Editorial

Curat capitală europeană

Funcţionari dornici de avuţie, poliţişti servili şi corupţi, cucoane în pas cu moda, politicieni agramaţi – îi avem pe toţi. Să luăm drept exemplu Chişinăul, capitala ţării pe care mulţi funcţionari ne-o tot prezintă drept europeană. Curat europeană, spunem noi parafrazându-l pe Ghiţă Pristanda, unul din personajele dramaturgului.

De ani buni, chiar decenii, spre sfârşit de primăvară, Chişinăul se confruntă cu problema pufului de plop. Problema persistă din perioada sovietică, când nişte deştepţi au decis să sădească plopi în capitală în loc de castani, tei, stejari ş.a.m.d. Şi uite că această problemă sovietică nu poate fi rezolvată de o primărie europeană. În schimb, primăria europeană defrişează spaţiile verzi ca să construiască mausolee, centre comerciale şi alte tâmpenii inutile. Puful de plop nu-i deranjează pe cei de la primărie, ei circulă în maşini cu ferestrele închise şi aer condiţionat. Curat europeni iubitori de natură.

De ani buni Chişinăul capătă forma unui bazar turcesc plin de gherete, larioace, pristroici şi hidoşenii arhitecturale care se dau în arendă. Curat arhitectură! Primăria tace şi tot aşteaptă să se dărâme ultimele rămăşiţe de clădiri istorice din oraş – ca să mai dea câte ceva în arendă bişniţarilor. Curat business.

De ani buni centrul Chişinăului este plin de maşini parcate aiurea. Problema parcărilor nu aparţine doar şoferilor nesimţiţi. Da, avem mulţi porci la volan, însă centrul oraşului, şi nu numai, chiar duce lipsă de locuri de parcare. Şi asta pe fundalul unor teritorii imense împânzite de buruieni şi gunoi. Curat oraş pentru pietoni şi şoferi.

Pista pentru ciclişti apărută din senin cu ceva timp în urmă a trezit multe glume în societate. Cicliştii ar trebui să fie un fel de supermani care trec prin piatră, fier, stâlpi şi garduri. Cei care au planificat această pistă au un simţ al umorului şi o imaginaţie foarte bogată. Însă Chişinăul aşa şi rămâne a fi un infern pentru ciclişti. Curat chişinăuieni sportivi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *