Astăzi 22 Iulie 2019, Luni - Ultima actualizare la 21 Iulie 2019
Abonamente

Moldova 8 Iunie 2015, ora 08:45    Din editia print

Cum va avea loc reconfigurarea coaliției de guvernare după alegerile locale?

Marime Font

Foto: jc.md

Liberalii se arată sceptici, comuniștii glumesc, liberal-democrații acuză, iar democrații admit o coaliție în orice format.

Crearea unei noi coaliții de guvernare în RM după alegerile locale din 14 iunie, despre care se vorbește tot mai intens în ultimul timp, este cel mai probabil un discurs preelectoral. Deşi realmente respectiva schimbare pare a fi singura șansă de salvare a guvernării proeuropene care, după Scandalul Miliardului, își pierde electoratul în beneficiul partidelor aflate la cheremul Moscovei, deocamdată acest lucru pare a fi imposibil. La aceste concluzii am ajuns, după ce am discutat cu reprezentanții partidelor care ar putea face parte din eventuala „noua alianță”.


Ghimpu: „Au aruncat zvonul pentru a amăgi electoratul”

După ce Voronin a anunţat zilele trecute la o televiziune că Filat și Ghimpu ar pune la cale, în mare taină, formarea unei noi alianțe de guvernare, liberalii infirmă categoric acest lucru. PL consideră că PLDM şi PD fac astfel un joc politic înainte de alegeri, pentru a se spăla pe mâini în fața electoratului dezamăgit de formarea coaliției minoritare dintre cele două formațiuni. „Dacă vroiau o alianţă cu noi, o făceau de la început. Dar acum au aruncat acest zvon pentru a amăgi electoratul şi a ademeni alegătorii care au pierdut încrederea în ei”, consideră Mihai Ghimpu. De aceeași părere este și vicepreședintele PL, Anatol Șalaru: „PLDM și PD încearcă să dreagă busuiocul în campania electorală, după ce au pierdut în urma coabitării lor cu PCRM şi a scandalului de la BEM”. Șalaru ne asigură că, dacă se va ajunge la discuții despre o posibilă coaliție PLDM-PD-PL, liberalii vor cere neapărat o anchetă corectă în Scandalul Miliardului. „De fapt, ei ar trebui să fie cei interesaţi de a ne aduce pe noi la guvernare şi de a respecta condiţiile noastre, pentru că RM nu are viitor cu venirea lui Dodon la putere la următoarele alegeri. Dar dacă se demonstrează că Filat este implicat în cazul BEM, noi nu vom merge în alianţă cu PLDM. Nu vom accepta nici guvernul Gaburici, care e de râsul curcilor”, afirmă Șalaru.Carpov: „Cred că e mai posibilă o alianță cu PCRM”

În cazul reconfigurării alianței de guvernare, PLDM și PD nu vor avea nevoie de doi deputați neafiliați, consideră Eugen Carpov, membru al Partidului Popular European din Moldova (PPEM), referindu-se la el și la liderul formațiunii respective, Iurie Leancă. Totuşi, Carpov consideră că pentru PLDM și PD ar fi mai convenabil să formeze o nouă coaliție majoritară cu PCRM. „Astăzi, alianţa este nefuncţională și practic nu adoptă legi. Parlamentul nu se va întruni timp de două săptămâni, pentru că nu are proiecte de adoptat. Comuniştii nu votează proiectele propuse de PD şi PLDM, iar aceștia nu susțin actele prezentate de PCRM. Cu toate acestea, nu exclud că cei care se simt cu musca pe căciulă, pentru a evita alte complicații, vor căuta o reconfigurare a alianței anume cu PCRM, din simplul motiv că Voronin nu le va cere pedepsirea vinovaţilor în cazul BEM sau adusul miliardului înapoi. Ei vor solicita să-şi pună oamenii lor în guvern. Astfel, harbuzul va deveni funcţional, deşi cu siguranţă nu va avea nimic în comun cu adevăratele valori europene”, punctează Carpov.


