Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Moldova 8 Iunie 2015, ora 08:45    Din editia print

Cum va avea loc reconfigurarea coaliției de guvernare după alegerile locale?

Marime Font

Foto: jc.md

Liberalii se arată sceptici, comuniștii glumesc, liberal-democrații acuză, iar democrații admit o coaliție în orice format.

Crearea unei noi coaliții de guvernare în RM după alegerile locale din 14 iunie, despre care se vorbește tot mai intens în ultimul timp, este cel mai probabil un discurs preelectoral. Deşi realmente respectiva schimbare pare a fi singura șansă de salvare a guvernării proeuropene care, după Scandalul Miliardului, își pierde electoratul în beneficiul partidelor aflate la cheremul Moscovei, deocamdată acest lucru pare a fi imposibil. La aceste concluzii am ajuns, după ce am discutat cu reprezentanții partidelor care ar putea face parte din eventuala „noua alianță”.


Ghimpu: „Au aruncat zvonul pentru a amăgi electoratul”

După ce Voronin a anunţat zilele trecute la o televiziune că Filat și Ghimpu ar pune la cale, în mare taină, formarea unei noi alianțe de guvernare, liberalii infirmă categoric acest lucru. PL consideră că PLDM şi PD fac astfel un joc politic înainte de alegeri, pentru a se spăla pe mâini în fața electoratului dezamăgit de formarea coaliției minoritare dintre cele două formațiuni. „Dacă vroiau o alianţă cu noi, o făceau de la început. Dar acum au aruncat acest zvon pentru a amăgi electoratul şi a ademeni alegătorii care au pierdut încrederea în ei”, consideră Mihai Ghimpu. De aceeași părere este și vicepreședintele PL, Anatol Șalaru: „PLDM și PD încearcă să dreagă busuiocul în campania electorală, după ce au pierdut în urma coabitării lor cu PCRM şi a scandalului de la BEM”. Șalaru ne asigură că, dacă se va ajunge la discuții despre o posibilă coaliție PLDM-PD-PL, liberalii vor cere neapărat o anchetă corectă în Scandalul Miliardului. „De fapt, ei ar trebui să fie cei interesaţi de a ne aduce pe noi la guvernare şi de a respecta condiţiile noastre, pentru că RM nu are viitor cu venirea lui Dodon la putere la următoarele alegeri. Dar dacă se demonstrează că Filat este implicat în cazul BEM, noi nu vom merge în alianţă cu PLDM. Nu vom accepta nici guvernul Gaburici, care e de râsul curcilor”, afirmă Șalaru.Carpov: „Cred că e mai posibilă o alianță cu PCRM”

În cazul reconfigurării alianței de guvernare, PLDM și PD nu vor avea nevoie de doi deputați neafiliați, consideră Eugen Carpov, membru al Partidului Popular European din Moldova (PPEM), referindu-se la el și la liderul formațiunii respective, Iurie Leancă. Totuşi, Carpov consideră că pentru PLDM și PD ar fi mai convenabil să formeze o nouă coaliție majoritară cu PCRM. „Astăzi, alianţa este nefuncţională și practic nu adoptă legi. Parlamentul nu se va întruni timp de două săptămâni, pentru că nu are proiecte de adoptat. Comuniştii nu votează proiectele propuse de PD şi PLDM, iar aceștia nu susțin actele prezentate de PCRM. Cu toate acestea, nu exclud că cei care se simt cu musca pe căciulă, pentru a evita alte complicații, vor căuta o reconfigurare a alianței anume cu PCRM, din simplul motiv că Voronin nu le va cere pedepsirea vinovaţilor în cazul BEM sau adusul miliardului înapoi. Ei vor solicita să-şi pună oamenii lor în guvern. Astfel, harbuzul va deveni funcţional, deşi cu siguranţă nu va avea nimic în comun cu adevăratele valori europene”, punctează Carpov.


Reșetnicov: „PCRM are oameni în toate partidele și va guverna țara”

Mai rezervați se arată comuniștii, care nu infirmă, nici nu confirmă posibilitatea aderării PCRM la o nouă coaliție de guvernare, ci caută să uziteze declarații populiste. „Noi nu facem parte din alianțe și nu examinăm problema reconfigurării acestora. Ne dorim doar ca puterea să se întoarcă cu faţa spre problemele ţării”, spune comunistul Oleg Reidman. În schimb, colegul său, Artur Reșetnicov face declarații trăsnet în această privinţă. Mai întâi, el afirmă că „țara are nevoie de o reconfigurare pentru popor și fără partide”. Apoi declară că, după locale, RM va fi guvernată doar de PCRM, pentru că „avem oameni în toate partidele, inclusiv la liberali”. În cele din urmă, Reşetnicov adaugă hotărât: „Ceea ce nu vedeţi acum, o să vedeţi pe urmă”.


