Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente
 
 
 

Social 29 Decembrie 2016, ora 10:01

Cum vor întâmpina moldovenii anul 2017

Marime Font

Au rămas zile numărate până la venirea noului an, iar aglomerația de pe străzi și din magazine confirmă faptul că moldovenii se pregătesc minuțios pentru Revelion. Cum au decis să întâmpine anul 2017, dar și care sunt atribuțiile bărbaților și ale femeilor în procesul de pregătire pentru noaptea dintre ani, am decis să aflăm de la câțiva conaționali.

Larisa, 33 de ani, satul Ocrincea, raionul Criuleni
Anul Nou e o sărbătoare de familie așa că trecerea dintre ani ne prinde cu oaspeți aleși, finii și cumetrii. Dacă e vorba despre căminul familial atunci gătim și mâncăm cu plăcere, nu ne mai gândim la oboseală. Intrăm în bucătărie toți membrii familiei, pregătim, ș-apoi sărbătorim. Cei drept mai puțin soțul, el e mai mult cu treburile prin gospodărie și cu menținere focului în sobă. Dar iată fiica și feciorul mă ajută foarte mult.

Andrei, 54 de ani, Chișinău

Revelionul îl sărbătorim acasă în sânul familie. Toți membrii familie se implică în pregătirea mesei de sărbătoare. Eu de exemplu gătesc toate bucatele din carne, dar restul preparatelor rămân pe seama fetelor, adică a nevestei și a fiicei.

Ecaterina, 55 de ani, Chișinău

Acasă sărbătorim Revelionul. Nu avem bani să ne ducem undeva. Nu invităm oaspeți, dar ușa e deschisă pentru cine vrea să ne calce pragul. De obicei, eu gătesc bucatele pentru masa festiva, iar soțul ce să facă? Se uită la mine… Nu obosesc chiar așa tare pentru că nu gătesc mult. Nu mai fac mesele de acum câțiva ani, când farfuriile erau una peste alta. Acum, gătesc doar pentru seara de Anul Nou și atât.

Anatol, 46 de ani, Chișinău

În familie vom sărbători Revelionul. Bucatele le pregătim împreună, eu gătesc mai mult carnea, dar nu pe toată. Răcitura (n.red: piftia) și carnea coaptă la grătar sunt specialitățile mele. Nevasta gătește pârjoalele și bătutele, că-i ies mai bine. Ce-i drept soția obosește toată ziua așa că nu prea mai are chef de sărbătoare în seara dintre ani, dar iată a doua zi sărbătorim, ne ducem în ospeție la prieteni și vecini sau vin ei la noi.

Alina, 41 de ani, Chișinău

La noi a devenit o tradiție să întâlnim Anul Nou în familie. Ne-ar plăcea să plecăm undeva la munte, dar nu avem bani. Așa că pregătim masa și așteptăm cumetrii, prietenii, surorile. De obicei, eu pregătesc bucatele, pe soț îl las să se odihnească. El este finanțatorul familiei, a muncit tot anul, așa că măcar de Revelion să se odihnească. Clar că pentru mine nu mai este sărbătoare, după ce toată ziua am stat la aragaz. Ce-i drept de Revelion încă mai este cum mai este, dar iată de Sfântul Vasile, când este și ziua de naștere a soțului meu și onomastica, atunci cad de oboseală și nu mai vreau nimic.

Vasile, 30 de ani, Peresecina, raionul Orhei

În familie sărbătorim Revelionul, soția gătește iar eu o ajut. Mă implic în procesul de pregătire a sarmalelor și a cărnii, mai tai și mezelurile, astfel încât soția să aibă timp să se odihnească vreo două – trei ore până la venirea oaspeților.

Alexandru, 31 de ani, Chișinău

De Anul Nou vin părinții în vizită la noi și petrecem împreună. Soția pregătește masa de sărbătoare, eu pot s-o ajut numai dacă mă roagă, dar de obicei se descurcă singură. În schimb eu mă ocup de decorațiunile prin casă, de instalarea și împodobirea bradului.

Ludmila, 57 de ani, Ustia, raionul Dubăsari
Acasă vom sărbători Revelionul, împreună cu prietenii și cu finii, deoarece copii sunt plecați peste hotare. Să știți, mai ales la sărbători într-o familie gătește soția, iar soțul dacă ceva nu ajunge atunci se duce imediat și cumpără, iar în rest se odihnește, că noi locuim la țară și muncește sărmanul tot anul.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md