Reșetnicov: „PCRM are oameni în toate partidele și va guverna țara”

Mai rezervați se arată comuniștii, care nu infirmă, nici nu confirmă posibilitatea aderării PCRM la o nouă coaliție de guvernare, ci caută să uziteze declarații populiste. „Noi nu facem parte din alianțe și nu examinăm problema reconfigurării acestora. Ne dorim doar ca puterea să se întoarcă cu faţa spre problemele ţării”, spune comunistul Oleg Reidman. În schimb, colegul său, Artur Reșetnicov face declarații trăsnet în această privinţă. Mai întâi, el afirmă că „țara are nevoie de o reconfigurare pentru popor și fără partide”. Apoi declară că, după locale, RM va fi guvernată doar de PCRM, pentru că „avem oameni în toate partidele, inclusiv la liberali”. În cele din urmă, Reşetnicov adaugă hotărât: „Ceea ce nu vedeţi acum, o să vedeţi pe urmă”.


Streleț: „De vină e egoismul PL și exploatarea situaţiei de către PD”

Poziţia reprezentanților PLDM și PD, fără de care în prezent e practic imposibilă formarea unei coaliții de guvernare, ne face să credem că deocamdată reconfigurarea puterii se limitează doar la nişte zvonuri. Deși nu există o decizie oficială a PLDM privind constituirea unei noi alianţe, consideră Valeriu Streleț, vicepreședintele PLDM, această mişcare pe scena politică moldovenească este strict necesară, deoarece situația actuală creează confuzie şi instabilitate. Pe de o parte, Streleţ spune că riscul revenirii stângii la guvernare poate fi evitat doar prin crearea unei majorităţi certe proeuropeane, care poate fi construită doar cu PL. Pe de altă parte, el susține că liberalii sunt „un partid egoist, nesistemic şi incapabil de a participa la guvernare în adevăratul sens al cuvântului, care nu doresc să-și asume unele responsabilități”.

„După ce PL a dat dovadă de un egoism politic cras și de iresponsabilitate în momentul când a fost votat guvernul minoritar, ei acum încearcă să otrăvească la maximum relaţia noastră cu ei. Ei preferă să ardă casa de dragul voturilor, pe care speră să le obțină de la noi, profitând de situația confuză de pe scena noastră politică. Situaţia nu e simplă, deoarece ei invocă la nesfârşit pretenţii sterile şi ne dau de înţeles că nu se vor băga la guvernare sau vor ezita foarte mult... Cât ţine de comunişti, cred că nimeni din PLDM nu ar propune și nici nu ar accepta o astfel de alianță”, adaugă Streleţ.

Faptul că actuala putere scârțâie din toate încheieturile ni-l demonstrează și atitudinea lui Streleț față de PD. „Abordarea democraţilor nu este mai demnă. Fiind un fel de mediator între noi și stânga, ei au iluzia că dețin pârghiile în mână. Ei exploatează această situaţie şi refuză să coalizeze cu PL, invocând că opțiunea liberalilor pentru integrarea în NATO și unirea cu România contravin principiilor lor”.

Astfel, în opinia vicepreşedintelui PLDM, „egoismul şi iresponsabilitatea PL, dar și exploatarea acestei situaţii de către PD ne poate duce ţara la consecinţe foarte grave”. Cu toate acestea, el ne-a mai spus că deocamdată liberal-democraţii nu poartă negocieri cu PL și că declarațiile lui Voronin în acest sens sunt lipsite de temei: „Pe fonul unei campanii extrem de agresive a PL împotriva PLDM în campania electorală, când liberalii strigă la noi că suntem hoţi şi corupţi, nu-mi imaginez cum ar putea avea loc discuții între noi… Ceea ce spune dl Voronin, însă, nu mă interesează, căci el, când îi convine, declară una, când nu-i convine, spune alta”.


Diacov: „O nouă coaliție de guvernare este strict necesară”

Şi Dumitru Diacov, președintele de onoare al PD, este de părere că discuțiile despre crearea unei noi coaliții de guvernare poartă un caracter personal, după ce s-a dovedit că actuala putere este nelucrativă. Viitorul RM depinde, în opinia lui Diacov, mai întâi de rezultatul alegerilor locale. „Avem două partide fără majoritate, care formează coaliţia, şi unul care ba este la guvernare, ba nu este. Încă nu am definit dacă PCRM este în opoziţie sau la guvernare, dacă vine guvernul cu asumarea răspunderii şi un partid, care a votat guvernul, nici nu vrea să audă de discuţii. Oamenii care înțeleg această dificilă situaţie îşi spun punctul de vedere. Acum suntem în campanie electorală și fiecare încearcă să se prezinte într-un fel anume, pentru a intra în grația alegătorilor, dar care va fi situaţia şi cum vor evolua lucrurile după alegeri este foarte greu de prevăzut. De aceea, până vor fi cunoscute rezultatele alegerilor locale, va fi greu de negociat”, ne-a spus Diacov.

De fapt, şi el optează pentru o guvernare proeuropeană cu PL, însă admite că, în cazul eschivării liberalilor de a accede la putere, PD şi PLDM ar trebui să caute o soluție inclusiv prin discuțiile cu PCRM. „Un posibil eșec al negocierilor şi cu liberalii, şi cu comuniştii, ne-ar demonstra că RM merită soarta nu prea veselă, pe care unii o prezic... Astăzi, noi suntem obligați să demonstrăm în trei ani şi jumătate că tabăra democratică este capabilă să elimine greşelile anterioare și să arate populaţiei și comunităţii internaţionale că este capabilă să guverneze. Din păcate, lipsa de experiență politică și a veritabilelor tradiții politice ne joacă festa. În asemenea situaţie, într-o ţară cu tradiţii serioase, s-ar găsi şi o soluție”, consideră Diacov. Potrivit lui, Moldova se află într-o situație extrem de gravă care ar putea deveni ireversibilă, iar cei 20 de ani de independență ai ţării noastre ar putea să se ducă pe neprins de veste pe apa sâmbetei...

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 15:47

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Comentariu 21 Iulie 2019, ora: 12:48 de Silviu Tănase

Istoria unei fotografii trucate

Istoria unei fotografii trucate Din editia print

Ieri liniștea onlinului de pe malurile Bâcului a fost tulburată de o poză unde Premierul Maia Sandu își ține discursul la ceremonia de investire a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, pe fundalul drapelului rusesc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 12:13

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

Valeriu Munteanu, fost vicepreședinte al Partidului Liberal și ex-ministru al Mediului, a fost ales președinte al partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, anterior partidul „Mișcarea Acțiunea Europeană”, relansat astăzi, 21 iulie, care va avea drept scop Unirea R....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:43

Originile tulburării de alimentare anorexia nervoasă se regăsesc atât în minte cât și în corp, potrivit unui studiu internațional. Anorexia este văzută ca o boală psihică gravă. Dar medicii de la King’s College din Londra au arătat că schimbările legate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:39

 Meghan Markle și prințul Harry au primit numeroase critici pentru că au decis să-și crească fiul fără să respecte tradiția regală. Cu toate acestea, regina Elisabeta a II-a le-a dat binecuvântarea! Dar, potrivit unui expert regal, există un singur lucru pe care suverana...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:31

 Camioneta care-i transporta pe migranţi a ieşit de pe autostradă lângă localitatea Demir Kapija şi a plonjat într-un şanţ de 14 metri adâncime, a transmis postul de radio A1 din Macedonia de Nord, citând surse judiciare. Printre răniţi sunt şi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:26

Autorităţile dintr-un sat din Elveţia, aflat în apropierea graniţei cu Italia, au scos case la vânzare la preţul de 1 dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:10

Un lucru pe care toţi cetăţenii Uniunii Europene îl au în comun e un paşaport cu însemnele UE. Însă, aşa cum cei înstăriţi pot cumpăra haine de ultima modă pe eleganta Via dei Condotti, din Roma, investitori străini bogaţi, în principal ruşi, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:08

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro România, are comentarii acide, pe Facebook, la interviul pe care un alt fost premier, Dacian Cioloș, l-a acordat vineri seară emisiunii „24/7” de la Digi24. Dacian Cioloș a convenit cu Dan Barna, prezidențiabilul USR, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:47

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:26

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Ucrainenii au început duminică să voteze în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski. Formaţiunea recent creată şi denumită 'Slujitorul poporului' - după numele unui serial televizat în care Zelenski...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:24

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

Membrii Consiliului Politic Naţional al PDM s-au întrunit ieri în şedinţă. Democrații au făcut o analiză a situaţiei social-politice din ţară, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Iulie 2019, ora: 09:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

Horoscopul zilei de 21 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 21 Iulie 2019, ora: 00:10

Uleiul de măsline este bogat în fitonutrienti, vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind ideal pentru gătit pentru că nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius", ne spune prof. dr. Gheorghe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)