Streleț: „De vină e egoismul PL și exploatarea situaţiei de către PD”

Poziţia reprezentanților PLDM și PD, fără de care în prezent e practic imposibilă formarea unei coaliții de guvernare, ne face să credem că deocamdată reconfigurarea puterii se limitează doar la nişte zvonuri. Deși nu există o decizie oficială a PLDM privind constituirea unei noi alianţe, consideră Valeriu Streleț, vicepreședintele PLDM, această mişcare pe scena politică moldovenească este strict necesară, deoarece situația actuală creează confuzie şi instabilitate. Pe de o parte, Streleţ spune că riscul revenirii stângii la guvernare poate fi evitat doar prin crearea unei majorităţi certe proeuropeane, care poate fi construită doar cu PL. Pe de altă parte, el susține că liberalii sunt „un partid egoist, nesistemic şi incapabil de a participa la guvernare în adevăratul sens al cuvântului, care nu doresc să-și asume unele responsabilități”.

„După ce PL a dat dovadă de un egoism politic cras și de iresponsabilitate în momentul când a fost votat guvernul minoritar, ei acum încearcă să otrăvească la maximum relaţia noastră cu ei. Ei preferă să ardă casa de dragul voturilor, pe care speră să le obțină de la noi, profitând de situația confuză de pe scena noastră politică. Situaţia nu e simplă, deoarece ei invocă la nesfârşit pretenţii sterile şi ne dau de înţeles că nu se vor băga la guvernare sau vor ezita foarte mult... Cât ţine de comunişti, cred că nimeni din PLDM nu ar propune și nici nu ar accepta o astfel de alianță”, adaugă Streleţ.

Faptul că actuala putere scârțâie din toate încheieturile ni-l demonstrează și atitudinea lui Streleț față de PD. „Abordarea democraţilor nu este mai demnă. Fiind un fel de mediator între noi și stânga, ei au iluzia că dețin pârghiile în mână. Ei exploatează această situaţie şi refuză să coalizeze cu PL, invocând că opțiunea liberalilor pentru integrarea în NATO și unirea cu România contravin principiilor lor”.

Astfel, în opinia vicepreşedintelui PLDM, „egoismul şi iresponsabilitatea PL, dar și exploatarea acestei situaţii de către PD ne poate duce ţara la consecinţe foarte grave”. Cu toate acestea, el ne-a mai spus că deocamdată liberal-democraţii nu poartă negocieri cu PL și că declarațiile lui Voronin în acest sens sunt lipsite de temei: „Pe fonul unei campanii extrem de agresive a PL împotriva PLDM în campania electorală, când liberalii strigă la noi că suntem hoţi şi corupţi, nu-mi imaginez cum ar putea avea loc discuții între noi… Ceea ce spune dl Voronin, însă, nu mă interesează, căci el, când îi convine, declară una, când nu-i convine, spune alta”.


Diacov: „O nouă coaliție de guvernare este strict necesară”

Şi Dumitru Diacov, președintele de onoare al PD, este de părere că discuțiile despre crearea unei noi coaliții de guvernare poartă un caracter personal, după ce s-a dovedit că actuala putere este nelucrativă. Viitorul RM depinde, în opinia lui Diacov, mai întâi de rezultatul alegerilor locale. „Avem două partide fără majoritate, care formează coaliţia, şi unul care ba este la guvernare, ba nu este. Încă nu am definit dacă PCRM este în opoziţie sau la guvernare, dacă vine guvernul cu asumarea răspunderii şi un partid, care a votat guvernul, nici nu vrea să audă de discuţii. Oamenii care înțeleg această dificilă situaţie îşi spun punctul de vedere. Acum suntem în campanie electorală și fiecare încearcă să se prezinte într-un fel anume, pentru a intra în grația alegătorilor, dar care va fi situaţia şi cum vor evolua lucrurile după alegeri este foarte greu de prevăzut. De aceea, până vor fi cunoscute rezultatele alegerilor locale, va fi greu de negociat”, ne-a spus Diacov.

De fapt, şi el optează pentru o guvernare proeuropeană cu PL, însă admite că, în cazul eschivării liberalilor de a accede la putere, PD şi PLDM ar trebui să caute o soluție inclusiv prin discuțiile cu PCRM. „Un posibil eșec al negocierilor şi cu liberalii, şi cu comuniştii, ne-ar demonstra că RM merită soarta nu prea veselă, pe care unii o prezic... Astăzi, noi suntem obligați să demonstrăm în trei ani şi jumătate că tabăra democratică este capabilă să elimine greşelile anterioare și să arate populaţiei și comunităţii internaţionale că este capabilă să guverneze. Din păcate, lipsa de experiență politică și a veritabilelor tradiții politice ne joacă festa. În asemenea situaţie, într-o ţară cu tradiţii serioase, s-ar găsi şi o soluție”, consideră Diacov. Potrivit lui, Moldova se află într-o situație extrem de gravă care ar putea deveni ireversibilă, iar cei 20 de ani de independență ai ţării noastre ar putea să se ducă pe neprins de veste pe apa sâmbetei...

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)