Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Noiembrie 2018
Abonamente

Moldova 8 Iunie 2015, ora 08:45    Din editia print

Cum va avea loc reconfigurarea coaliției de guvernare după alegerile locale?

Marime Font

Foto: jc.md

Liberalii se arată sceptici, comuniștii glumesc, liberal-democrații acuză, iar democrații admit o coaliție în orice format.

Crearea unei noi coaliții de guvernare în RM după alegerile locale din 14 iunie, despre care se vorbește tot mai intens în ultimul timp, este cel mai probabil un discurs preelectoral. Deşi realmente respectiva schimbare pare a fi singura șansă de salvare a guvernării proeuropene care, după Scandalul Miliardului, își pierde electoratul în beneficiul partidelor aflate la cheremul Moscovei, deocamdată acest lucru pare a fi imposibil. La aceste concluzii am ajuns, după ce am discutat cu reprezentanții partidelor care ar putea face parte din eventuala „noua alianță”.


Ghimpu: „Au aruncat zvonul pentru a amăgi electoratul”

După ce Voronin a anunţat zilele trecute la o televiziune că Filat și Ghimpu ar pune la cale, în mare taină, formarea unei noi alianțe de guvernare, liberalii infirmă categoric acest lucru. PL consideră că PLDM şi PD fac astfel un joc politic înainte de alegeri, pentru a se spăla pe mâini în fața electoratului dezamăgit de formarea coaliției minoritare dintre cele două formațiuni. „Dacă vroiau o alianţă cu noi, o făceau de la început. Dar acum au aruncat acest zvon pentru a amăgi electoratul şi a ademeni alegătorii care au pierdut încrederea în ei”, consideră Mihai Ghimpu. De aceeași părere este și vicepreședintele PL, Anatol Șalaru: „PLDM și PD încearcă să dreagă busuiocul în campania electorală, după ce au pierdut în urma coabitării lor cu PCRM şi a scandalului de la BEM”. Șalaru ne asigură că, dacă se va ajunge la discuții despre o posibilă coaliție PLDM-PD-PL, liberalii vor cere neapărat o anchetă corectă în Scandalul Miliardului. „De fapt, ei ar trebui să fie cei interesaţi de a ne aduce pe noi la guvernare şi de a respecta condiţiile noastre, pentru că RM nu are viitor cu venirea lui Dodon la putere la următoarele alegeri. Dar dacă se demonstrează că Filat este implicat în cazul BEM, noi nu vom merge în alianţă cu PLDM. Nu vom accepta nici guvernul Gaburici, care e de râsul curcilor”, afirmă Șalaru.Carpov: „Cred că e mai posibilă o alianță cu PCRM”

În cazul reconfigurării alianței de guvernare, PLDM și PD nu vor avea nevoie de doi deputați neafiliați, consideră Eugen Carpov, membru al Partidului Popular European din Moldova (PPEM), referindu-se la el și la liderul formațiunii respective, Iurie Leancă. Totuşi, Carpov consideră că pentru PLDM și PD ar fi mai convenabil să formeze o nouă coaliție majoritară cu PCRM. „Astăzi, alianţa este nefuncţională și practic nu adoptă legi. Parlamentul nu se va întruni timp de două săptămâni, pentru că nu are proiecte de adoptat. Comuniştii nu votează proiectele propuse de PD şi PLDM, iar aceștia nu susțin actele prezentate de PCRM. Cu toate acestea, nu exclud că cei care se simt cu musca pe căciulă, pentru a evita alte complicații, vor căuta o reconfigurare a alianței anume cu PCRM, din simplul motiv că Voronin nu le va cere pedepsirea vinovaţilor în cazul BEM sau adusul miliardului înapoi. Ei vor solicita să-şi pună oamenii lor în guvern. Astfel, harbuzul va deveni funcţional, deşi cu siguranţă nu va avea nimic în comun cu adevăratele valori europene”, punctează Carpov.


Reșetnicov: „PCRM are oameni în toate partidele și va guverna țara”

Mai rezervați se arată comuniștii, care nu infirmă, nici nu confirmă posibilitatea aderării PCRM la o nouă coaliție de guvernare, ci caută să uziteze declarații populiste. „Noi nu facem parte din alianțe și nu examinăm problema reconfigurării acestora. Ne dorim doar ca puterea să se întoarcă cu faţa spre problemele ţării”, spune comunistul Oleg Reidman. În schimb, colegul său, Artur Reșetnicov face declarații trăsnet în această privinţă. Mai întâi, el afirmă că „țara are nevoie de o reconfigurare pentru popor și fără partide”. Apoi declară că, după locale, RM va fi guvernată doar de PCRM, pentru că „avem oameni în toate partidele, inclusiv la liberali”. În cele din urmă, Reşetnicov adaugă hotărât: „Ceea ce nu vedeţi acum, o să vedeţi pe urmă”.


Streleț: „De vină e egoismul PL și exploatarea situaţiei de către PD”

Poziţia reprezentanților PLDM și PD, fără de care în prezent e practic imposibilă formarea unei coaliții de guvernare, ne face să credem că deocamdată reconfigurarea puterii se limitează doar la nişte zvonuri. Deși nu există o decizie oficială a PLDM privind constituirea unei noi alianţe, consideră Valeriu Streleț, vicepreședintele PLDM, această mişcare pe scena politică moldovenească este strict necesară, deoarece situația actuală creează confuzie şi instabilitate. Pe de o parte, Streleţ spune că riscul revenirii stângii la guvernare poate fi evitat doar prin crearea unei majorităţi certe proeuropeane, care poate fi construită doar cu PL. Pe de altă parte, el susține că liberalii sunt „un partid egoist, nesistemic şi incapabil de a participa la guvernare în adevăratul sens al cuvântului, care nu doresc să-și asume unele responsabilități”.

„După ce PL a dat dovadă de un egoism politic cras și de iresponsabilitate în momentul când a fost votat guvernul minoritar, ei acum încearcă să otrăvească la maximum relaţia noastră cu ei. Ei preferă să ardă casa de dragul voturilor, pe care speră să le obțină de la noi, profitând de situația confuză de pe scena noastră politică. Situaţia nu e simplă, deoarece ei invocă la nesfârşit pretenţii sterile şi ne dau de înţeles că nu se vor băga la guvernare sau vor ezita foarte mult... Cât ţine de comunişti, cred că nimeni din PLDM nu ar propune și nici nu ar accepta o astfel de alianță”, adaugă Streleţ.

Faptul că actuala putere scârțâie din toate încheieturile ni-l demonstrează și atitudinea lui Streleț față de PD. „Abordarea democraţilor nu este mai demnă. Fiind un fel de mediator între noi și stânga, ei au iluzia că dețin pârghiile în mână. Ei exploatează această situaţie şi refuză să coalizeze cu PL, invocând că opțiunea liberalilor pentru integrarea în NATO și unirea cu România contravin principiilor lor”.

Astfel, în opinia vicepreşedintelui PLDM, „egoismul şi iresponsabilitatea PL, dar și exploatarea acestei situaţii de către PD ne poate duce ţara la consecinţe foarte grave”. Cu toate acestea, el ne-a mai spus că deocamdată liberal-democraţii nu poartă negocieri cu PL și că declarațiile lui Voronin în acest sens sunt lipsite de temei: „Pe fonul unei campanii extrem de agresive a PL împotriva PLDM în campania electorală, când liberalii strigă la noi că suntem hoţi şi corupţi, nu-mi imaginez cum ar putea avea loc discuții între noi… Ceea ce spune dl Voronin, însă, nu mă interesează, căci el, când îi convine, declară una, când nu-i convine, spune alta”.


Diacov: „O nouă coaliție de guvernare este strict necesară”

Şi Dumitru Diacov, președintele de onoare al PD, este de părere că discuțiile despre crearea unei noi coaliții de guvernare poartă un caracter personal, după ce s-a dovedit că actuala putere este nelucrativă. Viitorul RM depinde, în opinia lui Diacov, mai întâi de rezultatul alegerilor locale. „Avem două partide fără majoritate, care formează coaliţia, şi unul care ba este la guvernare, ba nu este. Încă nu am definit dacă PCRM este în opoziţie sau la guvernare, dacă vine guvernul cu asumarea răspunderii şi un partid, care a votat guvernul, nici nu vrea să audă de discuţii. Oamenii care înțeleg această dificilă situaţie îşi spun punctul de vedere. Acum suntem în campanie electorală și fiecare încearcă să se prezinte într-un fel anume, pentru a intra în grația alegătorilor, dar care va fi situaţia şi cum vor evolua lucrurile după alegeri este foarte greu de prevăzut. De aceea, până vor fi cunoscute rezultatele alegerilor locale, va fi greu de negociat”, ne-a spus Diacov.

De fapt, şi el optează pentru o guvernare proeuropeană cu PL, însă admite că, în cazul eschivării liberalilor de a accede la putere, PD şi PLDM ar trebui să caute o soluție inclusiv prin discuțiile cu PCRM. „Un posibil eșec al negocierilor şi cu liberalii, şi cu comuniştii, ne-ar demonstra că RM merită soarta nu prea veselă, pe care unii o prezic... Astăzi, noi suntem obligați să demonstrăm în trei ani şi jumătate că tabăra democratică este capabilă să elimine greşelile anterioare și să arate populaţiei și comunităţii internaţionale că este capabilă să guverneze. Din păcate, lipsa de experiență politică și a veritabilelor tradiții politice ne joacă festa. În asemenea situaţie, într-o ţară cu tradiţii serioase, s-ar găsi şi o soluție”, consideră Diacov. Potrivit lui, Moldova se află într-o situație extrem de gravă care ar putea deveni ireversibilă, iar cei 20 de ani de independență ai ţării noastre ar putea să se ducă pe neprins de veste pe apa sâmbetei...

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)