Internațional

Cutreierând prin bloguri!

Avantajele lui Dodon

Ştefan Grigoriţă

Victoria lui Dorin Chirtoacă în faţa lui Dodon a fost enormă, mai ales în circumstanţele în care Dodon a beneficiat de o serie de avantaje.
Începerea campaniei electorale cu mult timp înainte de a se înscrie în cursă. Capitala era poluată vizual de panouri alb cu roz pe care scria Soluţia, iar în aceeaşi perioadă, revista Aquarelle, care tot oficial deţinea panourile, îl avea pe o copertă roz, pe Igor Dodon […]

O televiziune cu acoperire naţională (NIT) la dispoziţia şi în serviciul candidatului 24/24, 7/7, lucru de care Chirtoacă nu prea a beneficiat.
Mobilizarea propriului electorat prin mitingurile stradale precum marşul solidarităţii şi cele de la 1 şi 9 mai. Aici se mai adaugă multitudinea de panglici Sfântul Gheorghe, care servea drept simbol al lui Dodon în acea perioadă.

Campania „Iubesc Moldova” , o campanie pentru Dodon, cu Dodon şi de Dodon. Deşi se chinuiau să fie apolitici, clipul finanţat de candidatul PCRM a fost folosit ca un instrument de coalizare a electoratului în jurul ideii de moldovenism.
Prezenţa directă pe Facebook şi pe blogul său, un lucru care Chirtoacă nu l-a prea materializat.

O sumedenie de activişti, dotaţi cu maiouri, drapele şi carnete de colectat „Soluţii”, plasaţi la aproape orice colţ de stradă […]
Nouă spoturi electorale, ultimul fiind cel cu legumele. Chirtoacă a avut doar patru spoturi pe întreaga campanie.
Şi astea nu-s toate.

Viitorul ne paşte

Tudor Cojocari

Pe parcursul a două luni, afirmaţia din titlu mi-a tot răsunat în minte, motivându-mă şi împingându-mă tot înainte, tot înainte… ne era mai rău. Prin urmare, de azi ne va fi şi mai bine. S-a sfârşit campania, deci ne putem apuca de treburi mai utile nouă şi fiecăruia dintre noi în parte. Şi rezultatul este unul bun: suficient încât să rămână Dorin Chirtoacă primar, dar şi la limită, astfel încât liderii noştri politici să-şi dea seama cum stau, de fapt. Până la urmă, sunt doar vreo patru mii de voturi diferenţă între cei doi candidaţi, ceea ce înseamnă că, dacă ar fi tras mai tare şi dacă un număr puţin mai mare de moldoveni s-ar fi lăsat impresionaţi de promisiunile comunistului, astăzi ne-am fi înjurat în cor propriul stat, compus din nişte cetăţeni („înjurabili” şi ei).

Victoria lui Chirtoacă prelungeşte viaţa AIE-2…

Denis Cenuşă

Victoria la limită a candidatului liberal, Dorin Chirtoacă, le strică comuniştilor planurilor de revanşare, şi totodată aduce un suflu nou în interiorul Alianţei de guvernare. Spre deosebire de povestea cu referendumul, pentru Chirtoacă au lucrat toate partidele din AIE-2. Tinerii liberali, democraţi şi cei liberal-democraţi au făcut împreună agitaţie pentru edilul capitalei, mobilizând în special electoratul tânăr. Un ajutor suplimentar l-a avut şi procentele lui Godea, Buliga şi cele ale altor candidaţi care l-au sprijinit în turul doi pe liberalul Chirtoacă. Nu trebuie să scoatem din calcul nici „valurile de scandaluri” care l-au scos din echilibru pe comunistul Igor Dodon. Punctul culminant a fost demonizarea acestuia prin transferarea imaginii pretinsului ucigaş şi violator elucidată în cazul consilierului comunist, Tofan.

Toate aceste elemente au creat o groapă în care Dodon a căzut spre fericirea unei bune părţi a societăţii civile şi a instituţiilor media, care indirect, subtil, dar sigur au lobat pentru liberali […]

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *