Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Moldova 8 Iunie 2015, ora 08:45    Din editia print

Cum va avea loc reconfigurarea coaliției de guvernare după alegerile locale?

Marime Font

Foto: jc.md

Liberalii se arată sceptici, comuniștii glumesc, liberal-democrații acuză, iar democrații admit o coaliție în orice format.

Crearea unei noi coaliții de guvernare în RM după alegerile locale din 14 iunie, despre care se vorbește tot mai intens în ultimul timp, este cel mai probabil un discurs preelectoral. Deşi realmente respectiva schimbare pare a fi singura șansă de salvare a guvernării proeuropene care, după Scandalul Miliardului, își pierde electoratul în beneficiul partidelor aflate la cheremul Moscovei, deocamdată acest lucru pare a fi imposibil. La aceste concluzii am ajuns, după ce am discutat cu reprezentanții partidelor care ar putea face parte din eventuala „noua alianță”.


Ghimpu: „Au aruncat zvonul pentru a amăgi electoratul”

După ce Voronin a anunţat zilele trecute la o televiziune că Filat și Ghimpu ar pune la cale, în mare taină, formarea unei noi alianțe de guvernare, liberalii infirmă categoric acest lucru. PL consideră că PLDM şi PD fac astfel un joc politic înainte de alegeri, pentru a se spăla pe mâini în fața electoratului dezamăgit de formarea coaliției minoritare dintre cele două formațiuni. „Dacă vroiau o alianţă cu noi, o făceau de la început. Dar acum au aruncat acest zvon pentru a amăgi electoratul şi a ademeni alegătorii care au pierdut încrederea în ei”, consideră Mihai Ghimpu. De aceeași părere este și vicepreședintele PL, Anatol Șalaru: „PLDM și PD încearcă să dreagă busuiocul în campania electorală, după ce au pierdut în urma coabitării lor cu PCRM şi a scandalului de la BEM”. Șalaru ne asigură că, dacă se va ajunge la discuții despre o posibilă coaliție PLDM-PD-PL, liberalii vor cere neapărat o anchetă corectă în Scandalul Miliardului. „De fapt, ei ar trebui să fie cei interesaţi de a ne aduce pe noi la guvernare şi de a respecta condiţiile noastre, pentru că RM nu are viitor cu venirea lui Dodon la putere la următoarele alegeri. Dar dacă se demonstrează că Filat este implicat în cazul BEM, noi nu vom merge în alianţă cu PLDM. Nu vom accepta nici guvernul Gaburici, care e de râsul curcilor”, afirmă Șalaru.
Carpov: „Cred că e mai posibilă o alianță cu PCRM”

În cazul reconfigurării alianței de guvernare, PLDM și PD nu vor avea nevoie de doi deputați neafiliați, consideră Eugen Carpov, membru al Partidului Popular European din Moldova (PPEM), referindu-se la el și la liderul formațiunii respective, Iurie Leancă. Totuşi, Carpov consideră că pentru PLDM și PD ar fi mai convenabil să formeze o nouă coaliție majoritară cu PCRM. „Astăzi, alianţa este nefuncţională și practic nu adoptă legi. Parlamentul nu se va întruni timp de două săptămâni, pentru că nu are proiecte de adoptat. Comuniştii nu votează proiectele propuse de PD şi PLDM, iar aceștia nu susțin actele prezentate de PCRM. Cu toate acestea, nu exclud că cei care se simt cu musca pe căciulă, pentru a evita alte complicații, vor căuta o reconfigurare a alianței anume cu PCRM, din simplul motiv că Voronin nu le va cere pedepsirea vinovaţilor în cazul BEM sau adusul miliardului înapoi. Ei vor solicita să-şi pună oamenii lor în guvern. Astfel, harbuzul va deveni funcţional, deşi cu siguranţă nu va avea nimic în comun cu adevăratele valori europene”, punctează Carpov.


Reșetnicov: „PCRM are oameni în toate partidele și va guverna țara”

Mai rezervați se arată comuniștii, care nu infirmă, nici nu confirmă posibilitatea aderării PCRM la o nouă coaliție de guvernare, ci caută să uziteze declarații populiste. „Noi nu facem parte din alianțe și nu examinăm problema reconfigurării acestora. Ne dorim doar ca puterea să se întoarcă cu faţa spre problemele ţării”, spune comunistul Oleg Reidman. În schimb, colegul său, Artur Reșetnicov face declarații trăsnet în această privinţă. Mai întâi, el afirmă că „țara are nevoie de o reconfigurare pentru popor și fără partide”. Apoi declară că, după locale, RM va fi guvernată doar de PCRM, pentru că „avem oameni în toate partidele, inclusiv la liberali”. În cele din urmă, Reşetnicov adaugă hotărât: „Ceea ce nu vedeţi acum, o să vedeţi pe urmă”.


Streleț: „De vină e egoismul PL și exploatarea situaţiei de către PD”

Poziţia reprezentanților PLDM și PD, fără de care în prezent e practic imposibilă formarea unei coaliții de guvernare, ne face să credem că deocamdată reconfigurarea puterii se limitează doar la nişte zvonuri. Deși nu există o decizie oficială a PLDM privind constituirea unei noi alianţe, consideră Valeriu Streleț, vicepreședintele PLDM, această mişcare pe scena politică moldovenească este strict necesară, deoarece situația actuală creează confuzie şi instabilitate. Pe de o parte, Streleţ spune că riscul revenirii stângii la guvernare poate fi evitat doar prin crearea unei majorităţi certe proeuropeane, care poate fi construită doar cu PL. Pe de altă parte, el susține că liberalii sunt „un partid egoist, nesistemic şi incapabil de a participa la guvernare în adevăratul sens al cuvântului, care nu doresc să-și asume unele responsabilități”.

„După ce PL a dat dovadă de un egoism politic cras și de iresponsabilitate în momentul când a fost votat guvernul minoritar, ei acum încearcă să otrăvească la maximum relaţia noastră cu ei. Ei preferă să ardă casa de dragul voturilor, pe care speră să le obțină de la noi, profitând de situația confuză de pe scena noastră politică. Situaţia nu e simplă, deoarece ei invocă la nesfârşit pretenţii sterile şi ne dau de înţeles că nu se vor băga la guvernare sau vor ezita foarte mult... Cât ţine de comunişti, cred că nimeni din PLDM nu ar propune și nici nu ar accepta o astfel de alianță”, adaugă Streleţ.

Faptul că actuala putere scârțâie din toate încheieturile ni-l demonstrează și atitudinea lui Streleț față de PD. „Abordarea democraţilor nu este mai demnă. Fiind un fel de mediator între noi și stânga, ei au iluzia că dețin pârghiile în mână. Ei exploatează această situaţie şi refuză să coalizeze cu PL, invocând că opțiunea liberalilor pentru integrarea în NATO și unirea cu România contravin principiilor lor”.

Astfel, în opinia vicepreşedintelui PLDM, „egoismul şi iresponsabilitatea PL, dar și exploatarea acestei situaţii de către PD ne poate duce ţara la consecinţe foarte grave”. Cu toate acestea, el ne-a mai spus că deocamdată liberal-democraţii nu poartă negocieri cu PL și că declarațiile lui Voronin în acest sens sunt lipsite de temei: „Pe fonul unei campanii extrem de agresive a PL împotriva PLDM în campania electorală, când liberalii strigă la noi că suntem hoţi şi corupţi, nu-mi imaginez cum ar putea avea loc discuții între noi… Ceea ce spune dl Voronin, însă, nu mă interesează, căci el, când îi convine, declară una, când nu-i convine, spune alta”.


Diacov: „O nouă coaliție de guvernare este strict necesară”

Şi Dumitru Diacov, președintele de onoare al PD, este de părere că discuțiile despre crearea unei noi coaliții de guvernare poartă un caracter personal, după ce s-a dovedit că actuala putere este nelucrativă. Viitorul RM depinde, în opinia lui Diacov, mai întâi de rezultatul alegerilor locale. „Avem două partide fără majoritate, care formează coaliţia, şi unul care ba este la guvernare, ba nu este. Încă nu am definit dacă PCRM este în opoziţie sau la guvernare, dacă vine guvernul cu asumarea răspunderii şi un partid, care a votat guvernul, nici nu vrea să audă de discuţii. Oamenii care înțeleg această dificilă situaţie îşi spun punctul de vedere. Acum suntem în campanie electorală și fiecare încearcă să se prezinte într-un fel anume, pentru a intra în grația alegătorilor, dar care va fi situaţia şi cum vor evolua lucrurile după alegeri este foarte greu de prevăzut. De aceea, până vor fi cunoscute rezultatele alegerilor locale, va fi greu de negociat”, ne-a spus Diacov.

De fapt, şi el optează pentru o guvernare proeuropeană cu PL, însă admite că, în cazul eschivării liberalilor de a accede la putere, PD şi PLDM ar trebui să caute o soluție inclusiv prin discuțiile cu PCRM. „Un posibil eșec al negocierilor şi cu liberalii, şi cu comuniştii, ne-ar demonstra că RM merită soarta nu prea veselă, pe care unii o prezic... Astăzi, noi suntem obligați să demonstrăm în trei ani şi jumătate că tabăra democratică este capabilă să elimine greşelile anterioare și să arate populaţiei și comunităţii internaţionale că este capabilă să guverneze. Din păcate, lipsa de experiență politică și a veritabilelor tradiții politice ne joacă festa. În asemenea situaţie, într-o ţară cu tradiţii serioase, s-ar găsi şi o soluție”, consideră Diacov. Potrivit lui, Moldova se află într-o situație extrem de gravă care ar putea deveni ireversibilă, iar cei 20 de ani de independență ai ţării noastre ar putea să se ducă pe neprins de veste pe apa sâmbetei...

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul