Actualitate

Curtea Constituţională are DOI JUDECĂTORI noi: Igor Dolea şi Tudor Panţâru

În şedinţa de marţi, 12 februarie, membrii CSM au deliberat asupra a 7 candidaturi care şi-au depus dosarul la funcţia de judecător constituţional. Tudor Panţâru şi Igor Dolea au fost aleşi pentru un mandat de 6 ani. Aceştia îi vor înlocui pe Valeria Şterbeţ şi Victor Puşcaş, după ce îşi vor depune jurământul.

Primele declarații

Tudor Panțîru: „Sunt unul dintre cei care au proclamat independenţa Republicii Moldova şi văd că se cam destramă. E puţin să proclami independenţa, e mai complicat să construieşti un stat“

Igor Dolea: „La Curtea Constituţională, probabil, ar trebui elaborată o ierarhie a valorilor în care demnitatea umană să fie în vârf. La fel, ar trebui de contribuit la o jurisprudenţă constantă pentru a nu fi diferite interpretări a legii şi a Constituţiei“, a menţionat Igor Dolea.

Tudor Panţâru a fost până acum judecător internaţional la Curtea Constituţională din Bosnia şi Herţegovina. Igor Dolea este doctor habilitat în drept şi membru al CSM.

Ceilalţi doi judecători constituţionali care îşi sfârşesc mandatul sunt Dumitru Pulbere şi Elena Safaleru. Ei au fost numiţi în funcţie de către Parlament şi urmează să fie schimbaţi tot de către legislativ.

Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, cu un mandat de şase ani. Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare desemnând câte doi judecători.
 
via info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *