Actualitate

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a ajuns la 20 de ani

Totuşi, sunt necesare unele modificări în legislaţie care să permită Curţii să activeze în condiţii asemănătoare cu instituţiile similare din Uniunea Europeană. Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, în cadrul evenimentului de marcare a aniversării, transmite IPN.

Alexandru Tănase a spus că cei 20 de ani reprezintă o perioadă importantă de timp, o perioadă în care Curtea Constituţională a jucat un rol crucial în cele mai complicate situaţii politice, a fost instituţia care, de fapt, a trasat liniile cheie în elaborarea legislaţiei, a stimulat stabilirea celor mai importante standarde în protecţia drepturilor şi libertăţilor omului. Preşedintele CC a spus că la evenimentul organizat se va vorbi despre rolul Curţii în conflictul dintre autorităţi, despre independenţa acesteia, deoarece în ultimii ani Moldova a avut experienţa nefericită când Parlamentul a adoptat un proiect de lege care într-un fel limita drepturile Curţii.

Alexandru Tănase consideră că activitatea CC este una clasică, apropiată de activitatea oricărei instanţe similare din UE. La nivel de jurisprudenţă, Curtea a adoptat integral toate standardele internaţionale, are o relaţie foarte bună cu Curtea de la Veneţia. Preşedintele CC îşi doreşte relaţii mai bune cu autorităţile ţării, în special în ceea ce priveşte paşii de reformă care trebuie făcuţi în raport cu CC.

Alexandru Tănase a comunicat că în curând va fi lansat un proiect comun UE care va facilita dialogul cu autorităţile statului şi va eficientiza activitatea CC. Preşedintele a menţionat că se urmăreşte în special depolitizarea agendei Curţii şi crearea de condiţii pentru a permite accesul cetăţenilor pentru sesizări în adresa CC. Alexandru Tănase spune că atunci când ponderea sesizărilor depuse de cetăţeni va fi mai mare decât cele depuse de deputaţi se va putea zice că se obţine depolitizarea CC. Preşedintele Curţii crede că trebuie revăzută practica „arhaică” a şedinţelor publice desfăşurate de instanţă, în condiţiile când în instituţiile similare din UE acestea nu mai există.

Ministrul justiţiei,Vladimir Cebotari, prezent la eveniment, a spus că după această conferinţă trebuie să se ajungă la concluzii care vor permite elaborarea unor linii directorii ca această instituţie să devină mai bună. Oficialul a remarcat că anume Curtea este acea instituţie care trebuie să vegheze la constituţionalitatea aplicării legilor şi chiar dacă unii îi critică activitatea, aceasta nu înseamnă neapărat ceva rău, ci mai degrabă înseamnă că instituţia îşi face munca şi nu este la cheremul cuiva. Ministrul a încurajat Curtea Constituţională să continue să activeze în continuare liber şi echidistant.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *