Politică

Curtea Constituţională a decis că CNA rămâne în SUBORDINEA Guvernului

Contestaţia a fost depusă de deputatul Sergiu Sârbu, care consideră că legea încalcă mai multe prevederi ale Constituţiei. În plus, potrivit deputatului, prin adoptarea acestei legi, ”parlamentul practic a anulat o reformă care a durat ani, o reformă la care au participat experţi internaţionali şi care a avut drept scop dezvoltarea cadrului naţional în domeniul luptei cu corupţia şi acordarea CNA a unuistatut de organ specializat în domeniu, autonom şi independent de influenţele politice”.

La 3 mai, deputaţii PLDM şi PCRM au trecut CNA din subordinea parlamentului în cea a guvernului, iar directorul instituţiei va fi numit de preşedinte, la propunerea premierului. În prezent, acesta este numit de parlament, în urma unui concurs public. Modificările respective au fost criticate dur de reprezentanţii UE şi Consiliului Europei

Amintim că proiectul, prin care fostul CCCEC a fost transformat în CNA şi a trecut în subordinea parlamentului a fost votat la sfârşitul lunii mai 2012. Modificările respective, care au fost consultate şi de experţi europeni au fost făcute pentru a asigura o mai mare independenţă Centrului şi pentru a-I permite să ancheteze funcţionari guvernamentali, asta în situaţia în care potrivit unor studii, dintre instituţiile statului de rang înalt, în guvern există cea mai mare corupţie.

PLDM şi liderul formaţiunii, fostul premier Vlad Filat au criticat recent de mai multe ori CNA, după ce miniştri liberal-democraţi precum Veaceslav Negruţa şi Andrei Usatîi au fost declaraţi ca bănuiţi pentru abuz de serviciu. Mai mult, Filat i-a interzis la un moment dat accesul în clădirea guvernului directoului Centrului, Viorel Chetraru, după ce instituţia l-a reţinut pe şeful fiscului Nicolae Vicol pe corupţie şi abuz în serviciu. Ulterior, au fost difuzate interceptări ale convorbirilor telefonice, în care Vicol primea indicaţii de la mai mulţi funcţionari PLDM, şi în special de la Filat.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *