Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:35
Abonamente

Actualitate 5 Decembrie 2017, ora 14:51

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate înaintată de Domnica Manole

Marime Font

a

 
 
 

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate din Legea cu privire la verificarea titularilor și candidaților la funcțiile publice, și anume prevederile ce se referă la judecători. Curtea s-a pronunțată ca urmare a sesizării formulate de către judecătoarea Domnica Manole, eliberată din funcție, transmite IPN.

În cadrul examinării, Domnica Manole a spus că aceste norme contravin principiului separării puterii în stat și Constituției. Potrivit ei, avizele emise de SIS, un organ executiv, atentează la principiul independenței și uzurpează atribuțiile puterii judecătorești.

Potrivit reprezentanților Guvernului și Parlamentului, sesizarea este neîntemeiată, întrucât avizele SIS au numai caracter consultativ, iar deciziile asupra activității judecătorilor aparțin Consiliului Superior al Magistraturii.În urma deliberărilor, președintele Curții, Tudor Panțâru, a declarat că, examinând materialele dosarelor și după audierea argumentelor părților, Curtea reține că legea fundamentală consacră principiul independenței, inamovibilității judecătorului. Curtea a relevat că independența judecătorului este o garanție împotriva presiunilor exterioare în luarea deciziilor, fiind justificată de necesitatea de a permite judecătorilor să-și îndeplinească rolul de gardieni ai drepturilor și libertăților omului. Curtea a menționat că verificarea judecătorilor de către SIS interferează cu independența puterii judecătorești.

„Oricât de clar ar fi redactată o normă juridică, în orice sistem de drept, există un element inevitabil de interpretare judiciară. Cu toate acestea, este indubitabil că în procesul de descoperire a factorilor de risc, Serviciul de Informații și Securitate nu poate analiza și da apreciere calității actelor judecătorești”, a notat Tudor Panțâru.

Curtea Constituțională a constatat că articolul 5 lit. a) și 15 alin. (2), (4) și (5) din Legea privind verificarea titularilor și a candidaților la funcții publice aduc atingere substanței principiilor independenței judecătorilor, precum și încalcă exigențele statului de drept, fiind contrare Constituției. Adițional, Curtea ava emite o adresă Parlamentului în vederea excluderii paralelismului legislativ în materia verificării integrității tuturor titularilor sau candidaților la funcții publice.

În luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de judecătoare și a sesizării președintelui CEC de atunci, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.

La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. CSM a propus șefului statului să o elibereze din funcție, decretul fiind publicat la sfarșit de iulie. Magistrata a apreciat decizia CSM ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. Domnica Manole mai declara că hotărârea CSM are și scopul de a intimida alți judecători care ar putea proceda cum a procedat ea, atunci când nu s-a lăsat influențată de către factorul administrativ. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md