Actualitate

CURAJ / Malala Yousafzai şi-a vizitat oraşul natal pentru prima dată de când a fost împuşcată de talibani

Drumurile spre locuinţa din Mingora a activistei pentru educaţie în vârstă de 20 de ani au fost blocate anterior în cursul zilei de sâmbătă.

Malala Yousafzai este de joi în vizită în Pakistan, prima sa întoarcere acasă după ce a fost împuşcată şi transportată în străinătate pentru tratament. Guvernul şi armata s-au ocupat de asigurarea securităţii.

Din cauza îngrijorărilor permanente privind siguranţa sa, nu este clar dacă tânăra va putea vizita întreaga zonă Swat, părţi din regiune aflându-se timp de aproape doi ani sub controlul talibanilor pakistanezi, care aplică o interpretare dură a legii islamice.

"Îmi este dor de tot din Pakistan, de la râuri şi munţi la străzile murdare şi la gunoiul din jurul casei noastre. De prietenele mele şi de felul în care bârfeam, de certurile cu vecinii", a declarat ea vineri într-un interviu pentru Reuters.

Doi oficiali de securitate au spus pentru Reuters că această vizită cu elicopterul în Swat va dura cel mai probabil o zi.

Armata pakistaneză a reuşit să preia înapoi controlul în Swat de la talibani în 2009, iar zona rămâne în bună măsură paşnică, însă talibanii lansează în continuare ocazional atacuri, cel mai recent, asupra armatei, având loc în urmă cu câteva săptămâni.

Talibanii au revendicat în 2012 atacul asupra tinerei Malala Yousafzai pentru susţinerea ei deschisă faţă de educaţia pentru fete, care era interzisă în perioada cât militanţii au controlat regiunea Swat.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *