant Lux Gaz” SRL a acumulat 260.000 lei, uitand sa ofere consumatorilor bonuri de plata. Maria Curca, o locuitoare din Hancesti, se indigneaza de faptul ca a trebuit sa achite 3.500 lei pentru constrictia retelelor, dar nu a primit bonul de plata si nu a semnat un contract cu respectiva companie.

Donatorii si populatia platesc, iar „Moldova-Gaz” inventeaza tarife
Ministerul Economiei a declarat ca, pana la momentul de fata, prin intermediul Programului „Satul Moldovenesc”, s-a reusit gazificarea a peste 900 de localitati. Lungimea totala a gazoductelor este de 5000 km, valoarea investitiei depaseste un miliard de lei. Potrivit rapoartelor Fondului de Investitii Sociale (FISM), care a finantat 15% din retele, 70 mln. lei au fost investite in constructia a 720 km de gazoducte. Drept rezultat, au fost inregistrate aproape 300 de asociatii de gaze care au intermediat lucrarile dintre simplul cetatean si companiile de gazificare. Bunaoara, in satele Manta si Crihana Veche din raionul Cahul aceste asociatii s-au confruntat cu filiala „Cahul-Gaz” si cu Oficiul Teritorial Cadastru pentru a-si dobandi dreptul de proprietate asupra retelelor construite din surse proprii si contributii ale FISM. Potrivit FISM, contributia comunitatilor respective s-a estimat la circa 12 mln. lei. Pana in prezent, asociatiile de gaze nu-si pot gestiona retelele si nici nu au beneficiat de o recompensa, se revolta Ion Neagu, primarul s. Manta. Asociatia a incercat, de nenumarate ori, sa obtina titlul de proprietate, insa acest lucru inca nu i-a reusit, chiar daca, printr-o hotarare a sa privind transmiterea retelelor de gaze, guvernul a obligat primariile sa le ia la evidenta, ca ulterior sa le transmita spre deservire SA „Moldova-Gaz”. La fel, fostul Minister al Energeticii se obliga sa monitorizeze executarea hotararii, insa acest lucru nu s-a realizat intocmai. In gestiunea „Moldova-Gaz” au nimerit majoritatea retelelor, cu exceptia celor din localitatile unde acestea au fost vandute de catre primarie altor companii de distributie a gazelor.
 

Alexandru Stanca de la Directia de energetica din cadrul Ministerului Economiei si Comertului a comunicat ca, in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr. 597 din 2008, a fost efectuata inventarierea retelelor de gaze, proprietate publica, construite integral sau partial de la bugetul de stat si bugetele locale, si retelele de gaze, proprietate „neindentificata”. Ca urmare, va fi efectuata reevaluarea acestor retele. Totodata, se examineaza crearea unui mecanism de legiferare a dreptului de proprietate asupra gazoductelor prin care cetatenii vor putea sa-si preia titlul de proprietate asupra retelelor proprii. Aceasta initiativa va mai dura ceva timp, deoarece reevaluarea retelelor de abia urmeaza sa aiba loc. Intre timp, posibilitatea de a beneficia de dreptul asupra lor ramane doar pe hartie. „Cetateanul a finantat constructia gazoductului fara a primi titlul de proprietate, de aceea este necesara elaborarea metodologiei necesare care sa-l puna in acest drept. Obtinand titlul de proprietate, asociatiile de gaze vor putea vinde bunurile titularilor de licenta”, a mentionat Stanca.
 

„Solutia optima este ca asociatiile locale de gaze sa preia rolul de intermediere intre intreprinderea monopolista si consumator, si astfel ar deveni posibila reducerea facturarii acestui consumator prin eliminarea tarifului de distributie. Cetatenii nu beneficiaza nici de dreptul de proprietate asupra bunurilor construite din bani proprii, nici de costuri mai mici pentru gazele consumate”, mentioneaza expertul Victor Parlicov. El este de parerea ca veniturile anuale ale asociatiei locale de gaze, provenite de la distributia de gaze catre locuitorii satului, s-ar estima la cel putin 200.000 lei.
 

Cum se scot banii
Gospodariile casnice au consumat in anul precedent peste 300 mln. m3 de gaze. Luandu-se in considerare tariful de cca 370 lei pentru mia de metri cubi la furnizarea gazelor naturale catre gospodariile casnice, precum si faptul ca 25% din retelele totale de gaze apartin populatiei, anual, cetatenii achita un cost suplimentar de circa 30 mln. lei catre SA „Moldova-Gaz” (studiu al IDIS „Viitorul”). Expertul Victor Parlicov sustine ca acest tarif suplimentar este o ilegalitate, deoarece retelele trebuiau construite de catre „Moldova-Gaz”.
 

Natalia Ghilascu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *