Când se face apel la locuitorii orașului pentru participarea la curățenia de primăvară, îmi aduc aminte de România comunistă.
Atunci nu se numea voluntariat, ci Gardă Patriotică și erau implicați de obicei bărbații cu armata făcută (cam toți, că pe atunci serviciul militar în România era obligatoriu), iar mai rar erau membre în ea și femeile. Noi, copiii, eram implicați în alte munci câmpenești sau altfel, numite în acea vreme: practică agricolă.
Nu știu cum era la Timișoara sau la București, dar în satul meu Garda Patriotică avea două sarcini: să asigure paza în timpul Festivalului de la Valea lui Liman; să efectueze curățenia de primăvară, care se intitula pompos: muncă patriotică. Și chiar dacă mai erau și oameni care credeau că e voluntariat, membrii gărzii erau chemați nominal, uneori prin liste afișate la intrarea în blocuri sau la avizierul de lângă stația de autobuz.
Dar, desigur, aceste povești vă sunt foarte cunoscute, fiindcă toate aceste modele (gardă, muncă patriotică, practică agricolă) erau importate din URSS. Și se implementau în toate țările comuniste. Am o amintire plăcută, legată de aceste practici. Un fotograf din sat i-a fotografiat pe oameni la muncă și s-a păstrat o poză cu tata tânăr alături de vecinii noștri.
Cam aceste amintiri s-au perindat în mintea mea acum când primăria a lansat apelul de participare la curățenia de primăvară, pe 20 aprilie. Sigur, e o inițiativă bună de vreme ce nu se reușește curățarea orașului la viteza cu care gunoaiele răsar. Sunt foarte mulți oameni care nu au nicio jenă să-și arunce gunoaiele la întâmplare. Așa că ne ciocnim mereu de pungi de plastic, pahare de carton, peturi și multe altele.
Dar nouă politicienii ne-au pervertit mintea. Fiindcă după ce ne amintim de munca patriotică, vine și al doilea gând. Pentru mine o curățenie de Paști ar reprezenta, în primul rând, una morală, începută de „gărzile patriotice” direct la parlament. M-aș bucura foarte mult să existe posibilitatea de a da la o parte hoții, oligarhii, corupții și toți ceilalți mincinoși ca să avem o țară curată.
Pentru că dacă în ocean plasticul distruge una din părțile vitale ale planetei, în Moldova distrugerea ecologică nu se simte față de cea politică și morală. Noi nu avem balene care să eșueze de la plastic, noi avem un popor (o parte dintr-un popor!) care eșuează din pricina clasei politice.
Vă îndemn să luptați cu cine puteți, dacă politica ne-a înghițit, atunci măcar să încercăm pe 20 aprilie să facem orașul nostru sărac un loc mai curat. Deci să ne luăm la trântă cu plasticul și gunoiul.
|
Un minor de 16 ani, lovit de un troleibuz în sectorul Botanica. La fața locului s-a deplasat poliția și ambulanța.
( ) Citeşte tot articolulDupă ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul